Last news in Fakti

6 Ноември, 2018 19:02 5 665 56

Как истинската „средна класа” живее в Европа?

  • европа-
  • германия-
  • франция-
  • начин на живот
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Наскоро се върнахме от поредното си пътуване, а след това попаднах на пост в интернет за това, че трябва спешно да се махна в някоя „нормална държава”. Че тук човек е недохранен, недопит, недопризнат, недопътувал и изобщо недоплатен. А вече там е цивилизовано.

Не разбирам към коя „нормална” държава всички тези ненормални хора са застягали багажа си?

Разбира се, да пътуваш е много хубаво. Особено е хубаво да пътуваш, заминавайки за 2-3 седмици. Още по-добре е, ако заминеш за месец –два и къде-къде по-добре е да отидеш някъде да поживееш и поучиш.

И не защото си модерен, с красиви картинки в „Инстаграм”, а защото даваш шанс на кръгозора ти да се развие.

Но при това трябва да се знае следното.

Ако живеете в Германия, то цяла седмица събирате купони за най-добрите предложения от супермаркетите. Дори и да се „добре осигурено семейство”. Защото осигуреността на вашето семейство е съблюдаване на бюджета, а бюджетът са вашите купони.

Не, вие не харчите тези пари, за да спестите пари за бъдеще, бивайки уверени, че промоциите са за мизерници и баби-котарки. Вие внимателно анализирате предложенията и събирате купони.

Ако живеете в Германия и имате намерение да отидете в отпуск – избирате среден хотел, в който всичко е включено. Закуска, обяд и вечеря. Ако сте със семейство. Ако сте без семейство – избирате хостел. Не, не предвиждате ресторант със звезди на „Мишлен” и не разглеждате в „Букинг” хотели с пет звезди с оценки над 8,9. Не харчите за храна повече, отколкото за хостел. Вие избирате нещо за нормални пари за нормално качество.

Ако живеете в Германия, вие не си взимате вана и не киснете часове под душа. Просто защото е скъпо. Не – „скъпо” не е това, на което сте свикнали в Москва. Скъпо е равно на не трябва.

Ако живеете в Германия, вие плащате данъци. Много високи данъци. Не, вие не ги плащате като в Москва – когато работодателят е платил заплатата да прехвърли пари, а вие повече „нищо и никому не дължите”. И след това да може да фрилансвате на свободна практика.

Вие плащате с всички свои доходи. Ако не платите, то има шанс в близко бъдеще да пофрилансвате за някоя и друга година на държавата в затвора. Наистина, това няма да е творческа работа.

Ако живеете в Германия, то след 22:00 се дръжте тихо. И на рождения си ден, и при ремонт. Просто защото, ако се държиш не както трябва, за да не ти потропат съседите, ти се местиш. В полицията.

Ти живееш във Франция и изведнъж си решил, че ти е студено в стаята? Ти си убеден, че в квартирата трябва да е топло, затова и отиваш да говориш за това с хазяина. Ще чуеш: „Разбира се, че е студено, зима е, ако не си забелязал, облечи се по-топло. И така няма да е само във Франция. Защото топлото е скъпо е скъпо е равно на не трябва.

И ако правиш всичко, което е скъпо, то няма да имаш осигурени старини. Да-да, за същото, за което мрънкаме в своята страна.. Тази осигурена старост, която се оситгурява на младини с отстъпки и сметки за отопление.

Ако живеете във Франция, Германия и Италия, то вие купувате само сезонни продукти и само от региона. Защото това е логично. Затова и няма смисъл да търсите зрели домати в януари. Защото във вашия регион през януари те не растат, а тези, които не са от вашия регион са скъпи. Не, никой няма да разбере вашите страдания за храната – защото в тях няма никаква логика.

В Южен Тирол в Италия, в Австрия, в Германия основните блюда ще бъдат от картофи и месо, защото всичко им е наред с картофите и месото. Ще откриете един вид бри и два вида пармезан в супермаркета. Всеки регион (не, не страна, РЕГИОН!) яде своето месо, своето сирене, своите зеленчуци. Пие своето вино. Това, което се прави и расте точно тук. Ако не расте и не се прави, значи не се яде и не се пие. Затова не изпадайте в истерия, че в Лигурия няма вино от Венего. Просто защото няма никаква логика.

Освен това, има едно дори агресивно явление наречено патриотизъм на сиренето, патриотизъм на виното и прочее гастронационализъм. Ще изпаднат в истерия иначе.

Ако живеете във Франция във вашата баня с вас спокойно ще живее и черна плесен. Разбира се, вие знаете, че черната плесен поразява белите дробове, но гоненето на плесента е твърде скъпо, а всичко, което е скъпо е глупава загуба на пари. А никой не знае дали ще се налага да вадят плесента от дробовете ви. Така че живейте спокойно.

Във всеки град на Европа вие ще плащате за паркинг. Не, не така като в Москва, където можете да си купите скъпичко возило и да прикриете с листа, сняг няколко цифри. Ща плащате много. И ще плащате на част. И в САЩ също. Защото, ако не можете да си платите паркинга, не трябва да купувате автомобил – не е логично.

А да, да купувате скъпи автомобили, особено ако сте във Франция, абсолютно не е логично. И тези, които гълтат много бензин, и те не са логични. Автомобилът трябва да върви и да вози.

В повечето градове по света всичко работи по разписание. В Европа от 9 до 12 и от 15 до 19. Може да се обядва единствено между 12 и 14, а да се вечеря след 19. И да никой няма да разбере, ако се оплачете, че ако се събудите по обяд, няма къде да закусите. Защото има ред, има профсъюзи и има логика, която няма да се съобрази с вашите капризи и претенции. Това е твърде скъпо и твърде ненормално.

Относно пътешествията. Повече от 80 от американците никога не са излизали извън пределите на своя щат. Пътуването веднъж в живота във Франция се смята за събитие. Повечето италианци и французи не пътуват никога. Швейцарските семейства предпочитат да прекарват зимната ваканция в Австрия, а немските в Италия. Защото всичко останало е скъпо.

Има още сума неща, които хората в „цивилизованите страни” смятат за норма, на която се основава нормалният им живот. Това най-често е свързано с осъзнаването на собствените действия, ценността на парите, планирането, законопослушанието, привързаността към страната, земята, кухнята.

Превод: В.Сергеев, Поглед.инфо


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ААААА НЕ ТВА Е ПЛАТЕНА СТАТИЯ

    18 28 Отговор
    ОТ КРЕМЪЛ.....ИМА ИНО С КОЕТО НА ИЗПРЕВАРВАТ ЗАПАДНЯЦИТЕ И ТО Е ЧЕ НЕ ПОЛЗВАТ ГАЛОШИ И ЧЕ ЛЯТОТО ИМАТ ПАРИ ЗА НОВИ ДЖАПАНКИ.
  • 2 Сплинтър

    29 23 Отговор
    Интересна статия.
  • 3 Ivan S

    53 5 Отговор
    Много хубаво, ама я да ми обясните как да ям местни продукти като държавата положи кански усилия да разкаже играта на местния производител? А че само 80 жителя на щат не са излизали говори добре за тях. Пътуват хората так да се каже, даже по други континенти доста пътуват. Явно цената на билета съотнесена къмто дохода е поносима. Ама като видя цена на чери домати в Катания на пазара 1,50 Е, а тука са по 8-9лв килото почвам да търся обяснение някакво.

    Коментиран от #25

  • 4 Карагенан (Е-407)

    24 12 Отговор
    Доста са го закършили "братушките"!
  • 5 Ти да видиш

    59 15 Отговор
    За 2017г. в Европа са продадени над 20 милиона автомобила с цена между 50 000 и 150 000 Евро. За една година! В Европа! Благодаря на ушанката дето ме светна, че средната класа в ЕС не се къпе, студува и гладува за да кара Порше Каен - от икономичните. Само е пропуснал да спомене, че 80% от населението никога не е имало вътрешна тоалетна и течаща вода, както е в родината му.

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 6 Ние средните

    49 2 Отговор
    Има истина в това, но има и лъжа.
    В Канада, която има по-нисък доход на глава от населението спрямо Германия, има средна класа, която живее добре и рядко мисли за елементарните нужди. Ако двама от семейството работят може да имате две коли, къща на изплащане и да не икономисвате от ток, храна и отопление. Поне веднъж годишно можете да прекарате една или две седмица на карибски остров. Това по-скоро зависи от липса на отпуска, а не от липса на пари. Проблемът е във високите заеми за жилища- неща, които при нас в БГ са доста евтини. Все още. Но...тук хората рядко карат скъпи коли. Такова чудо каквото има при нас, никъде го няма.

    Коментиран от #49

  • 7 Morgoth

    34 18 Отговор
    Е не, Московската пропаганда се оля! С изключение на факта, че след 22 часа трябва да пазиш пълна тишина на съседите, другото изобщо не се отнася за средната класа, а за бедните. Аз с моята българска заплата, която е доста висока за България, но би ме сложила в средната класа в Германия мога спокойно да ходя на 3-4* хотели с цялото семейство, а представи си немците ходели по хостели. Може би затова немеца като дойде у нас на кръчма и черпи цялата компания, че това била нормалната сметка само за него в Германия. Направо да я ожалиш средната им класа. Пък в Москва, дето е един от най-скъпите градове в света средната класа е цъфнала и вързала!
  • 8 Патриот

    31 19 Отговор
    Аз живия в Германия , принадлежа към средната класа и ходя 3-4 пъти в годината на почивка, само в петзвездния хотели и пазарувам без да гледам цените.Имам триетажна къща и я отоплявам така че и през зимата съм по къси ръкави

    Коментиран от #17, #19

  • 9 Morgoth

    19 9 Отговор

    До коментар #5 от "Ти да видиш":

    Може би смятат как би живяла руската средна класа в Германия :)

    Коментиран от #15

  • 10 ЗНАЙШ ЛИ ИНО ВРЕМЕ ЩО СИЧКИ

    5 12 Отговор

    До коментар #5 от "Ти да видиш":

    ЗАПАДНЯЦИ СА ХОДИЛИ С ВИСОКИ ЯКИ И ШАЛОВЕ НА ВРАТОВЕТЕ А ? ЩОТ СА СА КЪПАЛИ ВЕДНЪЖ В ГОДИНАТА А ВРАТОВЕТЕ ИМ СА КИРЛЯСАЛИ .СЪЩО СА НЯМАЛИ ВЪТРЕШНИ ТОАЛЕТНИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ОСМАНЦИТЕ И ПЕРСИЙЦИТЕ.АСЕГА ЕВРОПА Е С ПОЧТИ ПЕТ ПЪТИ ПО ГОЛЯМО НАСЕЛЕНИЕ ОТ УШАНКИТЕ КОИТО КАКТО СЕ РАЗБРА КАРАТ80'/' ЮЖНОКОРЕЙСКИ И ЯПОНСКИ НОВИ АВТОМОБИЛИ И КЪКТО В ПРОВАНСА КАРАТ БАНИЧАРКИ СИТРОЕН ДАСО ТАКА И УШАНКИТЕ ПО СЕЛАТА КАРАТ ЛАДИ .АЗ СЪМ ТЪРГОВЕЦ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ С ДИРЕКТЕН КОНТАКТ С КЛШЕНТА И ВИЖДАМ ЧИ ТУКА И В ЕВРОПАТА СИ ТЪРКАТ ДЖАПАНКИТЕ В ОБИКАЛЯНЕ НА ТЪНКИ ОФЕРТИ А ПОВЯРВАЙ МИ ТОВА НЕ Е ЩОТ ИМАТ ПАРИ В ИЗЛИШЪК....

    Коментиран от #12

  • 11 Pompev

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ти да видиш":

    Браво,абсолутно точен си,аз няма какво да коментирам по руската статия.
  • 12 Pompev

    17 3 Отговор

    До коментар #10 от "ЗНАЙШ ЛИ ИНО ВРЕМЕ ЩО СИЧКИ":

    Щи кажа що обикалят за тънки оферти-а И немеца по горе щи го каже.
    Защото са стиснати.
    Колкото по богати-толко по стиснати
  • 13 Анти седераст

    4 17 Отговор
    Абсолютно вярно. Животът в Европа е бедност, драма и мизерия.
  • 14 Немска рая

    12 16 Отговор
    Средната класа навсякъде тъне в мизерия, не само на запад. Средна класа означава шивач, шофьор, шлосер, комбайнер, седераст или портиер.

    Коментиран от #20, #32, #34

  • 15 Средна класа

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Morgoth":

    Руската средна класа в чужбина е много богата. Те идват с готови пари, организират малък бизнес да оправдаят доходите и харчат като за световно. Но не се адаптират добре към другите и работят само в своите си компании. Те са стиснати за другите, много са информирани и знаят, особено жените им, кога и как да изцицат всичко и всички. Особено руските евреи- те са исински шампиони. Има от какво да се поучим от тях- особено по начина по който си помагат и поддържат
  • 16 Germany

    9 2 Отговор
    Всеки втори германец иска да заживее в чужбина, сочат резултатите от проучване на института YouGov. Някои – за постоянно, други – само временно. Кои са основните причини, каращи германците да емигрират?

    Всеки втори германец мечтае да заживее в чужбина. Това става ясно от проучването на института YouGov. Според резултатите, 55% са готови да напуснат родината си - временно или завинаги. Една трета от потенциалните емигранти биха се изселили в чужбина за постоянно. 13% от анкетираните биха могли да си представят да живеят в някоя друга страна за срок от две до пет години. А 9% са готови да живеят в чужбина не по-дълго от една година. 

    Коментиран от #22

  • 17 Rechnung

    12 6 Отговор

    До коментар #8 от "Патриот":

    Аз живеа от 4 години в Германия, работя на 8 часов ден и едвам свързвам двата края.
  • 18 сссс

    16 3 Отговор
    Мдаа, то за това от 90г. до сега 40 милиона европейци избягаха в Русия. Да се спасят от "черната плесен". Ама най-важното е, че си вярват.
  • 19 САМИЧЪК ПАТРИОТ

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Патриот":

    КОЛКО БЭЛГАРИ ЕМИГРАНТИ ЖИВЕЯТ ТВОЯ ЖИВОТ А ? СИГУР ИДИН НА ПЕТДИСЕТ ХИЛЯДИ. КАПКА В МОРЕ ОТ МИЗЕРИЯ.
  • 20 Хер Отто Флик

    10 6 Отговор

    До коментар #14 от "Немска рая":

    Въх не Дунай, като гледам, всички наши емигранти са се запътили към Западна Европа и САЩ и никой към педерусия!
  • 21 Хер Отто Флик

    4 2 Отговор
    Дунай- Думай
  • 22 Гост

    29 4 Отговор

    До коментар #16 от "Germany":

    Германия прие над 1 милион араби. Те, общо взето, само там искат. Не се забелязва движение извън Германия както на германци, така и на чужденци. Единствента държава в света, която белите я напускат е Ю. Африка. Тя е доказатество, че черните могат да превърнат цветуща държава в руина. Подозирам, че така ще стане и с БГ като я оставим на циганите.
  • 23 5555

    9 1 Отговор
    Пълни глупости!

    Коментиран от #37

  • 24 Руснак

    12 2 Отговор
    Живи да ги ожалиш, пък у Москва реки от мед и масло...
  • 25 Държавата сме ние

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ivan S":

    Кански усилия полагаха потребителите, купувайки вносни боклуци
  • 26 Преброяване на бесните язовци

    2 3 Отговор
    Поглед.инфо пак повърна, а русофрениците папкат ли, папкат.
  • 27 Разбирач

    21 4 Отговор
    Живея извън България и мога да кажа че това не е цялата истина. В момента работя три дни в седмицата по 12часа и си позволяваме всички удобства и удоволствия.ходим на парти, театър и кино.поне три почивки в чужбина на топло.и ние сме от средната класа. Карам нова кола на изплащане ,жена ми и децата карат 4-5 годишни коли и имаме 230м2 къща с двор на кредит. Парното не се спира и не чакам да намалят стоки за да си ги купим.който е писал статията иска да мислят българите ,че в чужбина е по зле от България
  • 28 Светльо Чернев

    17 3 Отговор
    Очаквам всички българи живеещи в САЩ, Канада и Западна Европа, след като прочетат статията, да хукнат през глава да се прибират в България.
  • 29 АХ АХ

    8 3 Отговор
    По този начин може да пише и да мисли само руснак , какво повече да кажа . И защо този руснак веднъж не обърна внимание че никой от онази средна класа не е чувал и не е пожелал благополучието на средната класа на руснака . . . Има смисъл единствено да се каже че това е насъскване срещу живота на запад . Да вземе някой западен журналист да напише нещо за живота на руската средна класа , а ??? НЯМА НУЖДА И НЯМА СМИСЪЛ ! ! ! За да види западната средна класа как е в Русия . . .
  • 30 onq s konq

    7 1 Отговор
    "Некои хора" тука така и не разбират че СТАТИЯТА Е ОТ РУСКИ АВТОР И СРАВНЯВА РУСИЯ СЪС ЗАПАДА като жизнен стандарт
  • 31 Pompev

    3 2 Отговор
    Не,ма наистина,ако си обикновен работник И чистач,наистина не зимаш много,И ако си с широки пръсти ше свърши..айде да защитим русофилите :)
  • 32 ganio

    13 2 Отговор

    До коментар #14 от "Немска рая":

    Средна класа означава лекар, зъболекар, инженер, счетоводител, адвокат. Средната класа не е означава само да имаш образование, но значи че притежаваш социални контакти с определен тип хора, също така и интереси към изкуство, литература, театър. Това което ти си написъл е т.нар традиционна работническа класа. Хората от средната класа получават прилични доходи и за това не мога да се съглася с написаното. Заплатите на тези хора, които принадлежат към средната класа в УК започват от порядъка на 40000£ годишно. Така че една семейна двойка с доход от около 80000£ годишно, може да живее много добре(като то изключим Лондон, но там заплатите са по-високи).
  • 33 Siegfried

    6 5 Отговор
    "Факти" , това не е конструктивен дебат а е явно издевателстване над реалността .Не Русия е нападната от европейци - западни и източни , а Европа е нападната от руснаци .Дори и Българи - около 400,000 имота са купени от руснаци и то само по Черноморието .Радвайте се червени русофили !Ако продължава това ,вие не , но децата ви и внуците си ще ги преселят в Сибир .Ако не сварят да идат на омразният за вас Запад .Сега Западът е толерантен , либерален и се примирява с руският и негро- арабският наплив .Но наближава денят на Просветлението .Ще бъдат изметени .А на горното творение на някой си В.Сергеев може да се апострофира всеки ред .Ето , това е пример за демагогия .БСП да се учат .
  • 34 ganio

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Немска рая":

    Та, както казах, това, което ти си описъл е работническа класа. В УК тя се разделя на традиционна работническа класа(шлосери, стругари, електротехници, механици) т.е квалифицирана работна ръка и на перкариат(това са хора без умения, които работят каквото им падне и без никаква социална сигурност). Та въпреки че хората от традиционната работническа класа често получават прилични доходи, те не се причисляват към средната класа поради естеството на социалните си контакти( контактуват само със семеподобни) и личните си интереси( да изпият по някоя бира в местната кръчма). Също тамка въпреки че ного от тях притежават някакво жилище, то разбира се се намира в квартал със много общински жилища и по-лоши училища. Разбира се това, което съм написъл се отнася за Великобритания, а не за Германия, но не бива да забравяме че са-временното класово деление идва именно от Албиона.

    Коментиран от #35

  • 35 ganio

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "ganio":

    Извинявам се за множеството правописни грешки, но пиша от телефона.
  • 36 Усмивката

    5 5 Отговор
    По тъпа статия и подвеждащо заглавие не бях виждал от 80 години на миналия век.Американците не пътували.А с колко заплата българина може да отиде до собствената си столица и да се върне....алилуя....вярвайте
  • 37 хахахах

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "5555":

    Абсолютно си прав такава тъпня скоро не бях чел хахахахах
  • 38 Russische Schweine

    8 5 Отговор
    Сергеев, пиян колхозник, доста водка е изпил, ммизерника му руски. Пътувам доста в чужбина, Западна Европа и давам инфо директно от източника:
    Примерно, Средна класа в Германия са всички хора с ВИСШЕ образование.
    Семейство от средната класа, Заплата на инженер 5000 евро (бруто), Зъболекар в клиника 5000 евро (бруто), като си платят данъците, грубо им остават около 7000 евро! Ползват данъчни отстъпки за две деца!
    Та, с тия 7000 евра на месец, какво вика скапания руснак, че не могат да си позволят????????
    Явно руската свиня сравнява собствените си доходи с цените на стоките и услугите в Германия и за това му е скъпо.
  • 39 Пеньо

    11 7 Отговор
    Поредната кремълска просташка статия. Но наистина може да заблуди дементната част от българското население. Проблемът на такива фалшиви статии е, че хората вече пътуват и сами могат да оценят как е там.
  • 40 пепи

    10 5 Отговор
    Абсолютно заблуждаваща и погрешна информация. Средната класа в Европа живее в собствена къща, има една или две семейни нови коли до 3 години, ходи на зимна и лятна ваканция за по 1 седмица най-малко и разполага със спестявания. Да средната класа спестява, защото получава достатъчно и може да си позволи всичко за нормален живот без лишения. А описаното в статията се отнася за най- бедните в европейските държави.
  • 41 Българин

    4 4 Отговор
    "Поглед инфо" е част от проруската медийна клоака, която прокарва руска пропаганда и подпомага Русия в хибридната и война срещу колективния Запад. Част от тази война е тиражиране на мнение от "очевидци" колко е лош живото в ЕС и как ЕС осакатява живота на хората. А живота в Русия на този фон изглежда прекрасен. Интересно защо тогава децата на нашите най-видни русофили не учат и не работят в Русия а учат или работят по Западните столици? Включително и децата на някои от работещите и авторите в Поглед инфо.
  • 42 Диди

    4 5 Отговор
    Жалка статия, още по жалък е авторът с вижданията си.Много от пишещите тук са прави,както и тези от вас,които живеят в Германия.Живея в Германия и мога само да се смея на глупостите,които е писал авторът.
  • 43 Владо

    6 6 Отговор
    Поредната тъпотия, написана от платен лизач. В последно време забелязвам изобилие от статии, че млади и образовани на запад българи се връщат в невероятната България.Егати тъпата пропаганда. Та нали ако си млад, образован и кадърен ще си намериш добре платена работа и ще живееш в нормална държава. На объркалите се да се върнат в БГ ще задам въпроси -Какво ще правите тук? Ще работите ли за 800лв и как ще си покривате сметките с тях? Как ще започнете собствен бизнес при огромната корупция в страната? Къде ще учат децата ви? Как ще се справите с престъпниците, които са навсякъде? А с циганите? А със свободно продаващите се наркотици? Кой ще ви лекува и къде? Кой ще ви даде правосъдие? Мога да задавам още хиляди въпроси, но отговори в БГ няма да получите, поне докато населението спи, не търси отговорност от слугите си ( управляващите) и не защитава правата си. Лека нощ население. Спинкай и сънувай, че БГ се е е превърнала в държава, че населението се е превърнало в народ, и че имате отговори на горните въпроси. Реалноста - Населението спи, а някой краде ....парите ви, живота ви, мечтите ви.

    Коментиран от #45

  • 44 ььь

    3 4 Отговор
    По-малоумна статия не бях чел. С две думи автора иска да каже, че Мерцедеса е по-скъп от Фолксвагена. Браво Сергеев, ти откри Америка!
  • 45 браво

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Владо":

    Браво Владо, страхотен коментар!
    Точно така, те крадат не само настоящето, те крадат бъдещетон крадат от нашите деца, внуци и правнуци.
  • 46 Метгонтан

    2 5 Отговор
    Ай пак успокояване на глупаци . Това разказаното важи за българи мишкуващи в западна европа. Нямало топло , нямало вино от региони , нямало домати , дрън дрън че пляс . Само болен и ограничен мозък може да напише такава статия от името на някой средно заможен европеец. Ма пишете си тука , хората ще вярват на драсканиците ви , а не на очите си . то като ги гледам тез хора , измръзнали , гладни , жадни тцтцтцтц , излиза че ние тука с топлото , доматките живот си живеем в бг-то . Брао бе , като в онзи виц за глистите и родината
  • 47 XXL

    11 3 Отговор
    Самата истина!Браво на руснака!Имат доста сходно мислене с нашето...Така че си правете сметката и извода,или се стягате и работите тук за горе-долу добри пари,или в ЕВРОПАТА ще работите за 1200 евро и пак ще сте НИКОЙ...
  • 48 Batushka

    2 0 Отговор
    2000 лева и си средна класа у БГту....ако не бяха ни крали тъй както турчин не ни е крал сега щяхме да сме нормална държава...
  • 49 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ние средните":

    Колко е задлъжнялостта на глава на населението в Канада сега?
    По времето, когато бях там (върнах се 2016) беше, че на всеки изкаран долар, средностатистическия канадец дължи $1.60
    Така ли е още? Или е по-задлъжнял средната класа канадец с пари за почивки, мортгиджи, лайн оф кредити и т.н..?
  • 50 Демократ

    3 0 Отговор
    Автора най вероятно е работил в отдел политическа пропаганда по времето на соца.
    Значи 2млн. българи избират да мизерстват на запад, а почти никой не желае да благодентсва тук.
    Или сме нация от мазохисти или написаното не е вярно.
  • 51 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    интересно що факти ни препечатва този съветски смях.в русия има региони дето са отдалечени от света и е възможно тм някои хорица да се вържат на глупостите писани в статията,но в българия всеки има я брат я син в чужбина,а и попътувахме в последните години ,та ни е ясно как живеят средните гърци,немци,испанци англичани.
  • 52 пътувал пътувал

    0 0 Отговор
    простееш ми пич - извини за прямотата
  • 53 пътувал пътувал

    0 0 Отговор
    и не забравяй - интернет не е "работническо дело" и много от пишещите тук вероятно са обиколили повече свят от теб - и като туристи и в командировки. Поръчковата статийка си я заври където искаш, В НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ Е НЕСРАВНИМО ПО-ДОБРЕ, отколкото в България!!!
  • 54 баш си е верно

    0 0 Отговор
    с очите си го видях!
  • 55 Blagoeff DEUTSCHLAND

    0 1 Отговор
    Здравейте , стана ми интересно и реших да отговоря ! Вече 7 ма година живея в германия че са скапан народ и заядлив е факт че си имат свой навици и стоки в гастрономите е факт но аз си позволявам минимум 4 пъти годишно почивка било то майорка куала лумпур венеция и много други и Ви уверявам че не спя в хостел а в 4 или 5 звезден хотел. Карам кола на 2 години за около 40000€ с опция да я сменя за нов модел когато той излезе . Никога не съм бил гладен или жаден и обувките ми струват от 165€ нагоре нося само маркови дрехи и аксесоари ползвам маркова козметика и дори помагам финансово на родителите си в България . От както съм в германия Имам над 450 полета в европа и извън нея като не включвам тези с който се прибирам до България . Получавам заплата от 2900€ чисто .осигурен съм здравно и социално е какво повече да искам . Само здраве

    Коментиран от #56

  • 56 rimski

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Blagoeff DEUTSCHLAND":

    do Blagoeff DEUTSCHLAND
    Пич как точно за 7 години имаш 450 полета в Европа, ти да не бачкаш пилот. Като лъжете се оливате бе баце. Сега и аз малко да изкажа мнение, и ние сме дали/взели нещо на света. От 2002 съм по чужбините живял съм в УК, САЩ и т нат. Навсякъде си е помия и без бачкане няма келепир. Някъде се бачка повечко за един лев, някъде по-малко ама си треба бачкане. Сега при условие, че на голяма част от българина му се живее/избухва с минимални усилия да сме най-най, еми няма как да стане бе брато. Налягаш си парцалите, слагаш си ламаринените очила - да англичанина ще те има за десета цедка и ще те псува в очите, няма кво да направиш, дал си си дупето под наем. Ама пък колко е гот като се върнеш лятото за седмица/две в БГ да показваш чалъми и стойки, колко е гот в чужбината, а пък вие тука как още сте живи в БГто скапано. Ама като е скапано в БГ бе пич , кво дириш дядовия си тука на всяка почивка. Ходи на Малдивите.