Last news in Fakti

11 Септември, 2012 18:26 2 234 2

Валутната война на Иран и Запада

  • иран-
  • ембарго

Строгите банкови санкции, наложени на Иран след 2010 г., забавиха индустриалното производство, намалиха чуждите инвестиции, предизвикаха инфлация от над 20% и увеличиха безработицата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Иранската валута – риал - отбеляза най-ниския си разменен курс срещу долара – 26 400 риала за долар, докато иранската централна банка се опитва да предотврати срива на фона на икономическа война със света, предава АФП.

Иран е подложен на западно банково ембарго,

наложено през 2010 г. от САЩ и Европейския съюз като наказателна мярка за отказа на Техеран да преустанови работа по спорната си ядрена програма и по-специално обогатяването на уран. Западът обвинява ислямската република – обвинение, което тя отхвърля – че се опитва да се сдобие с ядрена бомба.

Курсът от 26 400 риала за долар в обменните бюра представлява обезценяване с повече от 5% от събота и с около 10% откакто президентът Махмуд Абас призна в сряда, че европейските санкции заради ядрената програма причиняват "известни проблеми" на Иран. Само за месец август националната иранска валута се е обезценила с 20% и с близо с 50% от началото на годината.

Фиксираният официален курс – 12 260 риала

– е само за вноса на продукти от първа необходимост и е запазен за правителствените служби и някои частни предприятия.

Централната банка не може системно да сваля обменния курс, опитваме се да контролираме спада, заяви нейният управител Махмуд Бахмани. "Ние сме в ситуация на война. Водим икономическа война със света" - цитира думите му иранската агенция ИСНА.

Откакто през декември 2011 г. бяха обявени нови европейски санкции, риалът загуби около половината от стойността си. Евросъюзът вече заплашва с ново затягане на санкциите заради безизходицата по ядреното досие.

Строгите банкови санкции, наложени на Иран след 2010 г.,

забавиха индустриалното производство, намалиха чуждите инвестиции, предизвикаха инфлация от над 20%,

увеличиха безработицата и доведоха до недостиг на валута.

Положението още повече се влоши с петролното ембарго, което доведе през 2012 г. но спад от 50% на износа на необработен петрол, от който идват основните валутни постъпления на страната, и до срив на производството, което падна до най-ниското си равнище от двадесет години.

Към това, отбелязва АФП, се прибавя и опасността от израелско нападение срещу иранските ядрени инсталации, а това създава допълнителна несигурност на пазарите.

Вчера стана известно, че в Иран блокират SMS с думата „долар“ на английски и фарси езици. Освен това са блокирани и съобщенията със словосъчетанието „чуждестранна валута“. В същото време

цензурата може да се надхитри, ако се изпише USD, $ или евро.

Големите мобилни оператори в Ирам – MCI и Irancell, официално обявиха, че не филтрират по никакъв начин съобщенията.

Междувременно стана известно, че Европейският съюз (ЕС) подготвя нов пакет от санкции срещу Иран, съобщиха външните министри на Германия и Франция Гидо Вестервеле и Лоран Фабиюс. Мерките могат да влязат в сила от 15 октомври.

Преговорите в Москва през юни не доведоха до значителни резултати заради отказа на Иран да спре обогатяването на уран, припомня Би Би Си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    и идва стефан софиянски и овладява инфлацията;)...никой не каза кой води война срещу нас 1997ма
  • 2 руснака

    1 0 Отговор
    само че "забравят" да споменат, че курса към долора - по никакъв начин не засяга икономиката на иран! те отдавна отказаха се да го използват. точно затова са като трън в очите на сащ