Отидете към основна версия

7 381 5

САЩ правят щит срещу Иран в Персийския залив

  • иран-
  • сащ-
  • пентагон
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

САЩ и техните арабски съюзници от Персийския залив са в усилени преговори за създаването на регионален ракетен щит. Той ще има за цел да защитава местните градове, рафинерии, петролопроводи и военни бази от евентуални ирански атаки.

Това съобщава в. „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на добре информирани правителствени източници.

По време на заседанието през март на Съвета за сътрудничество в залива държавният секретар

Хилари Клинтън призова за създаването на система за защита от балистични ракети.

На форума присъстваха всичките страни-членки Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Междувременно Пентагонът вече обяви, че е сключил сделка за продажба на радарни системи от последно поколение на ОАЕ. Преди това бяха сключени договори с Катар.

Плановете придвижват в района на Персийския залив да се разположат системи от радари за ранно предупреждение, комуникационни и командни центрове, които да следят отблизо армията на Иран.

Ако разполагането на

противоракетната отбрана в Европа се възприемаше като инициатива за защита на съюзниците на Белия дом в НАТО,

то инициативата на САЩ сред арабските му съюзници ясно показва коя ще е следващата мишена, коментира в. „Ню Йорк таймс“.

Преди три седмици Пентагонът информира Конгреса, че ще продаде на Кувейт оръжие за $4,2 млрд. Сделката включва 60 ракети Пейтриът, 20 системи за тяхното изстрелване и 4 радара.

Кувейт вече разполага с 350 ракети „Пейтриът“, закупени между 2007 и 2010 г.

За последните четири години ОАЕ са изхарчили $12 млрд. за закупуване на ПВО системи от САЩ. От тях $2 млрд. са дадени за ракети-прехващачи и $2 млрд. за радарна система от последно поколение.

Близо $1,7 млрд. изхарчи само през миналата 2011 г. Саудитска Арабия

за надграждане на своята система за ПВО отбрана.

Не трябва да се забравя, че през последните месеци Пентагонът пренасочи допълнителни сили и средства в Персийския залив за защита както на базите си в региона, така и на флота.

Експерти обаче припомнят, че от техническа гледна точка нито една ПВО система не може да гарантира сигурност. От историческа гледна точка не трябва да се забравя и съществуващото съперничество в региона, което намира израз в наименованието на Залива. За Техеран той е Персийски, но за неговите съседи той е Арабски.

По тази причина всичките шест страни-членик от Съвета за сътрудничество в Залива странно

залагат за засилване на двустранното сътрудничество със САЩ,

но избягват да задълбочат връзките си по между си. По тази причина можем да очакваме засилване и стягане на американския обръч около Иран чрез съюзниците му в региона, отбелязват анализатори от региона. Според тях за удар по ядрените амбиции може да се говори след насрочените за ноември президентски избори в САЩ, но не по-ранно от пролетта на 2013 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини