Last news in Fakti

30 Юли, 2020 17:14 5 077 44

Икономическата логика диктува Борисов да си тръгне незабавно

  • оставка-
  • бойко борисов-
  • икономика-
  • протест-
  • правителство

Моралните основания за нетърпимостта на хората са достатъчно убедителни

Икономическата логика диктува Борисов да си тръгне незабавно - 1
Снимка: М. Богданова ©
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протестите срещу властта започнаха преди всичко като морална реакция на всичко долно и гнусно, което фигурите на министър-председателя и главния прокурор въплъщават в очите на хората. Протестиращите настояват за върховенство на закона, изкореняване на корупционните и откровено грабителски схеми, които са оплели в паяжината си целия ни живот. Искането на оставки тук и сега е обосновано от дълбокото вътрешно убеждение на все повече българи, че „повече така не може“. Това убеждение е много по-силно от дребните кръчмарски сметки, кой колко гласове ще вземе на евентуални предсрочни избори през есента или на редовни избори напролет.

Моралните основания за нетърпеливостта и нетърпимостта на хората са достатъчно убедителни, но към тях всеки нов ден прибавя и все повече икономически аргументи. Последните социално-икономически мерки на правителството за справяне с кризата не са нищо повече от откровен опит за „подкупване“ на големи групи гласоподаватели с пари от бюджета, значи с нашите общи пари. Ако се разгледат детайлно, ще се види, че парите по всички тези мерки ще потънат като кана вода в пясъка на Сахара, без да окажат какъвто и да е траен ефект. На тези, които сега се радват, че ще ги получат, да напомним, че това са последните „мазнинки“, според просташкия жаргон на премиера. След това, по неговите думи, идва ред на тегленето на заеми. Парите от тези заеми също ще изчезнат без следа, ако той и приближените му ги раздават по същата порочна схема. След това ще дойде ред и на обещаните милиарди от Европейския съюз.

От много години се занимавам с недвижими имоти и съм се нагледал на примери как изтеглен с най-добри намерения ипотечен заем се превръща в лош кредит. При изпадане в затруднение за плащане много длъжници се самозаблуждават, че проблемите са временни, че нещата скоро ще се оправят от само себе си. Вместо да продадат веднага ипотекирания имот на най-добра цена, да върнат парите на банката и да остане нещо и за тях, те продължават да затъват все по-дълбоко до момента, когато имотът стигне до публична продан от съдия-изпълнител. След него банката прибира всичките пари, а много често длъжникът остава да ѝ дължи и още. От многото ми разговори с такива длъжници съм видял, че илюзиите, подхранвани от емоциите, заглушават гласа на разума и водят до провал.
Финансите на държавата не се различават много от финансите на индивида. При тях е още по-важно гласът на разума да надделява над илюзиите. Ръководният елит на страната трябва да погледне истината в очите и да ни я каже откровено. А тя е, че новата реалност не е бъдеща заплаха. Ние вече живеем в нея. През пролетта се заблуждавахме, че като отменим извънредното положение и животът ще се върне веднага към предишния си ритъм, потоците туристи ще запъплят отново у нас и в чужбина, транспортът ще литне на пълни обороти. Новините всекидневно ни убеждават, че животът се променя трайно. Има бизнеси, при които свиването е трайно, а не мимолетно. Всякакви схеми за раздаване на пари с цел поддържане на изкуствена заетост само отлагат вземането на болезнени решения и ги правят още по-тежки за засегнатите.

Държавата трябва да спре незабавно с пълненето на кацата без дъно. Ограничените ресурси трябва да се насочат към насърчаване на новите, перспективни бизнеси, които могат да издърпат икономиката напред, да направят по-кратко и по-малко болезнено за обществото преминаването през кризата. Трябва да се мотивират и подпомогнат освободените от най-засегнатите сектори да се преквалифицират и да започнат нова работа или нов бизнес в откриващите се пазарни ниши.
Правителството на Бойко Борисов няма да направи това. От него можем да очакваме само нови лъжи и ново разхищаване на оскъдните вече обществени средства. Трябва да се отървем час по-скоро от него и да изберем нов парламент, който да се опита да излъчи компетентно и отговорно правителство. Нуждаем се от правителство, което няма да обещава да раздава на всички по малко, докато има, а ще направи реалистична програма за развитие на страната в новите условия. Всяко забавяне ни доближава до момента, когато морално-политическата трагедия ще се превърне в икономическа.
Един мой приятел в продължение на години влагаше сърце и пари в разработването на заведение, което се превърна в любимото ни място за срещи и купони. Затвори го през март веднъж завинаги. Тежко му беше и на душата, и на кесията, но реши, че ако не го направи веднага, после ще му бъде още по-тежко. Освободи енергията си за да поеме към нови хоризонти. Убеден съм, че и след време ще е доволен от болезненото решение, което взе.

Същото решение трябва да вземем всички ние като общество. То започва с премахването на Борисов и компания от политическата сцена.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 52 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    64 7 Отговор
    Пуснахме му мазнинка на Боко.Като го притиснем още малко направо свинска мас ще пусне.ха ха ха

    Коментиран от #16, #25

  • 2 Актуална Антена

    25 4 Отговор
    Просташката логика сочи обратното.
  • 3 Актуална Антена

    33 3 Отговор
    Бийко Ковро ууууу
  • 4 Ivan

    59 6 Отговор
    Става за смях пред целия свят Борисов,и е нагъл вярва си !!
  • 5 SH BG

    53 5 Отговор
    МУТРИ ВЪН...!!!

    ОСТАВКА...!!!
  • 6 Актуална Антена

    35 4 Отговор
    Абе къде се загуби Байонуевата главичка Томиту
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Само питам

    16 32 Отговор
    Много добре казано! И едни предсрочни избори ще решат всичко това? И как си го представяте, че ще стане? Със старите муцуни или ще си внесем нови? С протести безкрай? Тоя филм не сме ли го гледали вече?

    Коментиран от #12, #42

  • 9 Зайко Байко многознайко

    24 1 Отговор
    поговорка: " Който не работи, не трябва да яде". 4. У младото поколение трябва да се въэпитава чувство эа отговорност от една страна а от друга да се съэдаде чувство, че държавата е майка а не мащеха! 5. Иэграждане на неэависим съд, прокуратура и полиция ( беэ нея не може эа съжаление), които да спаэват буквата на эакона и да не слугуват на партии и олигарси.

    Коментиран от #32

  • 10 Българина

    37 4 Отговор
    МУТРИТЕ, ТИКВАТА, КАСКЕТА и ЦЯЛАТА ХУНТА....ВЪН.
  • 11 Майна

    32 6 Отговор
    НИКАКВО ОТСТЪПЛЕНИЕ ,БЛОКИРАЙТЕ И ПАРЛАМЕНТА, БЪЛГАРИ ! ТИЯ ,ОТ ПРОКУРАТУРАТА ЩЕЛИ ДА ЗАВЕДАТ ДЕЛО КЪМ ПРЕЗИДЕНТА КАТО ЧАСТНО ЛИЦЕ!!! ВСИЧКИ ДА СТОЯТ В ПАРЛАМЕНТА ДО ПОДАВАНЕ НА ОСТАВКА

    Коментиран от #30

  • 12 Актуална Антена

    25 3 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Щом си на мнението че без ПРОСТАКА Борисов света ще свърши е по добре да не задаваш тъпи въпроси.
  • 13 333

    22 4 Отговор
    Трябва да се даде по-широка гласност на протестите в България по целият свят! Европа и Америка трябва да притиснат Борисов да си подаде оставката!

    Коментиран от #15

  • 14 Майна

    15 3 Отговор
    КЪДЕ СЕ НАМИРАТ ТИЯ БЕЗОГЛЕДНИ ТИПОВЕ!!! НАРОДЕ, !!!
  • 15 Актуална Антена

    22 3 Отговор

    До коментар #13 от "333":

    Не, Българския народ трябва да притисне ПРОСТАКА БОРИСОВ
  • 16 Е и кво!!??

    8 25 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    След изборите пак той ще управлява.бсп на боклука на историята.

    Коментиран от #22

  • 17 Браво

    25 4 Отговор
    Много верен и точен анализ. Само че герберските калинки начело с главатаря на шайката няма да го разберат, защото нямат толкова ум.
  • 18 рядка птица

    23 3 Отговор
    Изключително качествена и правдива статия, написана ясно, и то на български език, а не на вестникарско есперанто.
  • 19 Мисля, че

    26 1 Отговор
    Тиквара ще подаде оставка когато нещата загрубеят много и се стигне до сблъсъци! Когато засега мирно протестиращите бъдат бити или грубо третирани, което ще взриви веднага ситуацията. Тъй като е много страхлив а властта му е наркотик, вменената е като бесен тигър в клетка. В главата му е каша от прутоберанси, съвети на верни приятели и на бе толкова верни, мисли от които му идва да изпрати цялата полиция да смаже протестиращите и особено Отровното трио. Ах, как би им спретнал едно дела с публични арести, обиски и изземвания, публично злепоставяне и унижение, смазване както той обича да го прави. Между другото мина и информация, че вече е готов и да избяга, даже му е осигурен Зелен път. Ще изостави всички слуги до един! Да му мисли Фандъкова, Харизанов, Биков, Гърневски, кметивете на Бургас и Варна, на Търново и къде ли не. Ще ги видите тези мушмороци как ще изглеждат тогава, как ще обвиняват Божеството от Банкя, как ги е мъчил и карал насила, те не искали но ги принуждавал?????

    Коментиран от #29

  • 20 Бою

    12 2 Отговор
    Е страхлив, щото знае как ще го бият другите момченца 😂
  • 21 777

    13 1 Отговор
    АКО БОЙКО НЕ ХОДИ В СОФИЯ ДА МУ ИДЕМ НА ГОСТИ В БАНКЯ ?

    Коментиран от #28

  • 22 Може

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Е и кво!!??":

    Ама на бай дтаври стърчилото ще управлява
  • 23 Браво

    4 15 Отговор
    Г-Съйков, а може ли да направите проучване и за милярдите , които получихте БСП като партиини субсидии и защо нямаше отчетност, за какво са похарчени.Нали и това са пари , които е трябвало да стигнат до избирателите.И ако стачкуващите са по интелигентни, нямаше да оставят кочина след себе си.

    Коментиран от #26

  • 24 Долу ГЕРБ

    10 3 Отговор
    Долу ГЕРБ

    Коментиран от #27

  • 25 Хаха

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Мечтаи си
  • 26 Здрасти

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Браво":

    Отговор никога няма да има
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хаха

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "777":

    Той каза ако искате подпалете но не пречете нс на хората да ходят на работа. Какво чакате още, ❓❓❓❓❓❓
  • 29 Много мислиш

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мисля, че":

    Мисли, мисли от мисли главата ще те забили. Ставаш за режисьор на филм, явно мн филми гледаш
  • 30 Оххх

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Майна":

    Майна, майна закона е за всички 🙃
  • 31 Божков е по важен от България

    2 10 Отговор
    Протестираме в защита на Божков, така излиза! Избори ще има след 8 месеца и без протести, но на Божков делата не търпят отлагане! Закона също не е важен, обиждаме нарушаваме реда и живота на хората, не ни пука!
  • 32 Ехххо

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Зайко Байко многознайко":

    1 научи Българския език., Правопис и след това и казвай мнението си
  • 33 Матрицата

    2 9 Отговор
    Чия икономическа логика , на Фатмака Радев да си състави ,пардон да му съставят служебно правителство да си купи лелеяните Грипени ли . Икономическата логика повелчва избори през Март , сега мобилизация и оправяне на бакиите . Ясно .
  • 34 АМОН

    6 0 Отговор
    ИМА ЕДИН СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ, КОЙТО И СЛЕД БОРИСОВ ЩЕ ВИСИ НАД ГЛАВАТА НА ТОЗИ КОЙТО ПОЕМЕ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА СЛЕД НЕГО.

    Огромната ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ достигнала до астрономическите цифри от 540 хиляди души на които 1,7 милиона РАБОТЕЩИ данъкоплатци плащат не само заплатите , но и ЗДРАВНИТЕ и ПЕНСИОННИ вноски.

    За поддържане на тази ПАРАЗИТСТВАЩА ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВОТО отиват над 10 милиарда лева за година!!

    Спомняте си схемите на управление 3:5:8 които роди Тройната коалиция и надградени в последствие от ГЕРБЕРИ и ПАТРИОТИ!!

    ТОВА ОГРОМНО РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ НА ОБЩЕСТВОТО ТЕЖИ И ВЛАЧИ КЪМ ДЪНОТО БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА , ПРОИЗВОДСТВО, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ , И ПЕНСИИ.

    Администрацията ражда само КОРУПЦИЯ и ПРЕСТЪПНОСТ.

    КОЙ ЩЕ Е ТОЗИ КОЙТО ЩЕ СЕ ИЗПРАВИ СРЕЩУ ТАЗИ МНОГОГЛАВА АДМИНИСТРАТИВНА ЗМИЯ В КАКВАТО Я ПРЕВЪРНА ПАРТИЙНОТО СТРОИТЕЛСТВО.

    КОЙ?! Радев ли?! Или Борисов който я ползва при избори.
    НЕКА НЯКОЙ КАЖЕ КЕК ЩЕ ИЗМЕТЕ ТАЗИ КОРУМПИРАНА 540 000 АДМИНИСТРАЦИЯ?!


    .

    Коментиран от #36

  • 35 Хаджиментов

    2 1 Отговор
    Аз, пък и не само аз, протестираме срещу протестиращите.
    Някой да ни даде трибуна, да ни защити, да ни чуе?
  • 36 има кой и има как

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "АМОН":

    Кой ще се изправи ли?
    Всеки, който не краде и не е потънал в корупционите практики!
    Борисов ги създаде, за да му гарантират ,спокойствие на изборите и той да краде, не обезпокояван!
  • 37 Амон Боко банкянски

    4 1 Отговор
    Кво циврите бе , аз искам да бягам ,ама ме държат за топките ....иначе чекмеджето под едната мишница , кюлчетата под другата , а томито Дончев .... Знаете къде ще си го нося....
  • 38 Бео Бахтер

    3 7 Отговор
    ако Баце си подаде оставка, значи хора като Черепа управляват и ще управлява България ... ДАНС да каже кои са тези тези от палатките и кой ги финансира и манипулира
  • 39 КРАДЕЦ

    4 0 Отговор
    КРИЕ СЕ МИШКАТА , ПРОДЪЛЖАВА С КРАДЕНЕТО !
  • 40 КЪДЕ СИ ДУДУК

    3 1 Отговор
    НЯМАЛО КОЙ ДА ЗАМЕСТИ БОЙКО -- АМИ БАРЕКОВ ИСКА ДВА МАНДАТА ЗА ДА НИ ОПРАИ
  • 41 МАФИОТА ВЪН

    3 0 Отговор
    НЕ СПОРЕТЕ , РАДЕВ КАЗА ,, МУТРАТА ВЪН" ..... ТОВА Е -- ПОСЛЕ ДРУГОТО !
  • 42 само ти отговарям

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    че си кух/а..
    Кой и да е, ще е по-добре от сегашните мафиоти!
  • 43 Асен

    1 0 Отговор
    фатмака-пожарникар да си ходи!
  • 44 Гост

    0 1 Отговор
    Съйков,в качеството си на какъв се изхождаш така неподготвен?Как и кой иска да сваля законно избраното правителство?Това да не ти е "великата октомврийска революция" тези времена са в историята и никога няма да се върнат.