Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 19:00 2 719 16

Младите китайци: "Не искаме деца, твърде голям стрес са"

  • население-
  • китай-
  • китайци-
  • демографска криза-
  • раждане-
  • деца-
  • популация-
  • семейство-
  • стрес

Какво пречи на младите да създават семейства?

Младите китайци: "Не искаме деца, твърде голям стрес са" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2022-а година Китай отчете спад в населението за пръв път от 60 години насам. Прогнозите са, че тази тенденция ще се запази и през следващите 30 години. Правителството се опитва да увеличи раждаемостта с различни мерки като финансова подкрепа за семействата. Но много млади хора гледат песимистично към бъдещето, което се отразява и на отношението им към брака.

25-годишната Ема Ли, която живее в Шанхай, казва: "Младите в Китай смятат, че бъдещето изглежда мрачно, а животът - напрегнат. С деца животът ще стане още по-стресов". Според Ема Ли много от младите китайци имат добро образование и "трудно могат да бъдат убедени, че младите жени непременно трябва да се омъжат по любов, да живеят щастливо и да водят хармоничен семеен живот".

Какво пречи на младите да създават семейства?

Изтощителното и напрегнато всекидневие също действа възпиращо. "Продължителният работен ден, незадоволителната работа и трудното оцеляване с ниски доходи при висока инфлация правят невъзможно отглеждането на деца", коментира 27-годишната Синтия Лиу от Пекин. Тя допълва: "Заради строгата държавна цензура върху книгите, филмите и дори видеоигрите не знаем как бихме могли да осигурим на децата си щастливо детство. Състраданието и чувството ни за отговорност до голяма степен ни разубеждават да създаваме нов живот".

През 2021-а година правителството ограничи времето, в което децата могат да играят онлайн игри до три часа седмично и забрани карикатурите, съдържащи "насилие, кръв, вулгарност и порнография".

Строгите локдауни и повишеният контрол на властите по време на пандемията също са се отразили негативно на китайското общество и увереността на хората. "Фабриките и компаниите за доставки не могат да плащат дори базови осигуровки на своите работници. В същото време все повече хора търсят работа в правителствените агенции, а младежката безработица достигна нов връх", казва 26-годишният Адам Уанг от Тиендзин.

Според официалната статистика през юли 19,9 процента от младите са били безработни. Уанг обяснява неохотата на своето поколение за създаването на семейство по следния начин: "Много от нас просто нямат възможност да мислят за брак или за деца, защото не могат да осигурят приличен живот дори за себе си".

Успешни ли са правителствените мерки?

Преди 2022-а година населението на Китай е намалявало за последен път през 1961-а - последната от масовия глад. Очаква се тази година Индия да изпревари страната като най-многолюдна държава в света. Според прогнозите на ООН китайците ще намалеят от над 1,4 милиарда, колкото са днес, до 1,3 милиарда през 2050-а година.

Китайското правителство търси начини да обезвреди демографска бомба. На някои места властите обещават помощ на семействата с три деца, на други - подкрепа при закупуването на жилище. Въпросът е дали всичко това ще е достатъчно, за да се убедят достатъчно хора да свият семейно гнездо?

"Богати градове като Шънджън и Дзинан обещават на семействата с три деца до 20 000 юана (2700 евро) за три години, но мисля, че само тези, които и така искат няколко деца, ще кандидатстват за тези субсидии", казва Синтия Лиу. Според нея жените, които не желаят повече деца, могат работейки лесно да спечелят по-големи суми само в рамките на половин година. "Тези мерки за насърчаване на хората да имат повече деца не са нищо повече от празни думи", смята тя.

"Мисля, че раждаемостта в Китай ще продължи да намалява, но качеството на живот на младите хора в Китай ще се подобри в близко бъдеще", смята Ема Ли. Причината е, че те ще разполагат с повече пари, които да харчат за себе си.

Автор: Уилям Янг


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС фен

    13 3 Отговор
    Чудесна новина. Скоро ще се разширят и на север.
  • 2 Кую

    15 12 Отговор
    Започна се и антикитайска пропаганда.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 СЕРИОЗНО

    6 5 Отговор
    По голяма раждаемост от България, Сингапур, Испания, Гърция, Южна Корея, Япония, Италия, Хонг Конг, Финландия, Португалия, ........... 17% деца до 14 г., процент от всички китайци, България 14% са деца.

    Коментиран от #9, #10

  • 5 уви ФАКТ

    10 4 Отговор
    УНГАРИЯ ИМА ПО-МАЛКО ДЕЦА КАТО ПРОЦЕНТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, ОТ КИТАЙ И ДОРИ ОТ БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #12

  • 6 Шаран БГ

    12 3 Отговор
    Сигурно младите китайци са прави, но колегата Райчев от Дарик-радио бе категоричен - на китайски изразът БОЛИ МЕ ГЛАВАТА не съществува..... Затова са около 2 милиарда !!
  • 7 Все тая

    4 2 Отговор
    Дрън Дрън 😆
  • 8 бай Даньо

    6 3 Отговор
    Аналогии с България не са на място. Ниската раждаемост за Китай е по скоро здравословна докато за България е терминална, добре че емиграцията поне свърши която в нашия случай беше и по големия проблем ... виж китайските комунисти виждат малко по далеч от носа на западните "лидери" и знаят че държави с по едно дете в семейство не могат да водят войни и се "загрижени" . Още по вече е китайците в следващите 10 години ще се изправят в директен сблъсък с Америка която освен по напред с технологиите има и мексиканци с по 4-5 деца че и белите имат повече като 3 деца в семейство отколкото 2 ....
  • 9 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "СЕРИОЗНО":

    И какво доказа с всички тези " факти " , които си написал ?? Освен че в България раждаемостта е по-малка , отколкото в Китай ?? И с какво това пречи Китай да има отрицателен прираст ?? Всъщност за твое съжаление положението е даже по-зле , според данните на едни по-знаещи агенции населението на Китай ВЕЧЕ е 1,28 милиарда , а не 1,4 , щото отрицателния прираст е още отпреди 10-12 години , ама комунистите го крият по стар навик , щото поданниците не трябва да се съмняват в "непогрешимия" вожд , а той не е предвиждал намаляване на населението !! Което всъщност е неизбежно , щото всяка икономика преминала аграрния етап стига до него !
  • 10 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "СЕРИОЗНО":

    Ако искаш погледни някои африкански държави с в пъти по-малко от 1,4 милиарда население !! И с 25-30 % деца до 14 години !!!! А реално границата за положителен прираст е точно толкова 23-24 % под 14 години !! И то ако няма силна емиграция , с която пак може да се получи отрицателен прираст !!

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Може би по-интересното е , че бъдещето е съвсем различно и всички експерти казват , че само след 50-тина години лидера ще е съвсем друг и той ще е Нигерия , която ще мине по население и Китай и вече настоящия лидер Индия при сегашно население само около 250 милиона , по-малко от САЩ в момента !! И още по-интересното е , че в Нигерия са точно 50 на 50 християни и мюсулмани !! И въпреки това имат един от най-големите прирасти в света , само че явно и в следващите 50 години няма да минат "аграрния" период !

    Коментиран от #13, #14

  • 12 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "уви ФАКТ":

    Именно , както и по-ниска средна продължителност на живота !! Но въпреки това има по-малко намаление на населението , въпреки че и тя намалява и то над средното за ЕС , нищо че копейкиновците твърдят обратното !! Единствената разлика е ПО-МАЛКАТА емиграция !
  • 13 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Между другото Китай вече е преживявал нещо подобно и то не от ниска раждаемост , а от войни и глад ! 1840 година Китай наброява 460 милиона , след което за само 30 години спада до 362 милиона , което си е 28-30% загуба и то за толкова кратко време !! След което успява до 1920 , което е два пъти повече време да се възстанови , но сега възстановяване няма да има , защото нито ще има голяма раждаемост , нито голямо повишение на продължителността на живота , първото по желание на населението , а второто по желание на властта , която не ще възрастни и то ултимативно , например в Китай няма пенсии !!!!! Такива има само за висши държавни служители и служители в частни фирми , но те не се плащат от държавата . а от частни пенсионни фондове !
  • 14 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Да екстраполираш днешните тенденции за 50 години напред е си боклук-наука, дано го знаеш. Преди около 50 години китайците наложиха едно дете в семейство заради голямата раждаемост виж пак къде са днес от статията. Нигерия няма да стане никакви милиарди. Инак ще е безспорно регионална сила в Африка, но пак гола вода и кал по гърба. Виж България с останалите 5 млн след 20 години ще бъде богата западна държава, поне като Португалия и преди Гърция ... и ако и тогава не ни дойде акъла да не емигрираме като изоглавени (това май свърши) и да раждаме по поне 2.1 деца в семейство , само тежим на земята и по добре без нас.

    Коментиран от #15

  • 15 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "бай Даньо":

    Ми не , няма да "раждаме " по 2,1 деца , даже по 1,5 няма да раждаме !! Както и всички развити икономики , включително и въпросния Китай !!! Закона за едно дете е отменен още преди 10 години , в момента дори се разрешават и НАСЪРЧАВАТ от държавата дори 3 деца в семейство и въпреки това раждаемостта СПАДА !! Единствения начин за увеличаване на населението е ЕМИГРАЦИЯ , дори за такива страни като САЩ и ЕС , за където се избиват от цял свят , та камо ли за България !! Това са го разбрали отдавна в САЩ и ЕС , крайно време е да се разбере и в България !! Освен това трябва да се приключи с икономика , която разчита на увеличение на населението дори за да си плаща пенсиите на сегашното и да се мине на икономика , която разчита на повишаване на стандарта , а оттам на потреблението !

    Коментиран от #16

  • 16 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Ако си мислиш че в нещо си противоречим в последното което си написал се лъжеш. В България и сега раждаемостта не е много ниска даже май е леко над средното в ЕС. С Емиграцията се свърши , но ще продължим да намаляваме по инерция , решението е Имиграция. Заплатите в България трябва да растат не става въпрос за икономика става въпрос за национална сигурност станем ли 5 млн някой области ще са на практика без население , в Странджа и видинско ще се населят марсианци и никой няма да разбере а България от 681 има лоши съседи ...