8 Ноември, 2024 10:05 543 4

Рецепта на деня: Свински пръжки със специален сос

  • свинско месо-
  • пръжки-
  • сос-
  • мезе-
  • свинска мас-
  • какво да сготвя

Перфектно мезе за зимните вечери

Рецепта на деня: Свински пръжки със специален сос - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 300 г шарено свинско месо;
  • 250 мл вода;
  • 2 с.л. майонеза;
  • 1 с.л. овче кисело мляко;
  • 1 с.л. горчица;
  • 2 с.л. лимонов сок;
  • черен пипер;
  • сол;
  • 1 с.л. зехтин;
  • половин глава червен лук;
  • 2 скилидки чесън;
  • хляб.

Начин на приготвяне:

В загрят тиган се налива една чаена чаша студена вода.

Пръжките се изсипват в съда и се изчаква водата да заври на умерен огън. Разбърква се периодично до извиране на водата. Така в тигана постепенно ще започне да остава само мазнината от сланината по свинското месо.

Продължава се с разбъркването, докато пръжките добият приятен червеникав загар.

Месото се отстранява от мазнината с помощта на решетъчната лъжица.

В отделна купа се прави разядка от киселото мляко, майонезата, черния пипер, солта, лимоновия сок и горчицата. Сместа се разбърква до получаване на хомогенен сос.

Нарязва се на ситно половин глава червен лук и се добавят няколко скилидки чесън.

Мазнината от тигана се налива в празно бурканче с помощта на фуния. Оставя се малко да поизстине и се прибира в хладилника. На другия ден ще имате перфектната свинска мас, с която ще можете да сготвите много от любимите си зимни ястия.

Вкусното мезе се сервира върху дървена дъска, върху която се подреждат купата с пръжките, купата с разядката (соса), наситнения лук и скилидките чесън заедно с няколко филийки хляб, пише vkusotii.dir.bg.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    1 0 Отговор
    Пръжки с чеснов сос и греяно вино бе рецептата на дълголетието на дядо ми.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ???

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Защо ти и дядо ти ядете свинско?!

    Коментиран от #4

  • 4 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "???":

    Щото с дядо ми прегледахме Менделеевата таблица, най-великите откритие, целия свят събран в тази таблица. И всички откриватели са яли свинско. Значи към прогрес се върви със свинско и чеснов сос против уроки. Другарите от двете ДПС-та, и те се ориентираха към сланината. Само електората кара козите.