Last news in Fakti

2 Април, 2012 18:39 1 932 3

Много чиновници са забравили защо са назначени

  • константин пенчев-
  • жалби-
  • чиновници-
  • служители

Бум на жалбите за комунални услуги

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2011 г. в институцията на омбудсмана са подадени рекорден брой оплаквания за целия период на съществуването на този правозащитен орган – 5 530. Те са с 50 % повече в сравнение с предишната година. Това съобщи в Proинтервю Омбудсманът на Република България Константин Пенчев.
В своите жалби и сигнали през 2011 г., както и през 2010 г., гражданите най-често поставят проблемите в сферата на обществените услуги – мобилни услуги, топлоснабдяване, водоснабдяване, електроснабдяване, като техният дял достигна 24 % от общия брой постъпили жалби. На второ място са социалните права с 18 %. Жалбите по въпроси, свързани с устройство на територията и проблеми на собствеността, са 15 %. Следват сигналите, свързани с основни права и свободи, административно обслужване, здравеопазване, образование, опазване на околната среда, обществен ред и сигурност.
Това е статистиката, но има един много важен проблем, който съм посочил още в началото на годишния доклад – много служители в държавни институции и в органи на местното самоуправление са забравили, както става ясно от жалбите на хората, че те са назначени там, където работят, за да извършват административни услуги на гражданите, спазвайки законите, справедливостта и принципите на добро управление, да съдействат на хората да реализират и защитават правата и законните си интереси, а не да се държат с тях като с просещи милостиня и да отказват да се срещат с гражданите и да ги изслушат. Подобно надменно и пренебрежително поведение демонстрират и много от служителите на фирмите – доставчици на обществени услуги, коментира Пенчев.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хитлер

    2 1 Отговор
    И тоя човечец се опитва нещо да направи ,ама и той не знае че е попаднал в матрицата.......
  • 2 Име Фамилия

    0 1 Отговор
    "хитлер" - защо не му прочетете биографията на този "човечец"!

    може и да ви стане по-ясно кой кой е ...
  • 3 f15

    1 0 Отговор
    голяма част от гражданите обаче са с психически заболявания настроени скандално още преди насрочена среща ....заплашват ...вадят хладно и огнестрелно оръжие .. и това не е нормално ...