Last news in Fakti

12 Април, 2019 10:30 7 480 57

Роми напускат Габрово заради ескалацията на напрежение

  • габрово-
  • цигани-
  • роми-
  • протест

Специализираната полицейска операция продължава до неделя

Роми напускат Габрово заради ескалацията на напрежение - 1

Специализираната полицейска операция в Габрово продължава до неделя, така както е планирана. Това заяви комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция”. В Габрово има видимо присъствие на силите на реда, командировани са от Плевен и София представители на жандармерията. Снощи, за четири часа, и от Пловдив. За довечера ще се реши как да се действа днес преди обед, но комисар Терзийски не очаква да има някаква промяна от вчера по отношение на присъствието на силите на реда. Броят на униформените според комисар Терзийски е бил 150, отбелязва радио „Дарик“.

Камъни и бомбички са хвърляни от част от протестиращи. Четири лица са задържани снощи, срещу три от тях ще бъдат образувани досъдебни производства по чл. 270 за противоправно пречене на орган на власт за изпълнение на задължения. Едно лице е задържано без документи. Още четири лица са задържани по сигнал за възникнал пожар в покривна конструкция на необитаема постройка. Ще бъде образувано производство за палеж. Един служител от полицията има наранявания. Знае се за два случая на пострадали лица, но няма подаден сигнал от полицията за по-сериозен инцидент.

Един пострадал представител на органите на реда, леки повреди по автомобилите на жандармерията. Всички, попаднали в полезрението на полицията са от Габрово или съседни населени места. ''Няма да възпрепятстваме какъвто и да е мирен процес. Няма да ограничим никой да участва в протестите, но призоваваме гражданите за мирни действия, защото другото е нарушаване на обществения ред.''

Комисар Терзийски каза още, че има информация, че са правени опити да бъдат призовани хора от спортен клуб в София да участват в протеста в Габрово, но те са отказали. Той припомни, че шествието в Габрово след площад Възраждане се е разделило на три лъча - два от които към места, където живеят роми, на едното място и българи.

Кметът Таня Христова призова: „Да проявим здрав разум и спокойствие. С гняв и безредици няма да постигнем нищо за нашия град.” Тя още веднъж заяви, че не заселва роми, няма желание и няма правомощия да го прави. Изтъкна, че проблемът с ромите е в цялата страна. Призова партиите да не се заиграват с етническия мир и припомни, че още през миналата година са събаряни незаконно обитавани къщи. Този процес продължава и сега. Предложи инициирането на наказателна промяна, която да позволи да се наказват нарушителите.

„Моята оставка е винаги с мен. Най-важното е да има спокойствие и разум”, каза още Таня Христова.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че много пъти е чувал призива'' оставка'' и за разлика от други не живее с илюзията, че всички го харесват.

Томислав Дончев изтъкна, че снощи се е прибрал се пеша и сам, както бил свикнал. „Държавата, силите на полицията и жандармерията не са тук да пазят една част от обществото срещу друга, а да пазят обществения ред. Ще стоят колкото е необходимо. Не можем да си позволяваме хаос. Взети са мерки във всички посоки, без да се съобразяват с етническия произход. Едно общество, което няма закони може да се унищожи. Първата цел е да се въведе ред. Илюзия е, че след като това се случи нещата ще продължат постарому. Освен всички силови мероприятия, ние водим и диалог с гражданите”, каза още Дончев.

Вицепремиерът изтъкна, че има усещане на част от хората за безнаказаност и използването на социалните плащания от тях. Припомни законодателни промени, които са на вниманието на Народното събрание - дете, които не ходи на училище, семейството се лишава от социални плащания. Заяви, че лица, които получават помощи имат хиляди левове глоби, а държавата не може да си ги прибере. Всеки български гражданин има правото да протестира, на никой не му е хрумвало да забранява това. Но да става по мирен начин. Една част от пострадалите са от предмети, хвърлени от протестиращи. Илюзия е да смятаме, че тази реакция е заради един инцидент отпреди няколко дни. Това са грешки, трупани от години. Призна, че протестиращите имат право.

Дончев обясни причината тук да се случат протестите и да ескалира проблемът. Тук исторически не е имало малцинства. Най-дразни демонстрационното неспазване на правилата, каза той и обяви, че трябва да се търси трайно решение.

Дончев каза, че вече се е появил проблем в работата на Общинско предприятие „Благоустрояване”, тъй като служители от ромски произход се страхуват да излизат по улиците. Роми напускат Габрово, заселват се в околни населени места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    84 1 Отговор
    сега бягат нали са силни когато са по няколко срещу един а сега като има подобно съотношение нещо се уплашиха ...това трябва да се случи и в парламента !!!

    Коментиран от #20

  • 2 Максим

    95 0 Отговор
    Това не е решение на проблема, нали от там ще отидат в друго населено място ... и пак същото. Паразитите, навсякъде правят едно и също - паразитират! Обезпаразитяване трябва, всичко друго е "пунта-мара"!

    Коментиран от #5

  • 3 миризлив пор

    84 0 Отговор
    А колко народ е изоставил имоти и населени места, защото през годините полиция и прокуратура не са си вършили работата? Просто в един момент на човек му писва да бъде обиран и бит и изоставя всичко и му разграбват имота.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ами да

    66 1 Отговор

    До коментар #2 от "Максим":

    Така е. Предлагам от Габрово - в София, кв. Изток, ул. Латинка - в блока на Цвъки и останалите от шайката, да си ги отглеждат в къщи - хем ще са им под ръка за изборите!
  • 6 Нали са много смели......

    37 0 Отговор
    Бягат като пилци...........
  • 7 Mango number five

    17 2 Отговор
    Е сега кой ще прави кабели за Мерцедес.
  • 8 Българина

    45 0 Отговор
    Отнемане гражданството и с фалкона за индия! Това е единственото решение!
  • 9 бай Станчо

    58 3 Отговор
    Лесно се напуска нещо, което не е твое и си се самонастанил в него. Ние, простите останали тук българи, как да напуснем тази обречена територия, след като сме си забили и последния лев в някакъв имот и поне се опитваме да спазваме законите, които тези отгоре най-демонстративно погазват
  • 10 Защо жандармерията

    52 0 Отговор
    Се задейства само, за да пази циганите от справедливия гняв на пострадалите българи. Като са толкова силни и организирани, защо не пазят постоянно българите от беззаконията на циганите?!? Това целенасочен геноцид на българското(по етнос) население ли е? Кой от вън го е поръчал и защо го изпълнявате безропотно, господа управляващи???

    Коментиран от #14

  • 11 бббббб

    31 0 Отговор
    С автобуси и в Германия
  • 12 Mango number five

    8 27 Отговор
    Протеста не беше ли срещу бездействието на Габровското МВР? Защо смесвате нещата. Значи ако ви ошамарят две нацепени батки не е проблем, обаче ако са роми е проблем. Оставки теябва да има в Габровското МВР.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пчеличката Мая

    22 0 Отговор

    До коментар #10 от "Защо жандармерията":

    А днес или утре,ако се случи в София или Плевен жандармерията като мен ли ще лети от град на град.

    Коментиран от #18

  • 15 Чичо

    1 18 Отговор

    До коментар #13 от "шляпалника":

    Същото мангалско семейство, което те е мандръсало преди това тебе ли?
  • 16 Townboy

    25 0 Отговор
    Като няма държава народът ще се вдигнем на възстание и ще ги прогоним от България. Всичките "роми" да отиват да живеят в Германия и по западна Европа и без това са номади без принадлежност към държава.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 456

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "Пчеличката Мая":

    Ще летиш. Такава професия си си избрал. Полицейската служба е в служба на народа, а не против него. Знам го от опит и дано не си от"другите". Каквото каже комисаря.
  • 19 Гъдю Гъдев

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Чичо":

    И да видиш как пада правителството за 2 часа.

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Чичо

    3 28 Отговор

    До коментар #19 от "Гъдю Гъдев":

    Правителството няма да падне! Г-н Борисов е най-добрия и скоро по-добър от него няма да има!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бай вую

    20 0 Отговор
    Който не се чувства бЪлгарин и неспазва законите на българия е свободен да ходи в родината си
  • 24 456

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бай хой":

    Дай данни.
  • 25 Само 150 каскета ли

    13 0 Отговор
    Хората ако решат ще ги пометат заедно с тиквите които се крият зад гърба на тези еничари, това с циганите е само капка в морето взе да им писва на всички крайно време е да се усетят без значение кой от коя скапана партия е тези мутри трябва да се разкарат веднъж за винаги
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Булшитс

    12 0 Отговор
    Само така, явно има ефект
  • 28 ххх

    19 1 Отговор
    Цигани -отивайте в Германия,Белгия или Швеция -там ша ва хранят и по 300евро ша ви дават на чаве. И не се връщайте повече тука. Цецо тази година няма да ви дава по 50лв. на глас. Доган също ша ви ши..а

    Коментиран от #29

  • 29 Цецо

    12 0 Отговор

    До коментар #28 от "ххх":

    Ще дам, ще дам. Щот съм на голем зор:)))
  • 30 Красиж

    3 19 Отговор
    Ако сте независима медия покажете началото на видеото кадето се вижда кой започва боя продавача посяга първи
  • 31 Главоча от Банкя

    1 0 Отговор
    Да,мойте братя да идват в Банкя или в Крушовица при Лъжата.как мислите,кой е по голям лъжец.
  • 32 Припомнящ

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чичо":

    Заради такива карикатури като тебе, проблема с циганите се е разрастнал до тези размери!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 бббббб

    9 0 Отговор
    Когааааа и на жълтите павета ще преместим няколко павета!?!?!?
  • 35 Османагич

    10 1 Отговор
    Около Габрово има много резевати където могат да се заселят и да бъдат туристическа атракция.Боженци,Етъра или пещерата Бачо Киро(Бачо Манго)😎
  • 36 Враца

    11 0 Отговор
    Да напускат, но България и то завинаги.
  • 37 snail

    8 0 Отговор
    Да напуснат и България! Никой не ги иска! Да си ги преберат в Европата - те си ги искат!
  • 38 Враца

    3 0 Отговор
    Интересно къде ще отидат. Може би пак им е подсигурено нещо безплатно, че ако ние сме на тяхно място ще си останем на улицата без подслон. Все пак сме българи и си ащаме данъците, за да има за тях.
  • 39 незнайко

    5 0 Отговор
    В Търново, Дряново, Габрово навремето е нямало нито ЦИГАНИ нито ТУРЦИ - ЗАЩО ??? Нека се махат и да не ги виждат и чуват повече !!!

    Коментиран от #44

  • 40 Гост

    3 0 Отговор
    Събаря съборетини и ги настани в общински жилища. Като си носи оставката, да я подава, че да не и тежи.
  • 41 Гост

    5 0 Отговор
    Изселване на циганите от България иска народа !
  • 42 Той ... !

    5 0 Отговор
    БРАВО ГАБРОВЦИ ! ШИПКА Е ГАБРОВО ! ВИЕ СТЕ ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ ! СМАЧКАЙТЕ ИЛЮЗИЯТА НА "ЗАЩИТЕНИЯ ВИД!!!" ЦИГАНИ !
    ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е С ВАС - БОГ ... СЪЩО !!!
  • 43 До гражданите на Габрово

    0 0 Отговор
    Старият кмет /Дончев/ е същата тиква като началника си, при това страхлива. Седнал да ви плаши с проблеми с чистотата. Липса на каквото и да е държавническо мислене и най-вече раболепност затриват града ви под пресата на Боко тиквата. Преди години в града имаше много сериозно машиностроене, идвал съм от София за уникални поръчки. Твърдо съм убеден, че и сега има специалисти, които имат капацитета да конструират и изработят съвременни почистващи машини, при това на приемливи цени. Страхотна ниша, огромен пазар -цяла България. Общините ще се отърват от черните изнудвачи и ще останат свободни средства. Просто натиснете кметството.
  • 44 Той ... !

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "незнайко":

    Незнайко, не е имало циганска сган в изброените от теб населени места, защото е имало БЪЛГАРИ ! Днес шепа ЕНИЧАРИ в ПАРЛАМЕНТА сменят памперсите на циганите, за да си подсигурят гласоподаватели ! Иначе как ще си купуват жилища за милиони от гърба на данъкоплатеца ??? ВСИЧКИ ТЕЗИ СПЯЩИ НЕКАДЪРНИЦИ В ПАРЛАМЕНТА СА ЗА ЗАТВОРА !!!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Вероника

    3 0 Отговор
    Да дойде Алси Хейстинг да поживее в България лично да види с очите си кои всъшност са дискриминирганите в страната ни и кои нападат на тълпи с брадви, колове и лопати! И да правителството трява да поработи в посока борба с ромската престъпност и да защити честните и мирни граждани на тази държава, които са тормозени от от ромите, от техните побоища, кражби и паразитиращо съществуване на наш гръб
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Вероника

    1 0 Отговор
    Защо изтрихте 46ти коментар за това какво е казал Алси Хейстинг?!

    Коментиран от #50

  • 50 расист

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Вероника":

    Вероника защото не им изнася , защото сме продажници. Медиите също са продажни.
  • 51 расист

    2 0 Отговор
    НО АЗ ПОНЕЖЕ СЪМ УПОРИТ И ЩЕ ГО ПУБЛИКУВАМ ПАК. Междувременно в ситуацията се намеси и председателят на Хелзинкската комисия на САЩ. Според конгресмен Алси Хейстингс българското правителство трябва да направи повече в борбата срещу престъпленията с дискриминационен мотив спрямо ромската общност. Хейстингс изрази безпокойство от растящия брой нападения от тълпи спрямо ромската общност в Европа, в това число скорошния случай в Габрово.Конгресмен Хейстингс обръща внимание, че нападението над районно полицейско управление е нападение срещу самата демокрация.

    Коментиран от #52

  • 52 расист

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "расист":

    Това ли е демокрацията която искахте ? ЗАЩОТО НА МЕН МИ ПИСНА И НЕ ИСКАМ ТАКАВА ДЕМОКРАЦИЯ. СМЪРТ ЗА ТОЗИ БОКЛУК АСЛИ ХЕЙСТИНГС.
  • 53 Вероника

    4 0 Отговор
    Явно Асли Хейстингс под демокрация разбира издевателство на роми над българи, т.е. да ги оставим да си правят, каквото си поискат с нас българите.
  • 54 соросоидни кърлежи

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Роми напускат Габрово, заселват се в околни населени места. Въпроса е къде се заселват и с какво право ,както обикновено върху чужда собственост. Утре пак ще проверяваме дали било законно? Няма как да е законно..

    Коментиран от #55

  • 55 Xxx

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "соросоидни кърлежи":

    Ако българин се настани на чужда собственост ще бъде изхвърлен на секундата, но щом е ром всичко му е позволено, че и безплатен ток ще му подават и помощи ще му дадат. Нали трябва да сме демократични. Но това е анархия не демокрация. Призовавам всички българи да поискат безплатен ток. Щом за едните може, трябва да може и за другите. Нали се борим за равноправие.
  • 56 чиче

    3 0 Отговор
    С лодки кьм ИНДИЯ
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове