Last news in Fakti

20 Август, 2021 13:00 3 484 15

Гълъбинов: Инфлацията ще продължава да нараства

  • инфлация-
  • план за възстановяване-
  • актуализация на бюджета

Специфично за България е също и въвеждането на високи цени за електричество, газ и отопление от 1 юли 2021 г.

Гълъбинов: Инфлацията ще продължава да нараства - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Опитите за преструктуриране са на изчерпване, както в икономиката, така и на моментните възможности на бюджета. Приходи има, но има нужда и от актуализация за преструктуриране на разходи и увеличение на разходните тавани. Най-късно до края на септември трябва да се гласува актуализацията на Бюджет 2021, за да може от октомври да се планира бюджета за следващата 2022 година.

Планът за възстановяване и устойчивост на България пак се забави. Ако не го изпратим в Брюксел до септември, има опасност да не можем да получим авансовите плащания от 13% до края на тази година. Няма риск от загуба на средства, но има риск средствата да се забавят.

Имаме проинфлационен растеж от експанзивна фискална политика и от тази гледна точка увеличението на разходите, респективно на паричната маса, поражда инфлация. Инфлацията ще продължава да нараства, като следва тенденцията за повишение на цените на петрола и стоките на международните пазари.

Специфично за България е също и въвеждането на високи цени за електричество, газ и отопление от 1 юли 2021 г. Възстановяването на икономиката ни протича проинфлационно, като наблюдаваме процес на увеличаване на цени, който се отразява във възможност за увеличено събиране на акцизи и ДДС.

Официалната методика вероятно продължава да подценява реалната инфлация, която може би е повече. Цялото това изливане на пари, въпреки потиснатата бизнес активност в много сектори, в крайна сметка води до това. Следващите инфлационни очаквания вече са безспорни. Идва трудното през есента, заедно с новата ковид вълна.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бясна кака

    24 3 Отговор
    Това ни докараха ордите на муньо и сие....
  • 2 Ами честито

    20 4 Отговор
    Благодарение на СДС.Кога ще напъхаме обратно в Белене тази прокълната измет?
  • 3 Пич

    19 0 Отговор
    Какво ново ни казваш бе , ние не виждаме ли какви станаха цените... Благодарение на дърти наивници , минали четиридесетте , и чакащи някой друг да ги оправи , и пишлигари , които мислят че родителите са им длъжни до петдесет... Такива избират , и коментират...
  • 4 Бай Грую

    11 0 Отговор
    Преди короната тези, които измислиха количествените улеснения за печатане на пари и откупуване на дългове в отговор на поредицата от финансови кризи в държавите от Южна Европа, се оплакваха ,че нямало растеж и нямало инфлация. Ето им сега инфлация, но съпроводена и от липса на растеж или както му викат стагфлация, която доста по-лошата форма на инфлацията !
  • 5 Пунта Канна

    16 2 Отговор
    Така става когато корумпирани некадърници вземат властта.
  • 6 4799

    16 0 Отговор
    Доста хора си харчат парите в Турция , Македония , Румъния и др .
    Тези какво си мислят ? Нито ще им купувам скъпите имоти , нито ще им зареждам скъпото гориво. Остана единия ток , но утре ми монтират соларния бойлер .Само гледат как да крадът народа . Ще поскъпват дебелите сопи , защото много народ ще ги търси , за да изрази любовта си към политиците .
  • 7 Гост

    13 3 Отговор
    Инфлацията расте защото не можете да управлявате. Дойдете ли на власт, кризата идва с вас.
    Виденовата зима още се помни.
  • 8 Ъхъъ

    6 5 Отговор
    ГЕРБерските глупендъри си мислят че ГЕРБ може да спре инфлацията …. не драги мои, в текста добре си го пише инфлацията е световна …..
  • 9 Димитров

    3 3 Отговор
    Добре,но това означава отдалечаване от еврото!
  • 10 Ъхъъ

    4 3 Отговор
    Не драги не е отдалечаване от еврото ние сме заковани за него а инфлацията не е само в България. Една и съща дъвка се говори и ГЕРБетските избиратели пак не проумяват, но е нормално мозък с фуния не може да се налее
  • 11 Анонимен

    3 0 Отговор
    Доста раждат и като станат на 3 годинки, едното при мама ромка голямото и малкият сладур заминават за Дания. Кой предаде България. Закривай щом ромите бягат от България. Родеа е1989. С две деса. А българите с нула.
  • 12 Димов

    6 2 Отговор
    Това май го нямаше в предизборните обещания.
  • 13 Пешо

    4 1 Отговор
    При Боко нямаше парламент,ама тези сега не знаят какво търсят в парламента.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кольо

    0 0 Отговор
    Инфлацията си е за имащия нещо. За работещите бедняци които едвам изкарват до другата заплата, благодарение на Българските "Бизнесмени " и "Минимална заплата " си е чиста Мизерия и липса на каквато и да е мотивация за работа. Та защо да работиш само за да имаш колкото да отидеш утре пак на работа ? И те така се увеличава всякаква престъпност в Бг . Добре са само Администрацията и държавните служители защото ... знаете много добре. Друг за да е добре трябва да е с поне единия крак в затвора ,клиент на ненаядената съдебна система с заплати по 4-5хил. и разпределителите на средства по веригата адвокати. Да му мислят имащите .