Необходими продукти:
15-20 сухи червени чушки; 250 г зрял боб; 1 морков; 1 праз лук; 1 ч.л. джоджен; 1 ч.л. сминдух; 1 ч.л. чубрица; 1 ч.л. червен пипер; 6 с.л. олио; 1 ч.л. сол.Начин на приготвяне:
Бобът се накисва в студена вода и оставя за 10-12 часа да престои. Отцежда се и залива със студена вода колкото да го покрие. Слага се да заври и след 2-3 минути отново се отцежда.
Слага се в тенджера и се налива 2-3 литра студена вода. След като отново кипне, се оставя да се свари за 45-60 минути.
Сушените чушки се слагат в купа и заливат със студена вода. След 2-3 часа, са готови и омекнали за пълнене. Течността се запазва.
Морковите и праза се режат на дребно.
Загрява се олио и зеленчуците се запържват за минута. Слагат се всички подправки и след 20-30 секунди сварения боб.
На слаб огън се разбърква за една-две минути. С тази смес се пълнят чушките.
Отворът на всяка чушка се потапя в купичка с брашно.
В глинен гювеч или тава, се сипват 3-4 лъжици олио.
Слагат се напълнените чушки и поливат с още 2-3 с.л. олио.
Заливат се с 150-200 мл. от течността на сушените чушки.
Гювечът се затваря. Слага се в студена фурна, загрява се до 180ºC и след достигане на тази температура, чушките се пекат за 40 минути, пише zvezdev.com.