16 Декември, 2021 12:19 2 056 30

Експерт предупреди за наказание от ЕК заради мораториума

  • наказание-
  • ек-
  • мораториум

Решението би било противоконституционно, смята енергийният експерт

Експерт предупреди за наказание от ЕК заради мораториума - 1
Снимка: БГНЕС

Предложението за налагане на мораториум върху цената на тока и парното е акт на краен популизъм. Това каза в ефира на NOVA NEWS енергийният експерт Иван Хиновски. По думите му решението би било противоконституционно.

„Изпълнителната власт бламира независим регулаторен орган, който по всички европейски правила трябва да е наистина независим. Може да се анализират решенията му, но не могат да бъдат бламирани. Това е неконституционно и ще последват наказателни процедури от ЕК. Нарушаваме върховенството на закона в България. И преди страната ни е губила заради наказателни процедури. Бяхме осъдени за нарушаване на пазарните правила с 80 млн. евро. След обжалване те бяха намалени на 30 млн. евро. Сега ситуацията може да е сходна”, обясни той.

Според енергийния експерт има по-ефективни мерки. „Например - промяна в ДДС. Чрез изменения в Закона за енергетиката могат да се натрупат милиарди, които да отидат в помощ на индустрията, а после - и на бита. С промени в подзаконовите уредби може да бъде контролиран и износът на електроенергия”, каза още Хиновски.

Ако мораториумът стане факт, може да се стигне до фалити, смята още експертът.

„Няма страни в ЕС, в които мрежовите оператори да са поставени пред фалити. Ще получаваме различни количества топлинна енергия и ще мръзнем”, заяви Хиновски.

През вчерашния ден Мартин Димитров от „Демократична България” не подкрепи мораториума и не участва в гласуването.

„Не трябва да се използват непазарни способи, това води до рискове. Евентуална наказателна процедура е един от малките рискове пред страната ни. Политическите мерки за това да не поскъпва токът трябва да минават през пазарни решения като въвеждане на диференцирано ДДС за период от четири месеца”, обясни той.

Димитров беше категоричен, че е необходим дебат по възможностите за налагане на пазарни мерки.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Юпиии

    10 2 Отговор
    Колега Хиновски какво каза Грознолицеви@@@?С БСП никога ако стана?
  • 3 Фин

    23 6 Отговор
    Грозен и злобен герберист!
  • 4 Хиновски

    11 3 Отговор
    Работя за много много грознолице@
  • 5 Гост

    10 20 Отговор
    Неадекватността на новите управляващи,лъсна на първата криза и втория ден.
  • 6 Конституцията

    30 1 Отговор
    Най-големите крадци ! Енергийната мафия !
  • 7 Този!

    32 4 Отговор
    Този да е експерт? Объркали сте се. Той е от енергийните олигарси. ЕС няма думата за нашия ток.

    Коментиран от #9

  • 8 Морда

    20 1 Отговор
    Грозните мисли и деяния избиват и на лицето !
  • 9 Съгласен

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Този!":

    Съгласен съм с вас,но за съжаление,на практика това не седи така,истината е съвсем различна.
  • 10 Хиновски!!! Енергийната Мафия работи!

    30 2 Отговор
    Ще намалеят печалбите на енергийната Мафия от210%на 200%??И какво плашиш с ЕК??? На кой му пука за ЕК, проблема сие наш!!! Енергийната Мафия също сие Наша!! И ти Хиновски си от Нея!! Пада ви Печалбата, свикнахте да Тече парата!!
  • 11 БОРУНА ЛОМ

    26 1 Отговор
    ЗАЩО? ЗАЩОТО ВИ СЕКВА КРАНЧЕТО ЗА ГРАБЕЖА ОТ БЪЛГАРИЯ!
  • 12 гост

    23 0 Отговор
    Някой знае ли каква е заплатата на този експерт ?

    Коментиран от #21

  • 13 Ъщъров

    17 1 Отговор
    Парламентът е законодателният орган в България!
  • 14 Хидровски

    20 0 Отговор
    Не се налапахте бе лами енергийни. А народеца да се чуди да се топли ли по празниците пълнейки спекулантнските ви гуши,или да се стопли от празничните ви фоерверки докато се радвате на искащите ви се все повече и повече печалби.
  • 15 то и

    13 5 Отговор
    Зеленият сертификат е противоконституционен.
  • 16 долу ЕС

    16 0 Отговор
    кога писаха правилата за борсата за емисии и пуснаха фондовете спекуланти с милярдите излишни пари, КОГО ПИТАХА???
  • 17 Хиновски ти си един от Енергийната Мафия

    19 0 Отговор
    Хиновски е един от Енергийната Мафия!!
  • 18 gggw

    12 1 Отговор
    къв експерт пък си ти, льольо.. тва че си участвал в пускането на АЕЦа, не те прави експерт
  • 19 Първо

    14 0 Отговор
    Този "екс перт" лъже за "непазарните принципи и механизми". Свободният, неконтролиран пазар, е родител на монопола и олигархията. А те не могат да се стопират с пазарни принципи и механизми. Просто, защото те са рожба именно на тези механизми. Има една измислица, общо взето -беззъба, наречена "Закон за защита на конкуренцията". И тя е имитация на един не пазарен механизъм за стопиране на монополизма. Макар и беззъба, този "екс перт" би трябвало поне да е чувал за нея, щом е тръгнал да ръси акъл и да лъже безобразно. От думите му личи, че с всички сили, с цената на измама и лъжи, се стреми да опазва от посегателство безобразните печалби на енергийната мафия. За сега, вървим по правилния път -стремим се да елиминираме физическата и икономическа мафия в лицето на Баце и неговите ментори и изпълнители. Не очаквам да се предадат на драго сърце, но правилно са ги погнали. Заедно с тях, трябва да се разтури и гнездото на енергийния им клон, а гаулайтерите му да се отстранят от възможността, отново да хванат българина за гушата.
  • 20 Референдум

    9 2 Отговор
    За ЕС и Натю
  • 21 Той е на хонорар

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Плащат му на брой лъжи
  • 22 Павел пенев

    7 0 Отговор
    За няма наказание трябва да няма мораториум според този психопат. Тогава по добре ще бъде цената направо да се намали,така както винаги се увеличава без наказание от Европа.
  • 23 питащ

    6 4 Отговор
    По кой член от конституцията това решение е в нарушение господин герберска калинка. За да сега такива цените на тока е заслуга единствено и само на некадърното управления на пожарникаря и герб. България е суверенна държава и ЕС не може да се меси в решаването на вътрешните проблеми. Можеш ли да го разбереш това или не.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 дедя

    5 0 Отговор
    Каква ЕК ще ни накаже да ни направят АЕЦ Белене нали тпожарникар плати блоковете както и изтребителите на индианците
  • 26 737337338

    6 0 Отговор
    Боли ме оная работа за ЕС И ЕК ,пимоне знам ,че ще има време да си купя след като платя сметките си поне за едни маратонки и дънки и анцунг преди да изравнят сметката за тока с моята минимална заплата.Даже вече и пеша ще трябва да одя до мизерния работодател да използва моите качества ,по неговите думи ,да печели.Дори не предложил за награда,щото съм имал качества и ще ми даде 650лв чиста пара за 15 часови смени и допълнителни часове дето каза че нямал как да ми ги плаща.
  • 27 Хахаха

    4 0 Отговор
    А има ли страни, в които да са поставени в ситуация на свръх-свръх - печалби и цените да растат и още, и още... и още.... На кое отгоре?
  • 28 Па прав е

    4 0 Отговор
    Агата куе и прумяната???
  • 29 Gen Gurko

    7 1 Отговор
    Този грозен мошеник и зелен лобист против АЕЦ Белене, да тежи на съвестта на безхаберните от ИТН, които го приеха и издигнаха.
  • 30 Entropa 2009

    4 1 Отговор
    Стига сте се оправдавали с тая Европа. Санкции, глоби! Лизльовци!
    На Европа и дреме за България, колкото клошар работа в канцелария.
    Те искат от нас и политиците ни територия да са да са по близо до Черно море, за да си ги мерят с руснаците.
    Видя се кой иска нова студена война.
    А у нас Консумираш ток - плащаш ток , но без многолюдната ялова армия по веригата.
    Фактурите за ток трябва БАЯЧКА ДА ГИ РАЗЧИТА.
    И единствените които събират лихви и разни безумно високи такси.
    Когато си дадеш зад....а под наем става така. Ядеш им попарата. Енергетиката било Национална сигурност. , но не и у нас!
    Разграден мегдан!
    Исик ти на такава Европа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове