Отидете към основна версия

23 016 108

Марая Цветкова за ФАКТИ: Да влезеш с 200 в капана на ГЕРБ си е за подигравка

  • марая цветкова-
  • герб-
  • продължаваме промяната-
  • мораториум-
  • правитеслтво-
  • парламент

"Силно се надявам след вчера да се внимава какво се гласува", посочи тя

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Обвиненията, че КЕВР е взела гербаджийско решение са плод на БСП-арска опорка, от която самата партия няма нужда, защото мораториумите са ѝ в кръвта".

Това каза политологът Марая Цветкова в интервю за ФАКТИ. Повод за думите ѝ - гласуваният вчера мораториум върху решението на КЕВР за повишение цените на електроенергията, парното и топлата вода, който беше прегласуван днес, като срокът му беше решено да бъде до 31 март 2022 година.

"Скоро ще трябва да разберат, че някои мерки не са възможни не само защото се краде или старите са много лоши, а и защото имат краткосрочен успех и пагубни дългосрочни последствия", смята още тя.

"Бюджетът е най-важния закон за едно управление и той трябва да бъде много добре обмислен, а не да се раздава насам-натам, за да няма обидени", посочи Цветкова.

"Силно се надявам след вчера да се внимава какво се гласува", каза още политологът.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-це Цветкова, вчера парламентът гласува мораториум на решението на КЕВР за увеличаване цените на електроенергията, парното и топлата вода по предложение на ГЕРБ - фалстарт ли е това?

- Да влезеш с 200 в капана на ГЕРБ си е за подигравка. Дори ДПС се притича на помощ с идеята да разясни колко вредно е решението за мораториуми на цените. Аз не съм тесен специалист по темата с цените на енергията, но знам със сигурност, че регулаторите трябва да бъдат независими и че цените не се определят от Народното събрание. Обвиненията, че КЕВР е взела гербаджийско решение са плод на БСП-арска опорка, от която самата партия няма нужда, защото мораториумите са ѝ в кръвта.

- Според Вас заявената готовност за работа срещу подобни увеличения за бита, както и “да няма пенсионер под прага на бедност” (посочено от Кирил Петков по време на гласуването на правителството) е по-скоро популизъм или загриженост?

- И двете. Мисля си, че гневът от положението на обикновения българин е присъщ за повечето от новите в парламента. Въпросът е, че това е и популизъм, който със сигурност е осъзнат от Кирил Петков, но не и от цялата му парламентарна група. Скоро ще трябва да разберат, че някои мерки не са възможни не само защото се краде или старите са много лоши, а и защото имат краткосрочен успех и пагубни дългосрочни последствия.

- Очаквате ли в следващите четири години решенията да се взимат повече от парламента, отколкото от правителството?

- Вчера беше голям фалстарт и поради една друга много важна причина. Едни от основните критики към модела Борисов бяха, че на практика Народното събрание е обезсмислено, защото е контролирано от Министерски съвет, а трябва да е обратното. Вчера видяхме, че благодарение на решението на Народното събрание, Кирил Петков нареди да се преосмисли и прегласува. Как по-точно това се различава от модела Борисов? Все пак се надявам Народното събрание да отстоява позициите си пред Министерски съвет и да изпълнява контролната си функция спрямо него.

- Предстои съставяне на бюджет за 2022 година - мислите ли, че ще видим първото сътресение в управляващата коалиция заради различни икономически разбирания?

- Бюджетът е изкуството на недоволството. Всички трябва да са недоволни, но не чак толкова за да напуснат. Ако имаше пари за всичко, нямаше да има нужда от него. Трябва да ни е ясно, че бюджетът е най-важния закон за едно управление и той трябва да бъде много добре обмислен, а не да се раздава насам-натам, за да няма обидени. Ключова ще бъде ролята на министъра на финансите, който е най-важният пост след министър-председателя в един кабинет.

- Евентуална промяна на позицията на България за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз може ли да донесе на държавата ни политически дивиденти?

- Виждаме, че в чуждестранната преса министър-председателя оставя впечатлението, че проблемът със Северна Македония ще бъде решен в най-скоро време. От друга страна, македонците разчитат изцяло на натиска на САЩ върху решението на България. Със сигурност ще бъде сменен подхода към преговорите и си мисля, че на преден план ще излезе икономиката. В края на тези преговори обаче отново ще изплува историята. Целта е ние гражданите да следим правителството и да видим дали то ще накара македонците да отстъпят, или отново ще се пречупим с исторически компромис.

- Мислите ли, че Народното събрание и правителството ще вземат някакви важни, кардинални решения преди Нова година?

- Ще му се наложи под натиска на кризите. Силно се надявам след вчера да се внимава какво се гласува, а не после да наблюдаваме извинения в стил “Не бях разбрал/а какво точно гласувахме”.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 61 гласа.

Свързани новини