Last news in Fakti

15 Ноември, 2022 12:19 1 073 8

Населението на света надхвърли днес 8 милиарда души

  • население-
  • световно население-
  • оон-
  • хора

ООН отбелязва, че това е важен етап в човешкото развитие

Населението на света надхвърли днес 8 милиарда души - 1
Снимка: Shutterstock

Населението на света надхвърли днес 8 милиарда души, според официалните оценки на ООН, предадоха световните агенции, предаде БТА. Световната организация отбелязва, че това е важен етап в човешкото развитие, но и повод за припомняне, че хората имат споделена отговорност да се грижат за планетата.

За ООН този безпрецедентен растеж е резултат от прогресивно нарастване на продължителността на живота благодарение на напредъка, реализиран в областта на общественото здравеопазване, прехраната, личната хигиена и медицината, посочва Франс прес. През 1950 г. на планетата живееха едва 2,5 милиарда души, припомня още агенцията. Само за дванадесет години населението на Земята скочи от 7 на 8 милиарда души. Според данни на ООН ще са нужни още 15 години, за да достигне то 9 милиарда души през 2037 г. Световната организация прогнозира пик в увеличаване на населението от 10,4 милиарда души през 80-те години на века и после стагнация до края на хилядолетието.

Демографският растеж сега води до големи предизвикателства за най-бедните страни, където е съсредоточена голямата част от населението на планетата ни. Прагът от 8 милиарда души бе прескочен по време на световната конференция за климата в Шарм ел Шейх в Египет, на която още веднъж стана ясно колко трудно ще могат да се разберат помежду си богатите страни, които са най-отговорни за глобалното затопляне, и бедните страни, които искат помощ от богатите, за да се справят с последиците от климатичните промени. Държавите трябва да постигнат съгласие по по-амбициозни цели за намаляване на емисиите на газове с парников ефект, чийто източник са човешките дейности.

"Демографският растеж увеличава въздействието на икономическото развитие върху околната среда. Но страните, в които потреблението на природни ресурси и в които парниковите емисии на глава от населението са по-високи, са общо взето и онези страни, в които доходът на глава от населението е по-висок, а не онези, в които населението нараства най-бързо", отбелязва ООН.

"Нашето въздействие върху планетата се определя много повече от нашето поведение, отколкото от броя ни", обобщава Дженифър Шуба, изследователка в мозъчния тръст "Център Уилсън". Именно в страните, в които има най-голяма бедност, демографският растеж поражда и най-големи предизвикателства. Така например в Индия, страна с 1,4 милиарда души население, която през 2023 г. ще стане най-населената в света и ще изпревари по този показател Китай, в идните десетилетия ще има демографски бум и това ще доведе до още по-голямо пренаселване на вече пренаселените ѝ мегаполиси и до липсата на основна инфраструктура. В Мумбай, например, 40 процента от населението живее в бедни предградия - в бараки, направени с подръчни средства, без ток, вода и тоалетна.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    10 1 Отговор
    Да празнуват ромите!
  • 2 това е Супер

    12 0 Отговор
    Българина не може,но циганина по десет ражда . Скоро циганите ще прашат българина да работи в Чистотата и да живее в Гета,,😁😁😁
  • 3 Дело хайдутин

    9 0 Отговор
    В България по време на турското робство населението се удвоява,,а последните 30 години намалява наполовина
  • 4 Калпазанин

    3 0 Отговор
    Някой тука си противоречи, ся оон и сзо да не са се скарали нещо.и толкова ли хич не нсмаляхме с измисления ви ковид. Та пак да питам къде ми е десетата доза нали ми е платена
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ...

    0 4 Отговор
    Мдаааа... Майки ударнички. Нали точно тия ги награждаваше Путин
  • 7 Тая планета

    0 0 Отговор
    Отива по дяволите
  • 8 Вашингтон

    0 0 Отговор
    От тези 8 милиарда, 1 милиард са западняците от европейски произход всички други 7 милиарда са ориенталци