Last news in Fakti

2 Август, 2022 16:00 9 055 36

Кръговете на ада: какво преживях в КАТ-София

  • кат-
  • лични карти-
  • шофьорска книжка-
  • лични документи

Ще се виси в КАТ, където човек може да се влюби, да се ожени и да му се роди дете, преди да му излезе номерът

Кръговете на ада: какво преживях в КАТ-София - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Човек и добре да живее в България, все някой ден неминуемо ще му се наложи да смени документите си. А за това се искат здрави нерви. Георги А. Ангелов разказва какво е преживял в КАТ-София.

Човек и добре да живее в България, някой ден неминуемо ще му се наложи да смени документите си - заради изтекъл срок на шофьорската книжка или заради променен адрес. И тогава - ще, не ще - ще трябва да си вземе (поне) ден отпуск и да отиде първо в местната община, после в паспортната служба на районното, а ако бърза - и в Пътна полиция (по-известна като КАТ), защото само там се правят книжки бързо. Отиването на крака в софийския КАТ трябва да се прави само в краен случай, защото, както твърди градският фолклор, докато човек виси в КАТ, може да се влюби, да се ожени, да му се роди дете и, ахааа, скоро след това да му наближи номерът. Тук ще опиша от първо лице как протича един такъв ден.

Из моите преживявания

Постоянният адрес е реликт от социалистическата крепостна система, в която имаше гражданство и човек не можеше сам да реши къде да живее без тежката дума на партията. В наши дни личната карта се издава от районното на МВР по постоянен адрес, който е вписан в документа. За да се регистрира човек по настоящ или постоянен адрес, бюрокрацията изисква едно и също - нотариален акт за собственост и копие, декларирано лично съгласие на собственика (и нотариален акт) или нотариално заверен договор за наем.

Тъй като съм собственик на жилището, където имам настоящ адрес, пристъпвайки през вратите на отдел ЕСГРАОН в сградата на общината, която имаше статут на културна ценност, но сега се опакова в стиропор с европейски пари, бях сравнително спокоен. Но чиновничката зад гишето беше непреклонна - без копие на нотариален акт. Позволих си да я попитам дали е сигурна, че при нея няма информация, че аз съм собственик. Но тя отвърна, че няма достъп до имотния регистър. След настояване от моя страна служителката все пак откри, че при нея има копие на нотариалния ми акт от деня, когато съм се регистрирал.

А иначе в Административнопроцесуалния кодекс пише, че "административните органи не могат да изискват предоставяне на информация или документи, които са налични при тях или при друг орган, а ги осигуряват служебно за нуждите на съответното производство". Ако имаше желание, служителката можеше да попита данъчните в съседната стая дали апартаментът е моя собственост, но…

Човек и добре да живее, рано или късно стига до КАТ

След около час чакане в кварталното районно успешно подадох искане за смяна на лична карта, но бърза и експресна смяна на книжки се прави само в КАТ. И така в 14:03 бях пред машината за номерца в КАТ, където учтив полицай ме попита за какво съм дошъл. И добре, че беше той, защото от менюто нямаше как да разгадая какво означава СУМПС (Свидетелство за управление на МПС). Падна ми се номер А-370. Излязох от хладното фоайе, в което стотици хора седяха на завинтени за пода седалки и се взираха с омагьосан поглед и в концентрирано очакване в екраните с джуркащи се номера. Сред тях хората с маски бяха единици, макар че в същия ден в София имаше висок брой заразени с коронавируса. Излязох навън под навеса, приличащ повече на парник. Погледнах един от двата екрана с номера, чието наличие извън сградата говори достатъчно за обема на тълпите, и установих, че на гишето, което ме интересува, в момента е номер 200. След 40 минути взиране в екрана и литър вода по-късно установих, че през моето гише са минали 20 души и че ако скоростта остане същата, ще успея да подам документи за нова книжка (и талон) чак на следващия ден.

Взирането в екрана и магията на сменящите се числа ме накараха да се замисля, че така вероятно се чувстват грешниците, които чакат в адската жега пред Чистилището. А постинг в Туитър ме накара да се замисля за релативистичното забавяне на времето и за разликата в усещането за време в реалния свят и на опашка в двора на КАТ-София, догато чакаш взрян в номерцата.

След тези мисли преминах през фазите отричане-гняв-сделка-депресия, а като се огледах, установих, че фолклорът е бил прав - наоколо се завързваха приятелства, имаше флиртове, а вероятно и дребни корупционни сделки. Иначе КАТ е изключително демократично място, пред което всички са равни - мъжът с войнствени татуси и с брада в стил чеченски боец, тийнейджъри, чакащи за първа книжка, бивши политици, бачкатори в работни дрехи, които спокойно си лежаха на тревата с цигара в уста.

След като мълвата донесе, че вече не се издават номерца с А, а всички получили такива ще бъдат обслужени, независимо че наближаваше 17 часа, реших да чакам до дупка. Още повече, че по-слабите духом се предадоха и си тръгнаха, а "парникът" и фоайето направо опустяха.

Към 17 часа любезен полицай събра оцелелите от А отбора и се извини, че заради отпуските има по-малко служители. Кой чака за подаване на документи за СУМПС, попита той. Около 30 човека вдигнахме ръце. Обяснено ни беше, че касите вече не работят и затова трябва да останат само тези, които могат да платят с карта. Една част от хората отпаднаха, а полицаят им подпечата и подписа номерата, като им обясни, че на следващия ден тези хартийки ще им осигурят бърз достъп без чакане. Тази оферта с печатите подлъга и няколко тийнейджъри, които се отказаха точно преди финала.

След това ни раздадоха декларации за попълване и с любезното съдействие на служителите останалите 20 души успяхме да подадем документите си за около 30 минути при отворени само две гишета. На излизане дори споделих радостта си от успеха с полицая на вратата.

Два дни по-късно загубих само час и половина, за да взема готовата книжка (и талона) и така експресното им издаване ми излезе общо около пет часа. Ако добавим и висенето в РПУ и общината, смяната на адрес и документи ми отне около десет работни часа.

Можеше ли да е иначе

Ако притежавах електронен подпис (на стойност около 30 лева), вероятно щях да успея да си сменя адресната регистрация, личните документи и книжката и да си спестя над 50% от чакането. Но това не се предлага от всички общини, а експресната смяна на книжка не е възможна по електронен път. Не е ясно също така дали всички граждани биха могли сами да се справят с електронните услуги на държавата към този момент.

В края на миналата година министърът на електронното управление Божидар Божанов нареди сред намеренията си намаляване на опашките в КАТ чрез отпадане на синия талон за шофьорите, който е абсолютно излишен, извършване на голяма част от регистрацията на кола по електронен път, отпадане на много от изискваните от чиновниците удостоверения, както и отпадане на печатите на администрацията. Правителството взе решение за изграждане на схема за електронна идентификация, но дали всичко това ще се случи и ще намалеят ли опашките в КАТ, МВР и общините, след като това правителство бъде сменено? Ще разберем, като му дойде времето - тоест, изборните резултати. А дотогава ще се виси в КАТ, където човек може да се влюби, да се ожени и да му се роди дете, преди да му излезе номерът...


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШАХ МАТ

    63 0 Отговор
    КАТ е антика от комунизма и символ на бюрокрация, тромавост и корупция, време е да се закрие. Не виждам каква работа се върши там - глоби могат да се плащат навсякъде, книжки могат да се подменят навсякъде, табели на колите могат да се слагат във всеки пункт за ГТП и т.н.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 0 Отговор
    ПОМОЩ, ОБСЛУЖВАТ НИ ‼️
  • 3 честен ционист

    30 1 Отговор
    Ставате наши роби от деня, в който ви дадем касовата бележка ЕГН.
  • 4 Аха

    44 1 Отговор
    Ти да видиш по болниците какво е там.Докато ти дойде реда вземе,че умреш.

    Коментиран от #7, #25

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 10 Отговор
    Ми ще чакаш като си пейзан,ако ме разбираш правилно
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 0 Отговор
    кат това ведмоство трябва да се закрие също и дай

    това са законни рекетьори на пътя и все питат сега какво да правим

    а катаджийте са живи шумкари, крият се постоянно и снимат като фоторепортери от което няма никакъв ефект защото глобите масово не се плащат, особенно на чуждо преминаващите автомобили
  • 7 др Гей Билтс

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Аха":

    Знаеш ли, каква е разликата от това да умреш в чакалнята на болницата, или да те уморят вътре ангелите на Смъртта? В единия случай се пише епикриза по закон, ама дори и това вече ги мързи да правят, та викат на мъртвец епикриза не се издавало.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 4 Отговор
    накупиха нови камери и какво от това само вчера пак 13 катастрофи на хемус

    но парите български заминаха за фотоапарати и с какво тия фотоапарати помагат за пътните прозишествия?

    всеки може си инсталира waze I да види къде снимат ама парите заминаха по разни чекмеджета

    Коментиран от #14

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    22 2 Отговор
    Късметлия сте...За Златен талон ходих 3пъти там в Кат...Не успяха да ме откажат и аз си взех "Златния талон" въпреки неистовите опити на системата да ме откаже!

    Коментиран от #23

  • 10 Ахааааа

    20 19 Отговор
    Значи най големия проблем на джендърчето бил, че докато чакал в КАТ почти никой не носил маска! Пак добре, че не е почнал да иска от другите чакащи сертификат за ваксинация:)
  • 11 Елементарна пропаганда

    12 10 Отговор
    Много прозрачна реклама на "електронната идентификация". В дигиталната каторга не трябва да влизаме! Институциите могат да работят добре и без да ни набиват серийни номера.
  • 12 Реалност

    16 15 Отговор
    Моята смяна на документите отне 10 минути при подаването и 2 минути при получаването, сигурно съм минал бързо защото не съм си губил времето да гледам кой е с намордник и кой не.
  • 13 шопендар

    16 1 Отговор
    сигурно всеки който е минал през кат,може да разкаже някоя история,ми да открием рубрика.
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 1 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ами проблемът е точно къде снимат ❗
    Зад знаци-хранилки❗
    Защото вечер шефовете дават за пример най-добрия "фотограф" или "писател" ( на актове) , а не този в чийто участък няма ПТП ‼️
  • 15 Явно

    23 1 Отговор
    Тоз не е висял в КАТ из провинцията да види там какво е чудо.
  • 16 Хахаха

    28 7 Отговор
    Вътре било хладно, но седалките били завинтени към пода, отишъл навън, но там било като в парник, пак влезнал вътре, но с ужас видял, че никой не носи маска, а в София имало бум на кихащи с Ковид, накрая преминал през фазите отричане-гняв-сделка-депресия:) Статията трябваше да я кръстите: Премеждията на един третополов в цикъл:)
  • 17 Уса

    16 0 Отговор
    Американския кат има офиси с чакалня във всеки квартал.Там си сменят книжките,явяват се на изпит на компютър и кормуване,регистрират си колите и др.Понякога чакаш а друг път става бързо.В България системата е много остаряла от времето,когато колите в София вървяха през 100 метра една от друга
  • 18 БаткоВи

    24 4 Отговор
    Че КАТ са под всякаква критика е ясно, но и съчинилият статията е тъпунгер...Трябвало да му разяснят какво е СУМПС...А ЕГН да му разяснят ли също, или това,че не трябва да чакаш там в час пик от сутринта...
  • 19 Гост

    16 1 Отговор
    Речеш ли да идеш в кат, задължително 2 дни отпуск си взимаш
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 препатил

    18 2 Отговор
    Тва ако са кръговете на ада, то направо не мога да си представя какво би написал авторът ако му се наложи да изкара разрешение за строеж или ТЕЛК освидетелстване. Всъщност нищо толкова не му се случило в КАТ, отишъл в 14ч и успял да си свърши работа, любезните милиционери дори му позволили да си подаде документите за книжка в извънработно време. Сам пише, че няма електронен подпис, как тогава би могъл да свърши тази работа без да се реди на опашки? Че то и опашка нямало, а културно с номерчета, дисплеи, чакалня с климатик, какво повече иска?
  • 22 Аз съм

    15 1 Отговор
    Силно ме съмнява , че човек със средно образование и както е в случая шофьор , не може да загрее , какво значи абревиатурата СУМПС. Дойче Зеле , пак си измислят и доукрасяват , но наистина КАТ трябва да го бутнат и построят наново , тези смешни тенекиени бараки изобщо не са пригодени за потока от хора към момента .
  • 23 Про100 100

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Всъщност е кафяв, независимо че се води златен😀😀😀

    Коментиран от #27

  • 24 гост

    14 0 Отговор
    Висенето в КАТ не е просто прищявка. Чиновникът е силен, ако си зависим от него. И той, по никакъв начин не би допуснал да няма опашки. Дребната корупция там си върви с пълна сила. Ако няма опашки от къде ще донаждат мижавата заплатица?
  • 25 Бегай

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Аха":

    Бегай в Ингелизия да чакаш 6 месеца за достъп до болница.
  • 26 А в нашето

    10 0 Отговор
    А в нашето РПУ си подадох документи за смяна на шофьорската книжка за 10 минути. Еее... ще чакам месец,ама си спестих изтезанието в София.
  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 6 Отговор

    До коментар #23 от "Про100 100":

    Така е,Кафяв е....Но аз го Взех,защото имах преди години опит за изнудване от служител на кат,Дано е жив и здрав...Бях му обещал,че ще го вкарам в съдебна зала и си изпълних обещанието.Междувременно ми бе строшено странично огледало...Нещо ,като малка зе.леновка....Вместо да ми извадят очи ми изписаха гайтан вежди..намерих Супер котарак-Перфектно Семе,Уличник бе на около 20дни...Вече е близо 8години и ми струва по около 30-40 огледала странични на година!Но си заслужава всяко Левче Дооктор Роналдо 2-Късметлията.Та макар и рекетиран,съда отсече в негова полза,защото имах скъпо платени адвокати,които чакаха обжалване...Всеки нормален би се отървал с 50лв на катаджията,аз платих над 500 за да се съдя с него.на адвокатите 300,на държавата 100 и други разходи 100.......Затова се наточих и понеже имаше дело,което бе .......всъщност този талон го получих чактази година през февруари,а провинението бе 14г.Интересно,че първата ми внучка се роди 16г на същия Ден в,който ме спря катаджията и си поиска Индиректно....Сега кажете,че невидимото не управлява,видимото....ПС.От тогава винаги свалям странично огледало и поставям чукънчето останало от.....14г.Окомври месец!При тръгване го слагам....Ганчоо,как се воюва с такъв ,като мен,аа.....Трудно,мноого трудно.
  • 28 Студопор

    18 0 Отговор
    Какво говориш...! Знаеш ли какво е в КАТ-Пазарджик? Отиваме с жена ми да отписваме колата, влизаме и след 5 минути една служителка като се развика: "Абсолютно всички вън!" Хората я попитаха защо, а тя пак - "Вън, казах! Не ми задавай въпроси!! Вън! Всички!! Всички!!"... Натириха ни в жегата без абсолютно никакво обяснение и ни привикваха 1 по 1. Оказа се, че въпросната служителка я боляло глава, пък ние сме били много шумни... Никъде нямаше кутия или книга за оплаквания. Проверих и в интернет как може да се подаде сигнал - явно не може или ако пък може, то линка към сайта е много добре прикрит.
    Направо си е друга държава там... Ако пък тръгнеш да се разправяш - тогава излиза, че ти си агресивен и си посегнал на невинни женици, които само са си вършили работата, пък ти, грубиянина, си им крещял като на животни, докарал си ги до стрес и си виновен...
  • 29 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    9 0 Отговор
    Нищо не си видял. Преди време имаше и момчета, които за пари вършеха всичко там с предимство и ти може да си откараш седмица.
  • 30 Гост

    15 0 Отговор
    В Англия пускаш един формуляр по пощата и след две седмици си получаваш книжката, пак по пощата. В България бюрокрацията е архаична и повече пречи, отколкото помага. Тук нещата не са в полза на гражданите, а в тяхна вреда.
  • 31 Христо Христов

    11 0 Отговор
    Пак лесно сте минали г-не, ако знаете как е в КАТ - Хасково.......................................
  • 32 НямакъщавБарцел

    12 0 Отговор
    В Англия вземаш телефона, питаш Гугъл как се сменя, той те препраща към тамошния КАТ, заради лошия английски ми се налага да псувам няколко минути докато попълвам новите данни и след няколко дни получаваш новата книжка по пощата заедно с инструкция да срежеш старата на две парчета и да им я върнеш пак по пощата, ама ако сте мързеливи като мен може и да не я връщате. Такси няма абсолютно никакви, никакви гишета с намусени лелички и прочее щуротии.
  • 33 Полюцай

    2 1 Отговор
    Малко чакате!
    Повече трябва !
    Да усетите силата на бюрокрацията !
    Повече лелки с печати !
    Повече доволни граждани !
  • 34 Томислав Дончев Реши въпроса с

    7 0 Отговор
    Електронното Правителство!!! Забравихте ли?? Изчезнаха, 1,5 милиарда лева за тази цел и Българина получи едни от пет! Окрадоха тези пяри Дончев и Хиени ГЕРБ за, това ще ни подмятат още Чиновниците по гишетата!! ГЕРБ всичко могат, най много могат да крадат!! Гласувайте за, Борисов и ГЕРБ те са най Добрите крадци!!
  • 35 Харалан платения антрополого-социолог

    1 0 Отговор
    Аз преживях същото преди една година. Отидох в КАТ София в 16:30 часа да си взема номерче от машината. Оказа се, че машината не работи и не дава номера. Веднага попитах, кой е отговорника(началника), казаха ми че нямало началник в момента, защото всички началници били отпуска или командировка. Тогава се развика с все гърло, че искам да дойде началника. След малко се появи някакъв господин видимо прекалено интелигентен и възпитан за да е редови милиционеро-бияч. Който не искаше да си каже името и каза, че не бил началник. Но все пак ме попита какво става, обясних му, че съм дошъл в работно им време и че машината за номерца не работи и няма организация на работата в такива случаи. Че от налични 70 -те гишета са отворени и работят само 4 гишета. Милиционера се обади на някого по телефона и машината "магически" и ВЕДНАГИЧЕСКИ проработи и ми даде номерче.

    Питам се какви иди...оти са милиционерските началници, които вече 50 години не могат да направят качествено обслужването на гражданите в КАТ София. Колко поколения началници са се сменили и все иди..оти. Питам се какъв иди...от трябва да си, за да се опиташ да обслужваш 2 милионен град само с 4 гишета на едно единствено място и то при задължителна смяна на документи през всеки 10 години.

    Питам се кои са по-големи ИДИ.. оти некадърните и корумпирани НАЧАЛНИЦИ УПРАВНИЦИ, които си избираме чрез избори или ние , които гласуваме за иди..оти. За мен отговора е ясен, гласуващи 70% големи иди..ти си избират
  • 36 Майор Майор

    0 0 Отговор
    Проблемът е,че от много години отказват още центрове на КАТ.Не може на 2млн. само един.Поне север,запад и юг.Но ще спадне далаверата.Всички пари в едни ръце.