Last news in Fakti

12 Април, 2019 13:10 17 678 69

Защо се правим, че не виждаме истинските цигани?

  • роми-
  • габрово-
  • протест

Нискоразряден актьор или сценарист иска да бъде българинът

Защо се правим, че не виждаме истинските цигани? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Силно се надявам поредното активизиране по темата "роми" в момент, в който в държавата има доста по-осезаеми проблеми, да е случайно. Защото обратното би означавало, че живеем в нонстоп въртящи се серии от безкраен сериал, досущ като "Дързост и красота". Само че дори той напоследък обяви края си, а българските проблеми секване нямат.

Къде са хората, които днес протестират в Габрово, къде са хората от останалите градове и села по темата за апартаментите на властта, нейното свръхбезочливо поведение, пропитата от лобита прокуратура, неработещият съд и съответно усещането за безнаказаност на политиците? Защо днес тези тълпи не са пред Народното събрание, Съдебната палата или партийните централи? Въпрос на изключително избирателна чувствителност на българина или всъщност поредната постановка, която праща едни хора някъде, за да отвлекат вниманието и същевременно ги държи далеч от наистина горещите точки.

Крайно време е българинът да разбере, че абсолютно всичко в нашия живот се определя от политиките и политиците. И плочките, които пропадат, докато върви, и цената на храната в магазина, и пенсията на майка му и баща му, и образованието на децата му, и безнаказаността на тези, които някъде ще го пребият или блъснат на пътя. Единствено и само политика. А причините за побоя, извършен от ромите в магазина, е сред много очевадните политически теми и примери за кражба на стотици милиони. И за това са виновни единствено политиците, а не ромите.

Няма точна статистика колко пари бяха "похарчени" по предназначение "ромска интеграция" в България. Може и числото да е в милиарди. Очевидно са потънали в нечии джобове, а резултат никакъв. Тема, дъвкана с години, за която никой не даде никакъв отчет и не пое никаква отговорност. Малцинство, контролирано от политици, умишлено държано в примитивно състояние и използвано според съответните нужди в съответния момент - дали за някой скандал, дали за гласоподаватели. А политиците както винаги по-чисти от сълза, сега излизат с призиви и програми. Като тези на ВМРО и НФСБ, които са сред най-печелившите от темата. Уж проекти, уж интеграции, евтини теми-залъгалки за масовия мозък. Ромите няма нужда да бъдат третирани различно. Те просто трябва да бъдат накарани да спазват законите, задача, която важи за цялата нация. Защото нещата, които правят те, ги правим и ние, няма какво да се лъжем.

Приятно е да се види гражданска активност от това апатично и незаинтересовано общество. Но не и когато енергията се пилее срещу следствието, а не срещу причинителите. Да се опитаме да разсъдим и да осъзнаем откъде тръгва всичко. Да не омаловажаваме европейски избори, референдуми и всякакви възможности да променим политиките. Защото всеки един избор е важен и абсолютно всичко около е нас е вследствие на политиката. Чието представително лице лъсна неспазващо законите и безнаказано. Какво да искаме от ромите тогава, те просто подражават на онези с най-циганското поведение - българските политици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 това казва всичко

    114 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: И за това са виновни единствено политиците, а не ромите

    Коментиран от #42, #46, #56

  • 2 покрай ценностите европейски

    53 22 Отговор
    Ами защото сме истински европейци,а Европа така повелява.
  • 3 бравос

    80 27 Отговор
    Само не разбирам защо Радев са го наредили сред баш циганите ... пардон политиците

    Коментиран от #6, #62, #67

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Госあ

    38 3 Отговор
    Защото така е по лесно и кервана си върви
  • 6 Кънчо

    29 39 Отговор

    До коментар #3 от "бравос":

    Ти да не го смяташ за чист като утринна роса?
  • 7 Аман от червени боклуци

    63 3 Отговор
    Защото във властта всички са от една партия.
  • 8 Истински циганин

    6 11 Отговор
    Може да видите в огледалото

    Коментиран от #47

  • 9 Браво

    63 5 Отговор
    Много добре е казано всичко в статията. Точно е посочен коренът на злото.

    Коментиран от #22

  • 10 322

    73 2 Отговор
    Абе престанете с тези" политически коректни "изрази - роми, джинове и ликьори! Никой не им отнема правото да се самоопределят и да се назовават както желаят, но недейте да променяте българският език На български ром означава - циганин. Попитайте циганин, дали думата българин на цигански някой я обвързва с политическа коректност. Аман! Трябва да говорим на цигански, за да сме коректни.

    Коментиран от #45

  • 11 комунягите

    29 41 Отговор
    Няма по големи цигани от болшевишката измет.

    Коментиран от #21

  • 12 Кратун

    65 4 Отговор
    Всичко в статията е абсолютно вярно,но защо ние СПИМ,а не излизаме на площада?ЗАЩО???Какво чакаме.Само пишем по фейса и къде ли още не,но несмеем да излезем и си седим удобно зад клавиатурата.ХОРА СЪБУДЕТЕ СЕ!!!
  • 13 Бай Х

    62 3 Отговор
    Цветанов е истински. Лъже като дърта циганка.
  • 14 аспарух

    38 3 Отговор
    браво васил хаджийски най сетне правилно и трзво исказване
  • 15 Габровец

    79 1 Отговор
    Всичко в Габрово тръгна от това, че пуснаха мангустите след 24 часа арест, при условие, че имат предишни провинения! Ей от там тръгна всичко, защото това племе се чувства безнаказано и богопомазано! Кой, как и защо е довел нещата до това е друг въпрос!

    Коментиран от #19, #25

  • 16 Не е Васко

    14 2 Отговор
    Както нема безплатни обяви, така и в политиката нема случайни неща. Само ескалацията в различна и зависи от тъпотата на. Населението
  • 17 Главоча от Банкя

    20 14 Отговор
    Не обиждайте електората бе гяури.ще правите това което нареждам аз.....великият Батман.
  • 18 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    25 4 Отговор
    Как са се наредели туморите точно за екзекуция
  • 19 Citizen X

    49 3 Отговор

    До коментар #15 от "Габровец":

    Българите сме били под византийско и османско владичество, но винаги сме имали усещане за държавност. Тези хора обаче, освен клан и племе друго не могат да асимилират, без значение в коя държава живеят.
  • 20 Хасан

    53 0 Отговор
    Детски ясли в всяко гето ,задължително училище сутрин и трудово следобяд, книжки само за средно образование и обществено пооезен труд за хулиганство и дребни кражби

    Коментиран от #68

  • 21 Shoot

    23 2 Отговор

    До коментар #11 от "комунягите":

    Оказа се, че демократичната измет не е по-малка нито от болшевишката, нито от циганската... Изобщо, има смисъл да правиш градация на изметта само, ако принадлежиш към някоя от нейните групи...
  • 22 Даниел

    26 1 Отговор

    До коментар #9 от "Браво":

    Голата истина,а тя е като проститутка.Всички я искат,но никой не я обича.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 jorkaev

    54 1 Отговор

    До коментар #23 от "dabtes":

    Имам отговор на въпроса ...КИТАЙ ....Китай е страната за тях .... само там ще ги "интегрират"! Имат си хората смъртно наказание, закон за раждаемостта, образованието, труда и соц. подпомагане .... изобщо който е съгласен с мен, моля да гласува ....

    Коментиран от #33, #38

  • 25 321

    29 0 Отговор

    До коментар #15 от "Габровец":

    Заради някой заспал прокурор. Вместо да действа по задържането веднага е спал. Сега дано съда бързо ги осъди и то не условно. За такива сега габровският съд трябва бързо да приключи делото с присъди - пробация - обществено полезен труд за срок от 2 години. Да се изкъртят от редене на плочки, метене на улици и копане на градинки. С оранжеви жилетки и с полицай с палка до тях. Хем общината ще спести пари, хем на другите ще подействат превантивно.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 s7un7

    19 0 Отговор

    До коментар #23 от "dabtes":

    Аз съм готов да си дам заплатата за 1 месец, стига да стане
  • 28 Росен

    33 12 Отговор
    По страшните проблеми са с Българското общество,не хвърляйте целия си гняв върху ромите.Техните золуми на фона на колосалните кражби,заменки, поръчкови убийства, източването на банки и ДДС измами,офшорките,злоупотребата с влияние,европари и държавни поръчки,предателството на националните интереси,закриването на 5 енергоблок,продажбата на БТК за 200 милиона,продажбата на енергоразпределитените дружества,убийствените за народа договори за изкупуване на еко енергия,срамните концесии, източването на КТБ,липсите на Fibank.Ромите няма вериги от хотели,заводи и предприятия.Най зловещите масови убийци и изнасилвачи са Българи а не роми.Нека не бъдем расисти, за много неща не оправдавам ромите но не бива да стават изкупителна жертва.Най лесно е да се атакуват от тълпата няколко полусрутени къщи с 20 човека вътре .Защо никой не атакува сградата на Артекс в която е апартамента на Цвъко,или някои от хилядите заводи,предприятия и хотели придобити по схеми от определени властимащи и техните приятелски кръгове ?

    Коментиран от #34

  • 29 Шменти Капели

    23 2 Отговор
    Истинските цигани са в Парламента !
  • 30 за оФцете

    15 3 Отговор
    Абсолютно всички сме оФце! Ккавото и да пишем, каквото и да говорим пред компа и в компания, ние си оставаме оФце!
    Хайде всеки да се погледне в огледалото и да каже: аз не съм оФца...няма начин-нали?!
  • 31 още за Офцете

    23 11 Отговор
    Циганите са ,както белите българи: тарикати, хитреци и мързеланци.
    Колко бели българи познаваме ,които са или още крадат ток?!
    Колко все още си изхвърлят боклуците през терасите или колите?!
    Колко бели джигити има,които са пуснати с "подписка" след редица провинения?!
    Примери колкото щеш,но разлика между циганите и белите българи няма!
    Хайде да не се заблуждаваме повече...
  • 32 😃АНАЛлизатор😂

    20 16 Отговор
    Искаш да излеземе на улицата да събориме сегашните цигани (ГЕРБ) и да докараме по-големите цигани (БСП)?!!...не правете хората на прости!!!...много добре помнят кой взривяваше църкви и обираше мандрите по селата за да дойдат на власт.

    Коментиран от #36

  • 33 322

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "jorkaev":

    Засегнал си с две думи всички аспекти на интеграцията. Тамън няма да се оплакват, че са в ш***на държава, каквото е тяхното мнение за България!
  • 34 322

    25 1 Отговор

    До коментар #28 от "Росен":

    Защо трябва човек да е расист, за да не желае да бъде постоянно бит или убиван от диваци?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ТОЧКАТА

    13 0 Отговор

    До коментар #32 от "😃АНАЛлизатор😂":

    То пак ни върнахте там,шибаняци..... даже и селата опропастихте...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 бай доган

    14 2 Отговор
    .....и ти според мен(автора) умело изместваш гледната точка на общественият ред."Апартаментгейт" е умела и законово издържана "сделка"...от всички уличени в нея,защото така се работи,и така се прави от грамотни и интелЕгентни хора.И какво ?...В карая на краищата всичко ще приключи поради "недостатъчно събрани доказателстава".........
    А,друг е въпросът с "циганският проблем",защото той вече е на дневен ред(от доста години)......Иии,на Вашият риторичен въпрос-защо не са хората под прозорците на институциите.....ами затова,защото по първият въпрос не може да съди НАРОДЪТ......а по вторият-може....понеже в тази държава,ТЕ-ИНСТИТУЦИИТЕ НЕ РАБОТЯТ.......Затова тълпата е тук,около себе си(за да реши силом своите проблеми)....няма кой друг......Така че.........излишно е да се пита защо,и къде са хората(тълпата).....

    Коментиран от #50

  • 40 Да бе

    24 0 Отговор
    Какви доста по-сериозни проблеми имат бабите дето живеят в страх и фи изнасилват и убиват. Какви доста по-сериозни проблеми имат хорат дето ги пребиват от бой по-улиците. Кой ви плаща да умаловажавате проблема с циганите?

    Коментиран от #51

  • 41 Селянина с колелото

    5 1 Отговор
    ей ги на снимката кво не ги виждате
  • 42 Гост

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "това казва всичко":

    Добре де 30 години ли ВИ трябваха за да го разберете ?????? В никоя НОРМАЛНА държава няма да допуснат да я управлява бивша мутра от СИК и след тава пожарникар заедно с неговата дружка физкултурника.
  • 43 да да българин

    3 2 Отговор
    А бе Василе, не бъркай политиците с манговците, разликата е от небето до земята.
  • 44 Грую

    13 1 Отговор
    Не са страшни циганите , а циганията. Циганията идва когато политици стават случайни хора (без да искам да ги обидя, но не стават за тази работа в смисъл нямат подходящо образоване, нямат дарба, а и няма и желание да вършат подобна работа, като се придържат само до полвзането на привилегиите от подобна позиция) тези хора изискват от определени слоеве на обществото повече като задължения, отколкото те могат да им дадат насреща права и тогава същите тези започват да правят както политиците, които са ги докарали до това положение - ползват правата, а не изпълняват задълженията си. Това е циганията и тя така се създава. В резултат на тази политика циганизацията в България върви с пълна сила. И не правете паралел между етническата принадлежност на един човек с циганията. Такъв няма като правило. Създава се. От политиците!
  • 45 Мария

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "322":

    ГЛУПОСТИТЕ НАСТРАНА.ВРЕМЕ Е ДА СЕ ТЪРСИ РАДИКАЛНО РЕШЕНИЕ ЗА ТУЗЕМЦИТЕ НАРУШАВАЩИ ЗАКОНИТЕ.КОЛКОТО ПО КЪСНО ПО ТРУДНО ЩЕ СТАВА.
  • 46 незнайко

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "това казва всичко":

    Щом има и хора да мислят като Вас, значи оправия няма да има !!! ЦИГАНИНА СИ Е ЦИГАНИН НАВСЯКЪДЕ !!!
  • 47 читател

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Истински циганин":

    Някои абдали се чудят защо и марионетката на Курнелия Нинова е на снимката. Ами защото всички са в кюпа. Да сте чули да е казал нещо за червените олигарси?
  • 48 бай доган

    0 1 Отговор
    смешник.........
    шут............
  • 49 Браво

    9 1 Отговор

    До коментар #37 от "Истина":

    Изключителен смислен и стойностен коментар !!! Радвам се че има трезвомислещи хора, които не се поддават на евтини манипулации !!! Да се опитваш да снизяваш важността на цигански произвол, който се шири в цялата ни държава е наистина много жалко и срамно за истинската журналистика !
  • 50 Адмирации

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "бай доган":

    БРАВО ! Най-накрая да има и съвестни хора с трезва мисъл ! Стига сме се поддавали на тези евтини опити за неглижиране наистина важното ! Само ще попитам кой от всички така вторачени в този "апартаментгейт"(егати и глупавата дума) си е купил апартамент на реална цена и го е декларирал така в сделката? Никой ! Всеки се опитва да си спести от такси и налози, това е истината и докато не си го признаем, ще продължаваме да плюем другите без да гледаме с собствения си двор !
  • 51 Е как кой

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Да бе":

    Е как кой. Те факти бг нямат една стойностна статия ! Те са патерица на БСП ! Ама тя патерицата е затова да върши работа до едно време ! Или се пишат глупави манипулации като тази и се спекулира с наивността на хората или някаква "журналистка" пише вулгарни статии как жените да стигнали до оргазъм. С една дума малумщина отвсякъде !
  • 52 Иван Матев

    3 2 Отговор
    В Туземците е най малкият проблем!!
    Трябва да се почне от управниците, защото тяхна е вината за всички поразии и безобразия които се случват в държавата ни..........
  • 53 Оруел

    1 0 Отговор
    След окончателната приватизация на и концесии преди това, от там ще има пари - вероятно ще компенсират внеслите пари за пенсии, или ще ги внесат в частния ти пенсионен фонд, или ще приватизират вноските и ще стане като здравната каса - но частни. Приватизация на пътищата, тротоарите, училищщата, полицията и армията, всичко ще е частно. Тодор Живков и БКП подписаха Вашингтонският консенсус,. БКП се раздели на много партии, за да изпълни консенсуса. 40 години след НРБ ще има БВП равно на сегашни 200 милиарда лева. Няма да има осигуровки към държавата и държавни услуги свързани с това. Държавната издръжка ще е 10% от БВП. Пари само за армия, полиция и Безусловният базов доход. ББД тогава ще е 250 лева сегашни, 13 пъти в годината, или 60 лева седмично. 5 милиона български поданици. 100% частни услуги. И собственост. ПЪЛЕН СВОБОДЕН ПАЗАР НА ТРУДЪТ! тоест доход 250 месечно от държавата и заплата от частнкът 100 лева - или по-малко или повече.. ПАЗАР НА ТРУДЪТ!!! ни пенсии от държавата ни нищо. Всичко ще се плаща, бонус малка армия и полиция плюс пети клас читмо писмо, с 3,333% от БВП, 6,666% ББД - безвъзмезден базов доход. 6% ддс, 6% дод, 6 данък фирми.. или 10%ддс и 1% от бвп дял от новите евро банкноти. После чип на челото със знакът на диктаторът на планетата, за да се купува и продава, а и роботи ще работят и шоубизнесът ще е единствена работа.

    Коментиран от #69

  • 54 Карл Маркс

    5 3 Отговор
    Успяха ли ченгетата от герб да отвлекат вниманието от корупцията във властта - успяха. Така, че лека нощ! Спете спокойно, избиратели! Циганите са много голям проблем за Бг, но не са най-големия. Той може да се разреши, но най-големият не може
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Енолог

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "това казва всичко":

    Няма как да са виновни нито коняците, нито бърбъни те, нито РОМовете...Виновни са не съответните АЛКОХОЛНИ ПИТИЕТА, а консумиращите ги! Пита се обаче що "дежурни" са ПАК ЦИГАНИТЕ, а не арменците или каракачаните??? ЗАЩО БЕ?!?!?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Левски

    2 7 Отговор

    До коментар #55 от "Васил":

    Много добре казано! Само че, те нищо не виждат освен техния селски егоизъм и си мислят че винаги са прави и не приемат мнението на стожерите!

    Коментиран от #59

  • 59 Кунчев

    8 0 Отговор

    До коментар #58 от "Левски":

    Едно хубаво "сурвакане" със стожер по голо ти трябва, навлеко хиндустански (за тебе и за форумите ти метастази), и после - един шут накъмто любящата майка Индия...
  • 60 Като не можеш, не управлявай!

    10 1 Отговор
    Писна ми от глупостите на псевдожурналисти и пишманполитици. Да се запазел етническия мир, да сме запазели спокойствие, да не сме си играели с огъня, социалния мир бил най-важен... Идиоти! Зариват си главите в земята, но не забравят да си накупят имоти на безопасни местенца! За всеки случай! А проблема е един -малцинството се превръща в лежащо на гърба на социалната система мнозинство. Кмета си пипа оная работа, полицията гледа да смъкне още някой друг милион от бюджета, политиците с тревога следят разтежа на задните си балкани, проблем, идва лято! Сега какво? Циганите временно се изпокриват по села и махали, за да започнат отново, след месец, да посягат! Нямали пари, гладни били, прости...ама "ний на българите няма да работим за без пари!" А, че нищо не може и не желае да върши, се замита зад вратата. Ще крадем, като не давате пари! Има си класическо решение от древни времена: КАТО КРАДЕТЕ, СТРОИТЕ ЗАТВОРИ И СЕ ПРЕСЕЛВАТЕ ТАМ ЗА ГОДИНИ! НА САМОИЗДРЪЖКА!
  • 61 Гюнеш от Максуда

    4 4 Отговор
    Гледам постовете изпълнени с омраза и расизъм.. И омразата и расизма идва от тия чиито жени слугуват в Италия,Гърция и Испания на тамошните старци,идва от тия дето берат ягодите на англичаните ,мият чиниите им и чистят къщите им.Гледам някаква огромна тълпа с бухалки тръгнала да се саморазправя с някакви клошари в някакви коптори.И ме е срам колко сме жалки.Всеки зове за кръв и насилие,а в същото време не се усеща как са го изцедили като памуче,как е станал роб в собствената си земя и как "белите" българи са откраднали всико ценно под носа му.И заводите,и хотелите и земята и мините и рудниците ,и плажните ивици и достойнството му.Нещастна и жалка нация.

    Коментиран от #64, #65

  • 62 Голям прос

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "бравос":

    От него почти нищо не зависи.
  • 63 Голям прос

    2 0 Отговор
    Един да каже точно мнение. Аз мисля същото, но не мога да го кажа толкова добре. Тия 40 и няколко процента които не гласуват въобще, трябва да отидат. Така шайките от политици ще им е трудно да направят манипулации с изборите, защото ще се разсмърди повече
  • 64 Реципрочност

    6 0 Отговор

    До коментар #61 от "Гюнеш от Максуда":

    Щото постовете идват като следствие на циганските "любов" и "алтруизъм" към нециганите... Циганската наглост успешно се конкурира с тая на "правоверните"...
  • 65 Циганска "благодарност"

    5 1 Отговор

    До коментар #61 от "Гюнеш от Максуда":

    Воистина, "жалка" нация! Щото не изпрати пра-пра-пра-пра-пра -... - дедите ти в конски вагони към Освиенцим, Н А Л И?!?!?
  • 66 322

    2 0 Отговор
    "Къде са хората, които днес протестират в Габрово, къде са хората от останалите градове и села по темата за апартаментите на властта, нейното свръхбезочливо поведение, пропитата от лобита прокуратура, неработещият съд и съответно усещането за безнаказаност на политиците? Защо днес тези тълпи не са пред Народното събрание, Съдебната палата или партийните централи? "-от факти.БГ туй е наистина верно ,което сте постнали като мнение,требваше с големи букви и подчертано с дебела лента !
  • 67 Оставка !

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "бравос":

    Апартамент Гейт е навсякъде !
  • 68 Мазна шваба

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Добре казано ,Хасане...браво
  • 69 Сливен

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Оруел":

    Ха така! Баш!