Отидете към основна версия

18 880 71

Габрово – разделяй циганите и владей порциите...

  • габрово-
  • протест-
  • цигани-
  • ромска престъпност-
  • циганска престъпност

Това беше възприето от габровци като опит за измиване на ръцете от властите

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Габрово изкара тревожна нощ. Причината натрупаното напрежение в града от нежеланието полицията и общинските власти да се справят с проблема с циганската престъпност.

Гневът на габровци ескалира, след като тримата цигани, които пребиха продавач в денонощен магазин в неделя вечерта, бяха задържани, но бяха пуснати, без да им се повдигне обвинение. Бруталният побой в магазина стана неделя след 22 ч. в магазин "2+2" в на ул. "Николаевска" №11. Пострадалият продавач беше приет за лечение в МБАЛ "Д-р Тота Венкова" с лека телесна повреда, без опасност за живота. Публикуваното видео от боя обаче предизвика силно възмущение в социалните мрежи.

В сряда биячите отново бяха прибрани. Тримата са с криминални регистрации: 21-годишен от с. Калейца (общ. Троян), 30-годишен от Габрово и 20-годишен от с. Парчовци (общ. Габрово). На тримата им е наложена полицейска мярка задържане под стража за 24 часа.

Това беше възприето от габровци като опит за измиване на ръцете от властите.
Кметът на Габрово дори разпореди спешни проверки на полицията на местата, на които има данни за струпване на роми или на лица от криминалния контингент.

Публична тайна е, че това не може да стане без мълчаливото съгласие на властите. Голяма част ползват социални помощи. Това не може да стане без адресна регистрация, която се извършва в общината.

Габрово е втората община след Войводино, която в разгара на гражданско напрежение срещу циганската престъпност, се оказва, че местната власт е изненадана от струпване на роми в определени квартали.

Нужни са реформи и в полицията. Много от кражбите на 20 лв. или 50 лв. не се разследват, защото са дребни.
При пенсии от около стотина лева, то кражбата е голяма за пострадалите. Днес е Габрово, утре ще е Монтана, Лом, Пловдив, Стара Загора ... Списъкът е дълъг. Нужна е реформа...

Нужен е нов вътрешен министър, който има волята да се справи с циганската битова престъпност, а не праща жандармерията като пожарна, за да гаси гражданския гняв...
Ако това не стане, идват местни избори и сметката ще бъде платена от кметовете за политиката на разделяне на циганите и разпределянето на порциите...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини