Last news in Fakti

16 Март, 2023 06:00 4 654 25

Най-населената страна: как живеят 1,4 милиарда индийци

  • население-
  • раждаемост-
  • индийци-
  • индия-
  • азия-
  • китай-
  • демографска криза

Над 70% от индийците не могат да си позволят здравословно хранене

Най-населената страна: как живеят 1,4 милиарда индийци - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В края на миналата година индийското население е достигнало 1,4 милиарда души, според данните на Световния преглед на населението. Това означава, че Индия е задминала Китай по този демографски показател с 5 милиона души. Пекин безапелационно водеше класацията, откакто през 1950 г. ООН започна да води такава статистика.

Заради това, че натоварва основните ресурси на страната, на голямото население на Индия в исторически план винаги се е гледало като на нещо отрицателно и обременяващо. Изглежда обаче напоследък има промяна в тази гледна точка. Някои твърдят, че най-многобройното и младо население в света върви ръка за ръка с определени предимства. Но основният въпрос към Индия днес е дали това ще доведе до нейното ускорено развитие по китайски модел?

Цялостната картина

Населението на страната нараства от дълги години насам. "Това, че Индия става най-многолюдната страна в света, не променя нищо там", каза за ДВ роденият в Белгия индийски икономист в областта на развитието Жан Дрез. Според ООН раждаемостта е намаляла от средно 6 деца на жена през 1964 г. до 2,1 през 2020 година. Това всъщност е малко под коефициента на заместване от 2,2 - нужният брой раждания за поддържане на населението. Експертите смятат, че напредъкът в областта на здравеопазването и ръстът на продължителността на живота вероятно ще продължат тенденцията за нарастване на населението поне още няколко десетилетия.

Прогнозите са те бавно да нараснат до 1,7 млрд. души през 2064 година, след което се предвижда драстичен спад. Базираният в САЩ Институт за здравна метрика и оценки смята, че индийците могат да се свият отново до около 1 млрд. души до края на 21 век. "Ръстът на населението няма да продължи още дълго", казва и Дрез.

Качество или количество?

Над половината население на Индия е под 30-годишна възраст. Мнозина виждат в това икономическо предимство под формата на демографски дивидент. Дрез обаче казва, че подобни очаквания са преувеличени, а ефектът от въпросния дивидент, като цяло, вече е бил изконсумиран.

Свръхнаселеността на една страна оказва натиск и върху нейните природни ресурси. "Бързото нарастване на населението затруднява изкореняването на бедността, борбата с глада и недохранването, както и увеличаването на обхвата на здравните и образователните системи", смята Ли Дзюнхуа, ръководител в Департамента по икономически и социални въпроси на ООН.

Така например населението на Индия се е увеличило с един милиард през последните 70 години. В същото време здравната инфраструктура не е нараснала пропорционално спрямо този ръст. Съответно и разходите за здравеопазване, които излизат от джоба на всеки, са се увеличили. По-голямата част от скока на населението се дължи на селските и непривилегировани райони около басейна на р. Ганг, докато ръстът на доходите идва от градското население. Всичко това илюстрира по добър начин растящото неравенство в обществото.

Копирането на китайския успех е трудно

Около 65% от населението на Индия е завършило средно образование. Но само една четвърт от жителите се възползват от възможността да получат по-високи университетски или други степени. Въпреки по-младата си популация, значителна част от страната остава недохранена, недобре квалифицирана и маргинализирана. Това означава, че тя не би била в състояние да допринесе чувствително за бъдещото развитие на нацията. От 2005 г. насам и равнището на заетостта непрекъснато намалява.

"Трудността се състои в това, че ръстът на предлагането на работна сила в Индия се ускорява в период, в който намаляват гъвкавостта на трудовия пазар и заетостта", казва професорът по икономика Джаян Томас от Индийския технологичен институт в Делхи в интервю пред "Бизнес уърлд". Поради автоматизацията и други технологични промени производството на един тон стомана или облекла днес изисква много по-малко работници, отколкото преди две-три десетилетия, казва той. Това означава, че за Индия ще е трудно да повтори успеха на Китай в усвояването на огромната работна ръка в отраслите, които работят за износ.

Над 70% от индийците, освен това, не могат да си позволят здравословно хранене от 2020 г. насам, въпреки че цените на хранителните стоки са ниски спрямо сравними държави. Ако се абстрахираме от основните социално-икономически показатели, Индия изостава сериозно в други области, като общото ниво на щастие, свободата на печата, безопасността за жените и малцинствата.

Автор: Махима Капур


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледайте сериала Шантарам

    9 7 Отговор
    И ще разберете.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Зелен Демократ

    19 6 Отговор
    Благодаря на колегите ултра-демократи от ДВеле за това, че ни напомниха защо е нужно да си намалите разглезения европейски въглероден отпечатък, пестете, работете и не дишайте, Планетата ни е в Колапс!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Моарейн

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гледайте сериала Шантарам":

    А още по-добре прочетете книгата.
  • 6 Рагу със зеле

    19 4 Отговор
    Като дойдат в ЕС, ще видите как живеят. Или те май вече дойдоха.

    Коментиран от #7

  • 7 Калпазанин

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Рагу със зеле":

    Те са с предимство в канада защо ли? 🤔🤔🤔🤔
  • 8 АБВ

    30 2 Отговор
    Цигания до шия гнусно и мноооого мръсно
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Aлфа Bълкът

    16 3 Отговор
    Смятай, короната издухала 50 000 000 китайци за 2г, ама се мълчи!
  • 11 Студопор

    20 3 Отговор
    Там са си още животни. Самият факт, че се къпят в същата река, в която си изхвърлят труповете е показателен.
    Единственото, което правят тези 1,4 милиарда е да цапат.

    Коментиран от #18

  • 12 Идват добри времена

    7 1 Отговор
    Ще живеят добре..като се стопят малко ледници в хималайте и дебита на реките намалее наполовина..лятот средна температура 40 градуса плюс..но пък всеки индианец ще има моторетка за 200 лева
  • 13 макони

    5 6 Отговор
    НЕ ГИ МИСЛЕТЕ ИНДИИЦИТЕ ТЕ СИ ПРОИЗВЕЖДАТ ВСИЧКО И СЛЕД НЯКОЯ ГОДИНА ЩЕ ГИ ГОНИМ И ТЯХ МИСЛЕТЕ ХОРАТА В БГ.

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 йхнкхйких

    7 1 Отговор
    А тука в БГ да ти реве като видиш какви отпадъци ни пробутват за храна в магазините !
  • 16 Сигани

    14 0 Отговор
    Живеят като във Факултета.
  • 17 Жссттт

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "макони":

    Какво произвеждат, ти ходил ли се в Индия, мизерия и глад.

    Коментиран от #20, #23

  • 18 Глупаци

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Студопор":

    И да се множат като зайци.
  • 19 Корги

    2 5 Отговор
    Що си не гледате Германистан, ми сте се загрижили как живеят другите... Все другите ви интересуват, все те са ви трън в очите, защото не споделят вашите ценности.
  • 20 Минувач

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Жссттт":

    Сега съм на рейс и тук на кораба всички други са индийци, вкл. капитана. Това, което ми разправят е, че цените на имотите в най-скъпите им градове не са толкова ниски и са сравними с нашите в Бг, цената на храната е малко по-евтина, но не чак толкова, ядат месо обикновено 1 на седмица, предимно пилешко, че по-евтино, произвеждат доста неща, които изнасят - храни, зърно, лекарства, дрехи, стомана, произвеждат си и автомобили и машини, кораби (но май англичаните са им отрязали крилата преди време в тая насока), редица западни компании имат заводи там и се сглобяват най-различни неща. Там поради големия мащаб цифрите и за парите са огромни - имат много милиардери, БВП им е огромен, стремят се с това темпо да станат третата икономика в света до 2030-та. Е, това не значи че ще заживеят мега добре, щото са много народ, но сумите са трилиони. За АйТи знаеш, че са навсякъде по света, както и докторите им, в корабния бизнес по офиси и прочие. С две думи - огромна икономика сумарно, но мега много народ и разпределено на човек, бедността е голяма.
  • 21 АНГЛИЯ Е ИЗБИЛА ДО ДНЕС 1 МИЛИАРД

    8 2 Отговор
    ИНДИЙЦИ , ЕТО ТАКА ЩЕ ДЕМОКРАТИЗИРАТ И НАС КАТО СЪБОРЯТ ПАМЕТНИКА НА ТЕЗИ КОИТО НИ ДОКАРАХА ДО 26ТО МЯСТО В СВЕТА И НА ПЪРВО ПО СОБСТВЕНИ ЖИЛИЩА !!
  • 22 АНГЛИЯ И САЩ НИ БЯХА ВЪРНАЛИ В ПЪРВИ

    4 2 Отговор
    КЛАС СЛЕД БОМБАРДИРОВКИТЕ СЕГА НИ ВЪРНАХА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА БЕЗ БОМБАРДИРОВКИ ............ САМО РАЗРЕШИХА НА КРАДЦИТЕ ДА КРАДАТ НО ДА СЛУШАТ ТЯХ 1
  • 23 какво произвежда индия ли

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Жссттт":

    ами всичко , за разлика от нас !
  • 24 Роза

    8 0 Отговор
    В Индия може да има и някои положителни неща,но хора,които са ходили там ,са ми казвали ,че в общи линии мизерията и престъпността са големи и че Индия е рискова страна дори за туризъм!
  • 25 истина ти казвам

    1 0 Отговор
    Маалиии много сиган,много нещо!