Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 13:15 3 440 14

Защо в Китай има толкова малко жени

  • раждаемост-
  • китай-
  • китайци-
  • жени-
  • мъже-
  • население

На всеки 100 жени в Китай се падат по 125 мъже

Защо в Китай има толкова малко жени - 1
Снимка: Shutterstock

Населението на планетата вече е над 8 милиарда души. Но в най-населената страна в света хората намаляват. Десетилетия наред Китай се опитваше да овладее раждаемостта. Затова до 2016-а двойките имаха право само на по едно дете. Но и след това не настъпи особено голяма промяна. Днес населението на Китай намалява и застарява.

Сериозни проблеми за здравеопазването и икономиката

"Китай ще остарее вместо да забогатее", казва И Фусян. Той е професор по гинекология и акушерство в Уисконсинския университет в САЩ. "Преди две години на всеки един китаец на 65 или повече години се падаха петима в работоспособна възраст", казва той. Според него до 2035 това съотношение ще е само 2,4. А до 2050 година - едва 1,6. "Това означава, че разходите за социално и здравно осигуряване в Китай ще нараснат, а публичният дълг ще се увеличи."

Той очаква, че заради спада в населението икономиката на Китай няма да расте толкова уверено. Здравната система също е изправена пред криза, тъй като броят на възрастните пациенти ще нараства. Китай от години се опитва да обърне тенденцията и да мотивира двойките да имат повече деца. Миналата година властите в Пекин разрешиха дори и трето дете. Но голяма част от обществото не иска второ дете или пък не може да си позволи такова заради високите цени на образованието и живота в Народната република. Камо ли трето.

Мъжете в Китай са много повече от жените

Друг проблем: политиката, която разрешаваше само едно дете, доведе до множество селективни аборти. Момчетата са раждани с предимство, момичетата често са абортирани. Причината е, че в китайската култура и общество момчетата често се ценят повече от момичетата. Така днес на всеки 100 жени в Китай се падат по 125 мъже, което създава сериозен проблем за тях да си намерят половинки. "В селските райони е много трудно и скъпо да се ожениш", обяснява професор И. В бъдеще в Китай ще има 40 милиона неженени мъже. Това застрашава социалната стабилност и повишава риска от изнасилвания и трафик на жени. "Много мъже в Китай са принудени да се женят за булки от съседни държави като Мианмар, Виетнам и Лаос. По този начин липсата на жени се пренася в съседните държави", обяснява И.

"Жените са в изключително трудно положение"

И в политиката мъжете доминират. Седемте членове на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП са мъже. Единствената жена във втория по важност партиен орган напусна през октомври.

"Тъй като жените в Китай не са тези, които вземат важните решения, политиката в страната не се прави за тях", казва Валери Тан от Китайския изследователски институт в Берлин. Жените в Китай са ощетени - това е една от причините те да раждат все по-малко деца. "Жените са поставени в изключително несигурно икономическо и социално положение. А това не вещае нищо добро за раждаемостта и за бъдещото икономическо и социално развитие на Китай", обяснява Тан. Политиката за "нулев Ковид" също допринася за намаляването на населението, допълва тя. "Резултатът е икономическа и обществена несигурност. По този начин става още по-трудно жените да бъдат убедени да стават майки на повече от едно дете или изобщо да родят", смята Валери Тан.

Автор Ева Ламби-Шмит


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истински КОП

    5 13 Отговор
    Сега жълтите ша дойдат да ви шпакловат тапите дащери

    Коментиран от #7

  • 2 Факт

    6 17 Отговор
    Китайчетата са в огромна беда.Балона на имотите е 10 пъти по голям от този в САЩ и Европа взети заедно.Икономиката вече е в застой.Пройзводствата се изнасят от там.Комунистите ще развържат някоя война за да останат на власт.Както Путин опита и не му се получи.
  • 3 Факт

    9 4 Отговор
    Германия е виновна за проблемите с Китай и Русия
  • 4 Госあ

    3 5 Отговор
    Шото така ги селектират и редактират. Ае задавайте си по лесни въпроси като това колко пола има и каква форма има краставицата.
  • 5 пооо

    11 0 Отговор
    Абе китайците горе долу стават, ама индийци, пакистанци, както и родата им в България нищо не стаава! Ще затрият света с раждания,
  • 6 Факт

    4 3 Отговор
    Щото няма такива да си сменят пола. Абе Емили къде е впрочем?
  • 7 робо кооп

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Истински КОП":

    всички руzzoфили 6е ви шпакловат 😄
  • 8 хун вей бинъ

    2 0 Отговор
    сяка жаба да си знае гьола !!!
  • 9 Мито

    10 1 Отговор
    Тази статия е рубрика НОВИНАТА НА ЧАСА. Каква новина е това? От край време е така в Китай искат първото дете да е момче. Факти излагате се, много ниско ниво от ваша страна
  • 10 данните

    8 0 Отговор
    В Катар жените са 25% от популацията, и в другите богати ислямски държави е така, абортират ли??? Китай имат повече жени работещи от българките и повече деца като процент.
  • 11 данните

    5 0 Отговор
    Китай има толкова жени процентно колкото Албания, Индия, Пакистан и Сингапур.
  • 12 данннните

    3 2 Отговор
    Повече деца имат и по-малко над 65 г. и пак огромен растеж на икономиката, половината луксозни стоки се купуват от тях, и изнасят само 17% от произведеното и 16% внасят
  • 13 Ушанков

    3 3 Отговор
    Раша ще им прати рускини на китайците, така или иначе ватниците доста намаляха по полетата в Украйна. Но по вероятно е мамашите да дойдат в България .имат опит от родното Черноморие.
  • 14 Глупости

    3 0 Отговор
    Не е вярно, че Китай е страната с най-многобройно население. Индия е на първо място с около 35 млн. човека в повече.
    Научете се да четете преди да пишете, в противен случай читателите ще продължават да ви се подиграват за неграмотността и робуването на митове...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания