Отидете към основна версия

36 214 70

Комисар Тенчо Тенев пред ФАКТИ (втора част): Домакинът ни в КАТ е издал 60 нерегламентирани книжки, но го хванахме

  • тенчо-
  • тенев-
  • схеми-
  • кат

При застрахователната схема „тотал щета“ се изкарват десетки хиляди лева от една кола, твърди шефът на столичния КАТ

Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какви схеми са прекъснати в КАТ при регистрацията на камиони, както и как служител е „издавал“ свидетелства за управление на МПС по „лесния начин“. Продължение на разговора с комисар Тенчо Тенев пред ФАКТИ. (първата част можете да прочетете тук)

- Комисар Тенев, преди време разкрихте корупционни схеми за милиони, с участието на служители на КАТ, които от години ощетяват и държавния бюджет. Става въпрос схема в Главна дирекция „Национална полиция“, където са се трили от базата данни фишове с нарушенията. Към днешна дата какво се случва?
- Схемата я разкриха колеги от „Национална полиция“ с наше участие по линия на КАТ-София. Освен тази схема, ние констатирахме и други неща. Там вече има развитие. Мисля, че този сектор, който се занимаваше с тези неща, май ще бъде разформирован. Доста от служителите ще бъдат преместени на други места.

- Ще има подмяна на персонал…
- Ще има разделение, по-точно казано. Вече фишовете няма да се обработват централизирано, а областните дирекции ще ги поемат по места. Така всяка областна дирекция ще си обработва клиповете, които са заснети от камерите.

- При друга схема, която е в „Пътна полиция“, става въпрос за регистрация на "влекачи" под различен режим, за да се спестят пари от „Гражданска отговорност“…
- Тази схема вече е при нас. Имаше комплексна проверка и тя съвпадна с момента, в който мен ме върнаха на работа на 22 октомври 2021 година. Установихме хората, които са правили тези неща – говоря за незаконните пререгистрации на автомобилите. Има и дисциплинарни производства, дадено е всичко на директора и очаквам в рамките на дни да има развитие.

- За какви щети говорим?
- За милиони. Един автомобил влекач, когато се регистрира, само застраховката му е в рамките до 4000 лева. Отделно пътният му данък е доста голям. В рамките на 30 секунди служителят прави така, че този автомобил да не се регистрира като влекач, а да се регистрира като специален автомобил. Автоматично застраховката му пада на 1500 лева, а пътният данък се намалява 2 или 3 пъти. Така че печалбата от един такъв автомобил е около 4000 лева на година.

- Колко време е работила тази схема?
- Около година и половина. Реално, от момента, в който ме няма в КАТ-София. 2019-а бях в болнични, а май месец 2020-а бях преместен в РПУ Асеновград и се върнах 2021 година октомври.

- Друга схема, която е разкрита, е с катастрофиралите автомобили, обявени от застрахователите за „тотална щета“. Когато един автомобил бъде обявен за такъв, той не може да бъде пререгистриран, но какво се случва всъщност…
- Става въпрос за автомобили, които са описани от застраховател като „тотална щета“. След това тези коли се пререгистрират отново, въпреки че законът не го позволява. Заобикалят се няколко неща при регистрацията. На пръв поглед изглеждат дребни, но служител може да го направи. Вече това се спря, защото се въведоха нови механизми. Примерно, даден автомобил струва на собственика 200 000 лева, защото се прави схемата основно с нови и скъпи коли, а застрахователят му го изплаща на същата сума. След това вие го купувате от собственика за 20 000 лева. За още толкова, примерно, го поправяте, а после го продавате за 100 000 лева. И се печелят едни добри пари от всеки един автомобил.

- Проблемът с издаване на фалшиви книжки е от години. С какви случаи се сблъсквате в последно време?
- Преди известно време бившият началник на Трети сектор при мен колегата Калоян Драганов, сега е началник на пътна полиция в ГД „Национална полиция“, при подмяната на едно ново свидетелство за правоуправление констатира, че има проблем. Направихме си вътрешна проверка и се оказа, че нашият домакин на КАТ е идвал сутрин в 4-5 часа и е издавал такива фалшиви книжки. Реално всичко, което е отразено на книжката е вярно, истинско и няма фалшиви данни – те отговарят на имената на човека... Просто се оказа, че името на лицето липсва в изпитния протокол от еди коя си дата. Реално номерът на изпитния протокол също е истински, но просто името го няма вътре в списъка. Никой няма да си направи труда на пътя, а и при проверка няма как да се стигне до това да се провери и изпитният протокол. И така се оказва, че свидетелството е истинско, а лицето липсва само в изпитния протокол. И говорим, че в рамките на 1 година са издадени над 60 такива свидетелства. Ние уволнихме дисциплинарно човека. Образувахме му над 60 досъдебни производства – за всяко едно нарушение, и сега му вървят делата.
И да се върна към ареста ми накрая, ако може. Надявам се прокуратурата да оцени правилно нещата и да оценят, че не съм имал никакви мотиви да направя закононарушения. 32 години съм в системата на МВР и никога не ми е идвало наум да правя каквото и да било в ущърб на държавата. Искам да си изчистя името.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 87 гласа.

Свързани новини