Last news in Fakti

9 Август, 2012 13:30 7 368 5

САЩ правят щит срещу Иран в Персийския залив

  • иран-
  • сащ-
  • пентагон
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

САЩ и техните арабски съюзници от Персийския залив са в усилени преговори за създаването на регионален ракетен щит. Той ще има за цел да защитава местните градове, рафинерии, петролопроводи и военни бази от евентуални ирански атаки.

Това съобщава в. „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на добре информирани правителствени източници.

По време на заседанието през март на Съвета за сътрудничество в залива държавният секретар

Хилари Клинтън призова за създаването на система за защита от балистични ракети.

На форума присъстваха всичките страни-членки Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Междувременно Пентагонът вече обяви, че е сключил сделка за продажба на радарни системи от последно поколение на ОАЕ. Преди това бяха сключени договори с Катар.

Плановете придвижват в района на Персийския залив да се разположат системи от радари за ранно предупреждение, комуникационни и командни центрове, които да следят отблизо армията на Иран.

Ако разполагането на

противоракетната отбрана в Европа се възприемаше като инициатива за защита на съюзниците на Белия дом в НАТО,

то инициативата на САЩ сред арабските му съюзници ясно показва коя ще е следващата мишена, коментира в. „Ню Йорк таймс“.

Преди три седмици Пентагонът информира Конгреса, че ще продаде на Кувейт оръжие за $4,2 млрд. Сделката включва 60 ракети Пейтриът, 20 системи за тяхното изстрелване и 4 радара.

Кувейт вече разполага с 350 ракети „Пейтриът“, закупени между 2007 и 2010 г.

За последните четири години ОАЕ са изхарчили $12 млрд. за закупуване на ПВО системи от САЩ. От тях $2 млрд. са дадени за ракети-прехващачи и $2 млрд. за радарна система от последно поколение.

Близо $1,7 млрд. изхарчи само през миналата 2011 г. Саудитска Арабия

за надграждане на своята система за ПВО отбрана.

Не трябва да се забравя, че през последните месеци Пентагонът пренасочи допълнителни сили и средства в Персийския залив за защита както на базите си в региона, така и на флота.

Експерти обаче припомнят, че от техническа гледна точка нито една ПВО система не може да гарантира сигурност. От историческа гледна точка не трябва да се забравя и съществуващото съперничество в региона, което намира израз в наименованието на Залива. За Техеран той е Персийски, но за неговите съседи той е Арабски.

По тази причина всичките шест страни-членик от Съвета за сътрудничество в Залива странно

залагат за засилване на двустранното сътрудничество със САЩ,

но избягват да задълбочат връзките си по между си. По тази причина можем да очакваме засилване и стягане на американския обръч около Иран чрез съюзниците му в региона, отбелязват анализатори от региона. Според тях за удар по ядрените амбиции може да се говори след насрочените за ноември президентски избори в САЩ, но не по-ранно от пролетта на 2013 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 самбади

    2 1 Отговор
    Трябва малко да се издоят "съюзниците"- араби. Имат много петрол, кинти, а "страшния" Иран може да нападнат с ракети и страните около Персийския залив, както и цяла Европа.
  • 2 мисля,че.....

    1 1 Отговор
    Ха, добър ден-еми,изпълняват си дългосрочната
    програма каубойте,като никога не изпускат от ума
    старата колониална ингилизка безотказна тактика-
    РАЗДЕЛЯЙ и ВЛАДЕЙ!....
    А тъпите чалми до нас и циганите около тях никога няма да се усетят, че като ги
    залъгват с някаква ГЛАВНА РОЛЯ в региона,всъщност
    ги използват за МАША,с която да вадят вкусните
    кестени{петрол} от горещият Близък и Среден Изток.....
    Може,наистина,да са подли,двулики или многолики,
    но са майстори на своята Национална Доктрина-не може
    да им се отрече...
    Тя най-често е за сметка на някой друг,но това е правило,
    стандарт и критерий за оцеляване в днешното вълче време,
    когато жизнено-важен е закона на джунглата!
  • 3 шофьорът

    0 1 Отговор
    Интересно,как ли ще прехванат евентуално цел арабите ако по това време са на килимчето и бият глави в земята?Да не говорим за бързи нисколетящи цели които следят релефа на земната повърхност.Американците си пъхат носа на всякъде,разбира се там където ими петрол идруги изгоди.Иран била ядрена заплаха.Нямам достъп до информация както разузнавателните служби,аз съм обикновен гражданин,но видяхме,че и в Ирак нямаше ядрено оръжие.Стигнелисе до конфликт няма да ни пропуснат.
  • 4 Пурко Мъдурко

    1 0 Отговор
    Иран никога няма да нападне друга Арабска Държава, без причина. Просто хората не искат някай друг да им казва какво да правят. В случая са много по богата на ресурси страна от САЩ, и естесвено че погледнато от страни е абсурдно някой да ти казва какво да правиш. Не случайно Русия и Китай стоят зад тях. Хората на никого не пречат искат да се развиват и го правят.
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Абе Пурко-ти на колко годинки си бе,чичовото-
    ако не помниш,никой ли не ти е казвал за
    Ирано-Иракската война?