Отидете към основна версия

5 673 56

Как истинската „средна класа” живее в Европа?

  • европа-
  • германия-
  • франция-
  • начин на живот
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Наскоро се върнахме от поредното си пътуване, а след това попаднах на пост в интернет за това, че трябва спешно да се махна в някоя „нормална държава”. Че тук човек е недохранен, недопит, недопризнат, недопътувал и изобщо недоплатен. А вече там е цивилизовано.

Не разбирам към коя „нормална” държава всички тези ненормални хора са застягали багажа си?

Разбира се, да пътуваш е много хубаво. Особено е хубаво да пътуваш, заминавайки за 2-3 седмици. Още по-добре е, ако заминеш за месец –два и къде-къде по-добре е да отидеш някъде да поживееш и поучиш.

И не защото си модерен, с красиви картинки в „Инстаграм”, а защото даваш шанс на кръгозора ти да се развие.

Но при това трябва да се знае следното.

Ако живеете в Германия, то цяла седмица събирате купони за най-добрите предложения от супермаркетите. Дори и да се „добре осигурено семейство”. Защото осигуреността на вашето семейство е съблюдаване на бюджета, а бюджетът са вашите купони.

Не, вие не харчите тези пари, за да спестите пари за бъдеще, бивайки уверени, че промоциите са за мизерници и баби-котарки. Вие внимателно анализирате предложенията и събирате купони.

Ако живеете в Германия и имате намерение да отидете в отпуск – избирате среден хотел, в който всичко е включено. Закуска, обяд и вечеря. Ако сте със семейство. Ако сте без семейство – избирате хостел. Не, не предвиждате ресторант със звезди на „Мишлен” и не разглеждате в „Букинг” хотели с пет звезди с оценки над 8,9. Не харчите за храна повече, отколкото за хостел. Вие избирате нещо за нормални пари за нормално качество.

Ако живеете в Германия, вие не си взимате вана и не киснете часове под душа. Просто защото е скъпо. Не – „скъпо” не е това, на което сте свикнали в Москва. Скъпо е равно на не трябва.

Ако живеете в Германия, вие плащате данъци. Много високи данъци. Не, вие не ги плащате като в Москва – когато работодателят е платил заплатата да прехвърли пари, а вие повече „нищо и никому не дължите”. И след това да може да фрилансвате на свободна практика.

Вие плащате с всички свои доходи. Ако не платите, то има шанс в близко бъдеще да пофрилансвате за някоя и друга година на държавата в затвора. Наистина, това няма да е творческа работа.

Ако живеете в Германия, то след 22:00 се дръжте тихо. И на рождения си ден, и при ремонт. Просто защото, ако се държиш не както трябва, за да не ти потропат съседите, ти се местиш. В полицията.

Ти живееш във Франция и изведнъж си решил, че ти е студено в стаята? Ти си убеден, че в квартирата трябва да е топло, затова и отиваш да говориш за това с хазяина. Ще чуеш: „Разбира се, че е студено, зима е, ако не си забелязал, облечи се по-топло. И така няма да е само във Франция. Защото топлото е скъпо е скъпо е равно на не трябва.

И ако правиш всичко, което е скъпо, то няма да имаш осигурени старини. Да-да, за същото, за което мрънкаме в своята страна.. Тази осигурена старост, която се оситгурява на младини с отстъпки и сметки за отопление.

Ако живеете във Франция, Германия и Италия, то вие купувате само сезонни продукти и само от региона. Защото това е логично. Затова и няма смисъл да търсите зрели домати в януари. Защото във вашия регион през януари те не растат, а тези, които не са от вашия регион са скъпи. Не, никой няма да разбере вашите страдания за храната – защото в тях няма никаква логика.

В Южен Тирол в Италия, в Австрия, в Германия основните блюда ще бъдат от картофи и месо, защото всичко им е наред с картофите и месото. Ще откриете един вид бри и два вида пармезан в супермаркета. Всеки регион (не, не страна, РЕГИОН!) яде своето месо, своето сирене, своите зеленчуци. Пие своето вино. Това, което се прави и расте точно тук. Ако не расте и не се прави, значи не се яде и не се пие. Затова не изпадайте в истерия, че в Лигурия няма вино от Венего. Просто защото няма никаква логика.

Освен това, има едно дори агресивно явление наречено патриотизъм на сиренето, патриотизъм на виното и прочее гастронационализъм. Ще изпаднат в истерия иначе.

Ако живеете във Франция във вашата баня с вас спокойно ще живее и черна плесен. Разбира се, вие знаете, че черната плесен поразява белите дробове, но гоненето на плесента е твърде скъпо, а всичко, което е скъпо е глупава загуба на пари. А никой не знае дали ще се налага да вадят плесента от дробовете ви. Така че живейте спокойно.

Във всеки град на Европа вие ще плащате за паркинг. Не, не така като в Москва, където можете да си купите скъпичко возило и да прикриете с листа, сняг няколко цифри. Ща плащате много. И ще плащате на част. И в САЩ също. Защото, ако не можете да си платите паркинга, не трябва да купувате автомобил – не е логично.

А да, да купувате скъпи автомобили, особено ако сте във Франция, абсолютно не е логично. И тези, които гълтат много бензин, и те не са логични. Автомобилът трябва да върви и да вози.

В повечето градове по света всичко работи по разписание. В Европа от 9 до 12 и от 15 до 19. Може да се обядва единствено между 12 и 14, а да се вечеря след 19. И да никой няма да разбере, ако се оплачете, че ако се събудите по обяд, няма къде да закусите. Защото има ред, има профсъюзи и има логика, която няма да се съобрази с вашите капризи и претенции. Това е твърде скъпо и твърде ненормално.

Относно пътешествията. Повече от 80 от американците никога не са излизали извън пределите на своя щат. Пътуването веднъж в живота във Франция се смята за събитие. Повечето италианци и французи не пътуват никога. Швейцарските семейства предпочитат да прекарват зимната ваканция в Австрия, а немските в Италия. Защото всичко останало е скъпо.

Има още сума неща, които хората в „цивилизованите страни” смятат за норма, на която се основава нормалният им живот. Това най-често е свързано с осъзнаването на собствените действия, ценността на парите, планирането, законопослушанието, привързаността към страната, земята, кухнята.

Превод: В.Сергеев, Поглед.инфо

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Франция притиска Германия

    Германия трябва да реши през следващата седмица, дали да приеме предложенията на Франция за засилване на интеграцията в еврозоната. Това заяви френски ...
    09.11.2018
    3 441
    12