Отидете към основна версия

3 787 40

Как ще изглежда Германия през 2070 година

  • население-
  • германия-
  • германци-
  • мигранти-
  • берлин

Мигрантите играят ключова роля

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От години демографските тенденции в Германия не представляват особена изненада. Раждаемостта в страната е ниска, а продължителността на живота се увеличава. Не е учдващо, че населението застарява. През 2021 година средната възраст на германците е била 45 години, което е с около 5 години повече, отколкото през 1990.

Мигрантите играят ключова роля

По отношение на застаряването през следващите няколко години няма да се промени нищо съществено. Това обаче далеч не означава, че населението на Германия ще намалява. Противно на очакванията броят му остава стабилен, дори расте. През миналата година жителите на Германия са били 83 милиона, а в момента те са малко повече от 84 милиона.

Това развитие се дължи предимно на имиграцията през последните години: най-вече на бежанската вълна от 2015-2016 година, както и на тази след началото на войната в Украйна. "Без тези миграционни потоци населението на Германия със сигурност щеше да е намаляло, защото броят на починалите беше по-висок от броя на новородените", казва Карстен Лумер, ръководител на отдел "Население" към Федералната статистическа служба.

Какво да очаква Германия идните десетилетия?

Сега Федералната статистическа служба представя прогнозите си за предстоящите години, които са по-несигурни от всякога. По време на пандемията от коронавирус прекомерната смъртност е била значително по-висока от предишни години. Войната в Украйна пък докара много бежанци в Германия и населението на страната се увеличи.

Колко от бежанците обаче ще останат в страната и колко ще се върнат в родината си? Колко висока ще бъде имиграцията от други държави в следващите години? Статистическата служба предвижда няколко възможни сценария, като всички те зависят от броя имигранти.

Ако всяка година в Германия пристигат средно по 290 000 души, до 2031 година населението на страната ще се увеличи до 85 милиона. А до 2070 година ще намалее до 83 милиона. Ако обаче годишна страната приема по 180 000 мигранти, до 2070 година населението ще достигне 75 милиона души. А при сценария с най-висока миграция - по 400 000 мигранти годишно, до 2070 година Германия ще наброява 90 милиона.

Но дори и високата имиграция няма да промени тенденцията на застаряване на населението. Според прогнозите до средата на 2030-те години броят на пенсионерите в Германия ще се увеличи с около 4 милиона.

Всеки пети германец ще е пенсионер

През следващите няколко години представителите на т.нар. поколение на бейбибумърите (родените между 1955-1970), които съставляват най-голямата група от германското общество, ще излязат в пенсия.

Така до 2030 година всеки пети германец ще бъде пенсионер. А в годините след това броят на възрастните хора в Германия рязко ще се увеличи. "Трябва да работим за справянето със застаряването и проблемите, пред които то ще изправи обществото."

Федералната статистическа служба обръща внимание и на развитието на населението в регионите. Според прогнозите в западногерманските провинции броят на хората над 67 години рязко ще се повиши до 2040 година - с 28-35% процента, а после ще се стабилизира. Източните германски провинции и днес имат значително по-възрастно население. Там броят на хората на над 67-годишна възраст ще се увеличи само с 10-17% до края на 2030, след което ще спадне до нивото от 2021.

Все по-малко работещи

В Берлин, Хамбург и Бремен броят на възрастните хора ще се увеличава постепенно до 2070 година - очаква се след близо 50 години той да се е повишил с 57-65% в сравнение с 2021.

И докато в западногерманските провинции най-голямото предизвикателство ще бъде да се справят с повишаващия се брой на възрастните хора, то в източногерманските провинции най-големият проблем ще е по-скоро намаляването на хората в работоспособна възраст.

Като цяло в Германия броят на хората в трудоспособна възраст - между 20 и 66 години - ще намалее през следващите години. Понастоящем 51,4 милиона души в Германия принадлежат към тази възрастова група. Според Федералната статистическа служба дори при висока имиграция до средата на 2030-те години работещите ще намалеят с 1,6 милиона души. При ниска имиграция броят им може да намалее дори с 4,8 милиона души.

Автор: Сабине Кинкарц

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини