Отидете към основна версия

2 447 9

Масова шокова кастрация за бездомните кучета

  • бездомни кучета-
  • шокова кастрация-
  • константин пенчев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проблемът с бездомните кучета може да бъде решен с активните действия на общините и под контрола на централната власт. Това заяви в Proинтервю Константин Пенчев коментирайки проблема с бездомните кучета, нашумял в последно време заради инцидента с проф. Ботьо Тачков, който бе жестоко наръфан от глутница в софийския квартал „Малинова долина”.

Трябва да бъде изработена Национална програма за справяне с кризата с безстопанствените кучета и да бъдат предприети ефективни мерки за овладяване на популацията, чрез регистрация и масова, шокова кастрация.
Наложително е общините да бъдат принудени да спазват Закона за защита на животните, а не непрестанно да се удължава срокът за приложението му, заради факта, че те не са готови. Важно е да се създаде специализиран централен орган /а може би и Зоополиция/, който да контролира спазването на закона и изразходването на публичните средства, свързани с прилагането му.
Създаването на приюти за безстопанствени животни далеч не е най-важната мярка за справяне с популацията. Разбира се, разходването на средства за изграждането им също трябва да бъде под контрола на държавната власт и на обществеността.

Тези препоръки на Омбудсмана са изпратени до министъра на земеделието и храните, изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, председателя на Българския ветеринарен съюз и изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в Република България.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини