Отидете към основна версия

28 998 168

10 причини, заради които Бойко Борисов трябва да подаде оставка веднага

  • бойко борисов-
  • протести-
  • оставка-
  • 10 причини

Бойко Борисов превърна България в премиерска република и абсолютно обезличи редица институции в нашата страна

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това, че Бойко Борисов упорито отказва да подаде оставка не е срам за него, защото това чувство или отдавна го е напуснало, или никога не го е изпитвал поради някакви свои природни особености. Срамът е за тези, които са го избрали и продължават да подкрепят управляваното от него правителство. Срамът е и за тези, които позволихме да се стигне до настоящите времена.

Моралните качества на Борисов могат да бъдат разнищвани на дълго и на широко, но това е правено десетки пъти. По-важни са фактическите причини, свързани с неговото управление, заради които той трябва да подаде оставката на правителството си в най-скоро време.

Ето 10 причини (точки), поради които Бойко Борисов отдавна трябваше да е подал оставка. Но и сега не е късно:

1. Бойко Борисов превърна България в премиерска република и абсолютно обезличи редица институции в нашата страна. Появи ли се проблем, появи ли се някакъв мини браншови протест, той приема протестиращите, решава проблема еднолично, раздавайки много често пари от държавния бюджет - отново еднолично и сякаш парите са лично негови. А дори и конкретният проблем да не бъде разрешен, за Борисов важното е свършено - пиар акцията е проведена успешно. Интересно, защо ли сега не приема протестиращите в кабинета си? Вероятно защото хората не искат пари, а съдържателни реформи.

Парламентарната група на ГЕРБ (пък и не само) и председателят на Народното събрание са абсолютно подчинени на волята на Борисов, и при толкова неадекватната парламентарна опозиция, която имаме в момента, българският парламентаризъм e в абсолютен нокаут. Никога България не е имало по-некачествено и зловредно Народно събрание, на което работата обаче е в следствие на доминиращата роля на Министерски съвет. България по Конституция е република с парламентарно управление, но на практика съвсем не изглежда да е такава. В този ред на мисли, страховете, че Румен Радев щял да прави президентска република са смешни. Първо, защото това едва ли ще се случи, и второ, защото и в момента живеем в определен тип едноличен режим.

2. Никое българско правителство не е генерирало толкова много корупционни скандали. Поразителното тук е, че те са толкова много, че хората вече започват да забравят някои от по-старите. Ако Борисов наистина имаше самосъзнание на демократ и проевропеец, като какъвто понякога се самоопределя, много отдавна трябваше да е подал оставка по примера на много негови бивши колеги от Западна Европа. Но не, прословутият ''Стандарт ГЕРБ'' действа, само когато може ''да се отстреля някоя калинка'', която е лесно заменяема. Цветанов е изключение, но с него ситуацията е особена. 

3. Записите. Ако бяха излезли подобни отвратителни записи с друг европейски премиер, за които могат да бъдат повдигнати и обвинения, при това един от записите е с доказана автентичност от две независими лаборатории, той отдавна щеше да е подал оставка, а на всичкото отгоре най-вероятно вече щеше да е привлечен като обвиняем.

4. Борисов имаше три мандата на разположение, за да стимулира провеждането на ключовите секторни реформи - съдебна, здравна и реформа в българското образование. Но не го направи. ГЕРБ, ДПС и БСП заедно провалиха съдебната реформа, която искаше да осъществи бившият министър на правосъдието Христо Иванов.

5. Крахът в енергетиката. Правителството на Борисов възобнови опасния проект ''Белене'' и строи Турски поток, с което затвърждава газовата ни зависимост от Русия.

6. По време само на това управление на ГЕРБ, с лидер и министър-председател Борисов, се случиха няколко екологични катастрофи. Отделно от тях, нерегламентирано се гори боклук, което, разбира се, трови хората, а в синхрон с това сечта на българските гори си върви. Това е ужасно, но не и изненадващо, защото още от 1944 г. комунистите безцеремонно унищожават природата.  

7. Съсипването на българското Черноморие достигна кулминацията си в мандата на настоящото правителство. Най-пресният пример е култовото обяснение, че това на брега не е хотел, а подпорна стена. 

8. Отказ от модернизиране на провеждането на избори. Статуквото, начело с ГЕРБ, от доста време умишлено бави въвеждането на електронно гласуване за българския изборен процес. Ясно е, страх ги е, че резултатите няма да са в тяхна полза, но това в никакъв случай не може да оправдае отказа им да спазят закона. Сега повече от всякога се нуждаем от електронно гласуване, защото епидемиологичната обстановка е непредвидима и никой не може да каже каква ще бъде тя през месец март 2021 г., в случай, че има редовни, а не предсрочни избори.

9. И до ден днешен, XXI в., в държава член на Европейския съюз, българските граждани се редят на опашки пред КАТ, НАП и други институции, за да си свършат някаква работа. Отказът от дигитализация на услугите, които предлага държавната администрация, е срамен, безумен и още каквото ви дойде наум.

10. ''Антикомунистът'' Бойко Борисов в трите си управления не само, че не направи лустрация спрямо субектите, свързани с комунистическата Държавна сигурност и БКП, но той по явен начин поощрява това в ГЕРБ да има ''бивши'' ченгета, като агент Николай (Георги Марков), които дават акъл от трибуната на парламента и различните мейнстрийм телевизии.

А най-голямата гордост на Борисов са строежите на пътища. А това, разбира се, е много нелепо и смешно. Щеше да е повод за гордост, ако се намирахме в 50-те години на XX в. Да не говорим, че само през този месец няколко човека загубиха живота си заради проблемен участък на АМ ''Тракия''. 

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 224 гласа.

Свързани новини