Отидете към основна версия

636 1

Рецепта на деня: Йоркширски пай с пилешко месо

  • йоркширски-
  • пай-
  • пилешко месо-
  • бекон-
  • тесто-
  • какво да сготвя

Много сочен и вкусен, подходящ и за празнична трапеза

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото: 2,5 ч.ч. брашно; 160 г мас или масло ; 150 мл прясно мляко; 2 ч.л сол. За плънката: Около 700 г пилешки гърди; Около 700 г обезкостени пилешки бутчета; 250 г бекон; 200 г гъби; 1 морков; 1-2 зелени чушки; 1 връзка магданоз; 1 глава лук; 100 мл бяло вино; 1 яйце за намазване; олио; Подправки: сол, черен пипер, млян карамфил, мащерка, чубрица. За соса: 1 пълна супена лъжица брашно; 1-2 с.л. мазнина (масло и олио); 500 мл пилешки бульон; желатин (по желание).

Начин на приготвяне:

Започваме с приготвянето на тестото. Това е твърдо тесто, без набухване, трябва да бъде като маслено на вкус, но малко по-твърдо, за да държи всички сокове и меса в него запечатани, пише lussisworldofartcraft.blogspot.com.

За целта слагаме млякото и маслото на котлона, докато второто се разтвори в млякото. Изсипваме при брашното течността, добавяме солта и размесваме на ръка.

Първоначално тестото е по-скоро на трохи, но с месенето започва да се оформя. Прехвърляме на плота и добавяме още малко брашно ако е необходимо, докато получим кръгла топка. Опаковаме в стреч фолио и оставяме да си почине на хладно за около 20 минути.

Следва приготвянето на плънката. Разполовяваме пилешките гърди по средата и ги овкусяваме със сол и черен пипер. Запържваме ги от всяка страна в загорещено олио за около 4 минути от всяка страна. Трябва да останат сочни, дори и да са леко сурови, не се притеснявайте, при печенето после ще се досготвят.

По същия начин процедираме и с пържолите от пилешки бутчета, с тази разлика, че тях начукваме леко за да станат по-плоски. Овкусяваме отново с подправките и запържваме от двете страни.

Изваждаме месото в чиния, и в същата мазнина запържваме нарязания на ситно лук, докато омекне и обере всички вкусотии от месото в тигана.

Прибавяме нарязаните още морков и чушка, а две-три минути след това и гъбите. Когато зеленчуците са поомекнали, прибавяме сол, пипер и карамфила. Добавяме и бялото вино и оставяме ястието да къкри още 5 минути, след което дърпаме от огъня.

Пускаме фурната на 200 градуса да загрее и се заемаме със сглобяването на пая. Разточваме по-голямата част от тестото на кора, с която покриваме дъното и стените на форма за торта с диаметър около 22-23 см.

Редим на дъното първо една трета от нарязания ни магданоз и половината от бекона. Поръсваме още с чубрица и мащерка.

Отгоре редим пласт от зеленчуците, а след тях редим пилешките гърди. Притискаме леко, за да е всичко на място. Следва отново пласт зеленчуци с подправки и магданоз, а след тях - пилешките бутчета.

Накрая завършваме отново с пласт зеленчуци, магданоз, билки и бекон.

От останалото ни тесто правим и втората кора, с която запечатваме пая, с изключени на дупка в средата. Препоръчвам ви да я направите по-голяма, тъй като в нея след това се излизва соса.

Глазираме пая с малко размито с вода яйце и пъхаме да се пече за около 30 минути докато хване цвят, а след това покриваме с фолио и печем още около час на 180 градуса.

През това време може да си приготвим соса. загряваме маслото и олиото на тигана и прибавяме брашното. Бъркаме докато брашното почне да покафенява и заухае на печено.

Изсипваме пилешкия бульон, като аз имах пилешки бульон от предишна моя рецепта ( за домашния Салам), който замразих във фризера.

Когато паят стане готов се охлажда поне един час преди да се разреже. Бульонът се изсипва в дупката на пая, като преди това се желира с желатин и на другия ден стяга около месото.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини