8 Юли, 2022 13:03 35 956 70

Комисар Тенчо Тенев пред ФАКТИ (втора част): Домакинът ни в КАТ е издал 60 нерегламентирани книжки, но го хванахме

  • тенчо-
  • тенев-
  • схеми-
  • кат

При застрахователната схема „тотал щета“ се изкарват десетки хиляди лева от една кола, твърди шефът на столичния КАТ

Комисар Тенчо Тенев пред ФАКТИ (втора част): Домакинът ни в КАТ е издал 60 нерегламентирани книжки, но го хванахме - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какви схеми са прекъснати в КАТ при регистрацията на камиони, както и как служител е „издавал“ свидетелства за управление на МПС по „лесния начин“. Продължение на разговора с комисар Тенчо Тенев пред ФАКТИ. (първата част можете да прочетете тук)

- Комисар Тенев, преди време разкрихте корупционни схеми за милиони, с участието на служители на КАТ, които от години ощетяват и държавния бюджет. Става въпрос схема в Главна дирекция „Национална полиция“, където са се трили от базата данни фишове с нарушенията. Към днешна дата какво се случва?
- Схемата я разкриха колеги от „Национална полиция“ с наше участие по линия на КАТ-София. Освен тази схема, ние констатирахме и други неща. Там вече има развитие. Мисля, че този сектор, който се занимаваше с тези неща, май ще бъде разформирован. Доста от служителите ще бъдат преместени на други места.

- Ще има подмяна на персонал…
- Ще има разделение, по-точно казано. Вече фишовете няма да се обработват централизирано, а областните дирекции ще ги поемат по места. Така всяка областна дирекция ще си обработва клиповете, които са заснети от камерите.

- При друга схема, която е в „Пътна полиция“, става въпрос за регистрация на "влекачи" под различен режим, за да се спестят пари от „Гражданска отговорност“…
- Тази схема вече е при нас. Имаше комплексна проверка и тя съвпадна с момента, в който мен ме върнаха на работа на 22 октомври 2021 година. Установихме хората, които са правили тези неща – говоря за незаконните пререгистрации на автомобилите. Има и дисциплинарни производства, дадено е всичко на директора и очаквам в рамките на дни да има развитие.

- За какви щети говорим?
- За милиони. Един автомобил влекач, когато се регистрира, само застраховката му е в рамките до 4000 лева. Отделно пътният му данък е доста голям. В рамките на 30 секунди служителят прави така, че този автомобил да не се регистрира като влекач, а да се регистрира като специален автомобил. Автоматично застраховката му пада на 1500 лева, а пътният данък се намалява 2 или 3 пъти. Така че печалбата от един такъв автомобил е около 4000 лева на година.

- Колко време е работила тази схема?
- Около година и половина. Реално, от момента, в който ме няма в КАТ-София. 2019-а бях в болнични, а май месец 2020-а бях преместен в РПУ Асеновград и се върнах 2021 година октомври.

- Друга схема, която е разкрита, е с катастрофиралите автомобили, обявени от застрахователите за „тотална щета“. Когато един автомобил бъде обявен за такъв, той не може да бъде пререгистриран, но какво се случва всъщност…
- Става въпрос за автомобили, които са описани от застраховател като „тотална щета“. След това тези коли се пререгистрират отново, въпреки че законът не го позволява. Заобикалят се няколко неща при регистрацията. На пръв поглед изглеждат дребни, но служител може да го направи. Вече това се спря, защото се въведоха нови механизми. Примерно, даден автомобил струва на собственика 200 000 лева, защото се прави схемата основно с нови и скъпи коли, а застрахователят му го изплаща на същата сума. След това вие го купувате от собственика за 20 000 лева. За още толкова, примерно, го поправяте, а после го продавате за 100 000 лева. И се печелят едни добри пари от всеки един автомобил.

- Проблемът с издаване на фалшиви книжки е от години. С какви случаи се сблъсквате в последно време?
- Преди известно време бившият началник на Трети сектор при мен колегата Калоян Драганов, сега е началник на пътна полиция в ГД „Национална полиция“, при подмяната на едно ново свидетелство за правоуправление констатира, че има проблем. Направихме си вътрешна проверка и се оказа, че нашият домакин на КАТ е идвал сутрин в 4-5 часа и е издавал такива фалшиви книжки. Реално всичко, което е отразено на книжката е вярно, истинско и няма фалшиви данни – те отговарят на имената на човека... Просто се оказа, че името на лицето липсва в изпитния протокол от еди коя си дата. Реално номерът на изпитния протокол също е истински, но просто името го няма вътре в списъка. Никой няма да си направи труда на пътя, а и при проверка няма как да се стигне до това да се провери и изпитният протокол. И така се оказва, че свидетелството е истинско, а лицето липсва само в изпитния протокол. И говорим, че в рамките на 1 година са издадени над 60 такива свидетелства. Ние уволнихме дисциплинарно човека. Образувахме му над 60 досъдебни производства – за всяко едно нарушение, и сега му вървят делата.
И да се върна към ареста ми накрая, ако може. Надявам се прокуратурата да оцени правилно нещата и да оценят, че не съм имал никакви мотиви да направя закононарушения. 32 години съм в системата на МВР и никога не ми е идвало наум да правя каквото и да било в ущърб на държавата. Искам да си изчистя името.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 87 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    91 3 Отговор
    За съжаление у нас всяко чудо е за три дни след десетина дена пак ще я подкарат постарому.
  • 2 РАЗМИРИСА СЕ МАНДЖАТА

    93 5 Отговор
    СЕКА ЩЕ СИ НАМЕРЯТ ИЗКОПИТЕЛНИ ЖЕРТВИ ЗА ДА СИ ЗАПАЗЯТ ПОСТОВЕТЕ МАФИОЗИТЕ В ПОЛИЦИЯТА.
  • 3 Селския

    62 4 Отговор
    Браво бре, както винаги, след дъжд качулка..........
  • 4 Да точно

    85 2 Отговор
    Домакина е бушона Я си погледнете силовото министерство от вътре на вън Прочистете го и нека да започне да работи че станахме за резил Една малка България която е квартал на Мексико не можем да направим държава
  • 5 Жоро

    98 1 Отговор
    Разбрахте ли защо сме бедни. Крадат ни за милиони отвсякъде.
  • 6 оценка

    97 1 Отговор
    Уволнете виновните лица и ги поставете в положение да не могат повече да кандидатстват за служба в полицията и в КАТ,г-н полковник! Защото 90% от тях са дебели връзкари.
  • 7 ГЕШЕВ Е ПЕЛЕНАЧЕ ПРЕД

    59 6 Отговор
    ВАШИТЕ ДАЛАВЕРИ В СЪДА И ПОЛИЦИЯТА, ЯВНО МНОГО ВИ ПРЕЧИ НА МАФИОТСКИТЕ ВИ СТРУКТУРИ.
  • 8 Срам и позор

    65 2 Отговор
    сте, май всичките.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дядото

    30 8 Отговор
    Атанас Георгиев Семерджиев е български висш офицер, държавен деец и политик. Участва в Партизанското движение в България по време на Втората световна война, става командир на Партизанска бригада „Чепинец“, участва във войната срещу Нацистка Германия. Уикипедия
    Дата на раждане: 21 май 1924 г., Велинград
    Починал(а): 8 май 2015 г., София
    Партия: Съюз на демократичните сили
    Образование: Военна академия на Генералния щаб на Русия
    Предишен пост: Вицепрезидент на България (1990 г.–1992 г.)
    Книги: Преживяното не подлежи на обжалване, Лято90: Пожарът, още
    Награди: Орден „Георги Димитров“, Орден „Червено знаме“

    Коментиран от #28, #48

  • 11 В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО ИМА КОРУПЦИЯ

    52 8 Отговор
    МИНИСТРИТЕ ПЪРВИ ГО ОТНАСЯТ, ЗАЩО ДАМАДЖАНАТА СЕ КРИЕ, ВЕЛИКОТО ЧЕНГЕ НА МАФИЯТА.
  • 12 Селския

    25 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Питай Гюнай от шекера в Пловдив, той знае.........
  • 13 МАЙ ГЕШЕВ ВИ ПРЕЧИ

    53 3 Отговор
    ЗА ДА СИ ПРАВИТЕ ДАЛАВЕРИТЕ, ЦЯЛАТА ПОЛИЦИЯ И СЪД СМЪРДИ НА КОРУПЦИЯ. МАФИЯТА ВИКА ДРЪЩЕ КРАДЕЦА.

    Коментиран от #47, #54

  • 14 РАШКОВ СТИГА ТОЯ ЦИРК

    50 7 Отговор
    НАРОДА ОЧАКВА ОСТАВКАТА ТИ.

    Коментиран от #51

  • 15 все не разбрал

    46 2 Отговор
    Ура, от сега нататък всичко в родната полиция и КАт ще е чисто, всички нарушители и престъпници ще си получават заслуженото. Що ли си мисля, че една банда униформени престъпници си урежда сметки с друга банда от същия сой.
  • 16 Нямам думи !

    51 1 Отговор
    Частните застрахователни фирми са на мутри.Закривай.Толкова ли тая скапана държава не може да си направи такова дружество ? Може ,ама някои тогава няма да карат бентлита и ферарита и да скитат по островите.Пълна помия и тази България!Пълна !
  • 17 ФФЮ

    43 0 Отговор
    МВР вони отвсекъде това е само част от вонята в КАТ , щом и домакините в КАТ издават кнжки , а колко хора карат с такива книжки и Б.Рашков едва ли знае. Затова в МВР трябваше да има реформа с метла защото със сигурност това не е само в КАТ.
  • 18 Анонимен

    46 1 Отговор
    Смяна на цялото КАТ, МВР и всички Рашкови мафиотски организации. Тенчо Тенев си е напълнил джоба доволно. Сега милия разбрал за схемите..Айде стига лъгали.
  • 19 Флипп

    35 0 Отговор
    Такъв ужас и хаос е по тези пътища, човек да го е страх да си купи книжка
  • 20 БЪЛГАРИНА МАЛКО ПОМНИ

    39 3 Отговор
    СМЕНИХА ШЕФОВЕТЕ В ПОЛИЦИЯТА И СЛУЖБИТЕ, ЧУКНАХА СЪДЕБНАТА РЕФОРМА, ЕТО ГИ РЕЗУЛТАТИТЕ. ПОЛИЦИЯТА УКРИВА РЕЦИДИВИСТИ, СЪДА НЕ ПРИЛАГА ЗАКОНИТЕ НА ДЪРЖАВАТА УБИЕЦА НА МИЛЕН ЦВЕТКОВ СИ СЕДИ В КЪЩИ, БОБОКОВИ АРАБАДЖИЕВИ БАНЕВИ БЯХА ОНИВИНЕНИ, ОСТАВА СЕГА ДА ОНИВИНЯТ ВАСИЛЕВ И БОЖКОВ, И МАФИЯТА СИ ВРЪЩА ДЪРЖАВАТА. РАШКОВ ОСТАВКА, НИНОВА ОСТАВКА.
  • 21 Не се учудвам

    34 11 Отговор
    Тиквата беше раздал полицейски лампи и радиостанции на всичките си наркодилъри.
  • 22 04.04.2021

    31 3 Отговор
    Този Тенчо да си ходи, стига се излага пред хората
  • 23 МАФИЯТА СТЕ ВИЕ, А НЕ ГЕШЕВ

    30 10 Отговор
    ИСКАТЕ ПРОКУРОРА ВИ ДА Е ПОСЛУШНО МИШЛЕНЦЕ КАТО РАШКОВ НИНОВА ЙОРДАНОВА. ЗАВЕСАТА ПАДНА НАРОДА ПРОГЛЕДВА. ИДВАТ ИЗБОРИ И ЩЕ БЪДЕТЕ ИЗМЕТЕНИ.
  • 24 адаша

    53 0 Отговор
    Ако отидете в КАТ да си регистрирате колата, ще видите една шайка ко пелдаци, които носят по един наръч документи за регистрация на коли /които минават проформа през каналите/. Те винаги са първи на гишетата. Свойското държание с работниците в КАТ е забележително. Държат се така, като ли КАТ е тяхна лична фирма. И тоя ма мул иска да ми каже , че не знае нищо за това! Всичките тия пла змодий в КАТ са за смяна и съд!
  • 25 Августо Пиночет

    41 0 Отговор
    Тъз държава е пълен батак и по хоризонталата и по вертикалата. И всеки път си мисля едно, ам то убуу, ама всички тия политици, полицаи, прокурори, съдии, кметьове, общински съветници, наркотрафиканти, апаши, бандити, мафиоти... ам че това са си чисти българи. И сите са за боклука, а вместо това те са начело на държавата. Това ли единствено може нашето българско семе да даде? Такива ли сме всички? Това ли е най-доброто от тая пропаднала и изстрадала нация? И тогаз се сещам, че тя ракията няма да ми стигне за тия дълбоко философски въпроси и започвам някак да си мечтая за Августо Пиночет. Ама няма да се намери в цяла България мъж с топки като неговите
  • 26 Рашков нали е много честен

    25 3 Отговор
    защо не си дава оставката, тотален провал в министерства служби полиция, то не са шпиони , рецидивисти, олигарси, тотален чадър над мафията.
  • 27 РАШКОВ ОСТАВКА

    24 3 Отговор
    НЯМА НА КЪДЕ ПОВЕЧЕ, ЛАЗИШ В ТИНЯТА. НИКОЙ НЕ ТИ ВЯРВА ВЕЧЕ.
  • 28 Този

    19 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дядото":

    Тези потомци на партизанина имали и имоти в Швейцария.
  • 29 Пацо

    24 0 Отговор
    Какъв комисар е тоя, щом и домакинът им издава и продава фейк книшки
  • 30 Боруна Лом

    26 0 Отговор
    НЕ БЕ ,ЧИСТАЧКАТА Е ВИНОВНАТА!БОЯДИСАН ПАУН
  • 31 Иванов

    30 0 Отговор
    Добре си го окачил ЛЕВСКИ на стената, ама ти за къф х..й си там в тоя кабинет? Домакина издал книжки , направо да паднеш от коня. Казвал съм 100 пъти , изходите са само два - или летище София , или повечко ракия и приема на живота философски. Всичко друго е гарантирано разболяване или полудяване. От мен да го знаете.
  • 32 Иванов

    18 0 Отговор
    И понеже съм прекалено дърт (50) за летището - справям се по втория начин. Тва е. Друго няма.
  • 33 Някой си

    19 0 Отговор
    Браво!Щом един домакин може да направи това можем да си представим какви са възможностите на други длъжностни лица. Трябва сериозна реформа в това ведомство -да останат на работа, тези, които покриват ясни критерии и вършат работа, а не бройки за заплата. Не е много сложно, но трябват воля и познаване на материята.

    Коментиран от #36

  • 34 Реалист

    16 0 Отговор
    Разказахте й играта на тази държава, другарю комисар!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Иванов

    23 0 Отговор

    До коментар #33 от "Някой си":

    Колега, думата реформа , вече няма смисъл в българският език. Изтъркана е от 33 - годишна употреба. Надежда няма, разберете го. Щом за 33 години , една нация/народ , не успява да промени живота си към по-добро , то това е края.
  • 37 Геро

    20 0 Отговор
    В наше село Енево Шуменско има една автокъща "Шепо и син" Собствениците и афишират наляво и на дясно,че всякаква трашка могат да регистрират в КАТ Варна само срещу 300 лева. Ако знаете само колко народ е пропищял,ам местния елит са техни хора,Ха върви се оправяй.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 гроажданин

    7 1 Отговор
    Де да бяха само в КАТ ми тези в от Гранична полиция по ГКПП за наказание ги изпращаха за шефове да поддържат контрабандните канали Докато не се постъпи като в ГРУЗИЯ ТОТАЛНА СМЯНА ЗА 24 ЧАСА ДО КАТ НЕ СА СЕ УСЕТИЛИ ДА ИЗЛЯЗАТ ВОТПУСК ПО БОЛЕСТ .ИЛИ ДА СЕ ТРУДОУСТОЯТ С ТЕЛК .колкото експерта в 47НС Радулов да казва че е нужно незабавна смяна на апарата на специалните служби ИМА ЛО НАЧАЛНИЦИ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 5 -6-7 ГОДИНИ НЕ МРЪДНАЛИ ОТ СТОЛА СРАСНАЛИ СЕ С ПРЕСТЪПНОСТТА тенчев от КАТ СДВР толкова години сега се сетил да си чисти името след като няколко пъти е уволняван и пенсиониран Късно е вече вероятно е стигналпределната въздрас и дали не го е отхвърлил да е толкова активен да го забележат .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Даааа

    20 0 Отговор
    Я смятай щом домакина е издал 60 парчета другите шанаджии там колко са напечатали хаха за патладжаните да не говорим ....

    Коментиран от #49

  • 42 Е да ама

    12 1 Отговор
    От 60 дела ще влезе в сила само 1, което е с най-голяма глоба или присъда. Това е законът в България.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 КАТаджия

    8 1 Отговор
    Абе ти ми дай Солунската митница,па не ме мисли!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Въпрос

    12 1 Отговор
    А чистачките колко книжки са издали? Реторичен въпрос.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Вътрешна сигурност

    9 0 Отговор

    До коментар #41 от "Даааа":

    Целият кат в ареста и да пишат самопризнания пред съдя и пред журналисти за да няма после че били под натиск?
  • 50 Им бе цилус

    13 0 Отговор
    Това с "домакина" направо кърти! Значи, вашите компютри нямат парола за достъп, и в 08:30,като дойде служителката на работа, на този компютър не премигва едно нещо, дето казва колко пъти и в колко часа точно, е активиран в извън работно време? Тенев, АЙДЕ по-сериозно де, моля, не сме толкова прости.. Я, кажи колко платите на "домакина", да ви покрие?
  • 51 Гандалф

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "РАШКОВ СТИГА ТОЯ ЦИРК":

    Каква оставка...домакина е виновен..
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Патето Яки

    5 1 Отговор
    Рошкова корупция действа.
  • 54 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "МАЙ ГЕШЕВ ВИ ПРЕЧИ":

    Ква е тая дума "дръще" бе, неграмотен тролееее?? гешо да те научи да пишеш
  • 55 ФЕН

    3 0 Отговор
    Ооо, Миленчо! Колко взе, за да му лъскаш сурата на тоя? Не те ли е срам!?
  • 56 Старшина Петров

    6 0 Отговор
    Даваш три бинки на чистачката и след час имаш книжка.
  • 57 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    корупцията е навсякъде а престъпници мутри бандити се разхождат свободно
  • 58 ПЕТКО ГОРАНОВ КРАДЕЦА КМЕТ СТУДЕНТСКА

    5 0 Отговор
    АЗ ЦЯЛА ОБЩИНА ОКРАДОХ,А ВИЕ БЛЕЙТЕ !
  • 59 Анонимен

    7 0 Отговор
    Аааа, добре че е бил домакин, а не чистачката. Успокоих се. Някой вярва ли, че в схемата е участвал само домакина от КАТ?
  • 60 ИванчУ

    8 0 Отговор
    Чета неправилно или не разбирам правилно следното изречение: "Доста от служителите ще бъдат преместени на други места." Т.е. "Продължаваме да Плямпаме" е преливане от пусто в празно. Всички се надяваха това друго място да е при Бай Ставри, а то се оказва, че им търсим по-уютни канцеларии.
  • 61 Иванов х2

    3 2 Отговор
    Съвестен е комисар Тенчо Тенев.помня го още като обикновен полицай
  • 62 Валката

    5 0 Отговор
    Защо не се провери дейността на домакина на полицейския санаториум в Св. Константин и Елена край Варна -Огнян Балев.

    Коментиран от #63

  • 63 Варненецът

    4 1 Отговор

    До коментар #62 от "Валката":

    Този мошеник е известен,къде спи вътрешна сигорност
  • 64 Бивш

    5 0 Отговор
    Такива тарикати като варненския домакин Огнян Балев на полицията в живота си жив престъпник не са виждали защо трябва да са полицейски служители и да използват всички облаги от това
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Разследване,съд,затвор,гилотина,счупени.

    2 0 Отговор
    Крадливи ръчички няма ли да има?Иначе сме царе по приказките и далаверите!То държавата вече не съществува,ама кой ще ни освобождава,не знам?Няма вече будали за тази дейност....Всички са си направили сметката да откраднат и прашките на България...
  • 67 Не е

    0 0 Отговор
    виновен само домакина, основната печалба отива при баш шефовете,ама той е бушон и трябва да изпуши. Така в цялата система.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.