Отидете към основна версия

17 697 69

Защо се правим, че не виждаме истинските цигани?

  • роми-
  • габрово-
  • протест

Нискоразряден актьор или сценарист иска да бъде българинът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Силно се надявам поредното активизиране по темата "роми" в момент, в който в държавата има доста по-осезаеми проблеми, да е случайно. Защото обратното би означавало, че живеем в нонстоп въртящи се серии от безкраен сериал, досущ като "Дързост и красота". Само че дори той напоследък обяви края си, а българските проблеми секване нямат.

Къде са хората, които днес протестират в Габрово, къде са хората от останалите градове и села по темата за апартаментите на властта, нейното свръхбезочливо поведение, пропитата от лобита прокуратура, неработещият съд и съответно усещането за безнаказаност на политиците? Защо днес тези тълпи не са пред Народното събрание, Съдебната палата или партийните централи? Въпрос на изключително избирателна чувствителност на българина или всъщност поредната постановка, която праща едни хора някъде, за да отвлекат вниманието и същевременно ги държи далеч от наистина горещите точки.

Крайно време е българинът да разбере, че абсолютно всичко в нашия живот се определя от политиките и политиците. И плочките, които пропадат, докато върви, и цената на храната в магазина, и пенсията на майка му и баща му, и образованието на децата му, и безнаказаността на тези, които някъде ще го пребият или блъснат на пътя. Единствено и само политика. А причините за побоя, извършен от ромите в магазина, е сред много очевадните политически теми и примери за кражба на стотици милиони. И за това са виновни единствено политиците, а не ромите.

Няма точна статистика колко пари бяха "похарчени" по предназначение "ромска интеграция" в България. Може и числото да е в милиарди. Очевидно са потънали в нечии джобове, а резултат никакъв. Тема, дъвкана с години, за която никой не даде никакъв отчет и не пое никаква отговорност. Малцинство, контролирано от политици, умишлено държано в примитивно състояние и използвано според съответните нужди в съответния момент - дали за някой скандал, дали за гласоподаватели. А политиците както винаги по-чисти от сълза, сега излизат с призиви и програми. Като тези на ВМРО и НФСБ, които са сред най-печелившите от темата. Уж проекти, уж интеграции, евтини теми-залъгалки за масовия мозък. Ромите няма нужда да бъдат третирани различно. Те просто трябва да бъдат накарани да спазват законите, задача, която важи за цялата нация. Защото нещата, които правят те, ги правим и ние, няма какво да се лъжем.

Приятно е да се види гражданска активност от това апатично и незаинтересовано общество. Но не и когато енергията се пилее срещу следствието, а не срещу причинителите. Да се опитаме да разсъдим и да осъзнаем откъде тръгва всичко. Да не омаловажаваме европейски избори, референдуми и всякакви възможности да променим политиките. Защото всеки един избор е важен и абсолютно всичко около е нас е вследствие на политиката. Чието представително лице лъсна неспазващо законите и безнаказано. Какво да искаме от ромите тогава, те просто подражават на онези с най-циганското поведение - българските политици.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини