Отидете към основна версия

3 498 15

Гълъбинов: Инфлацията ще продължава да нараства

  • инфлация-
  • план за възстановяване-
  • актуализация на бюджета

Специфично за България е също и въвеждането на високи цени за електричество, газ и отопление от 1 юли 2021 г.

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Опитите за преструктуриране са на изчерпване, както в икономиката, така и на моментните възможности на бюджета. Приходи има, но има нужда и от актуализация за преструктуриране на разходи и увеличение на разходните тавани. Най-късно до края на септември трябва да се гласува актуализацията на Бюджет 2021, за да може от октомври да се планира бюджета за следващата 2022 година.

Планът за възстановяване и устойчивост на България пак се забави. Ако не го изпратим в Брюксел до септември, има опасност да не можем да получим авансовите плащания от 13% до края на тази година. Няма риск от загуба на средства, но има риск средствата да се забавят.

Имаме проинфлационен растеж от експанзивна фискална политика и от тази гледна точка увеличението на разходите, респективно на паричната маса, поражда инфлация. Инфлацията ще продължава да нараства, като следва тенденцията за повишение на цените на петрола и стоките на международните пазари.

Специфично за България е също и въвеждането на високи цени за електричество, газ и отопление от 1 юли 2021 г. Възстановяването на икономиката ни протича проинфлационно, като наблюдаваме процес на увеличаване на цени, който се отразява във възможност за увеличено събиране на акцизи и ДДС.

Официалната методика вероятно продължава да подценява реалната инфлация, която може би е повече. Цялото това изливане на пари, въпреки потиснатата бизнес активност в много сектори, в крайна сметка води до това. Следващите инфлационни очаквания вече са безспорни. Идва трудното през есента, заедно с новата ковид вълна.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.

Свързани новини