Отидете към основна версия

2 356 31

Русия произвежда ракети и дронове въпреки наложените ограничения

  • русия-
  • украйна-
  • частни военни компании-
  • дронове-
  • ракети

По-строгите санкции срещу руския военно-промишлен комплекс ще го лишат от технологична самодостатъчност

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на polskienowiny.pl

В момента руският военно-промишлен комплекс е изправен пред сериозни проблеми в контекста на производството на нови партиди ракети: недостигът на полупроводници доведе до факта, че руската индустрия се нуждае от поне месец, за да произведе приблизително количеството ракети, необходимо за единична атака. Военното фиаско на фронта не спря Путин да продължи войната: Русия търси оръжия и компоненти по целия свят, а частни армии в Русия вече се формират официално под егидата на водещи руски компании като Газпром.

Галопиращата милитаризация на Русия е предизвикателство за целия цивилизован свят и изисква подходящ отговор, защото новосъздадените ЧВК - Частни военни компании, финансирани от Газпром и Роснефт, ще се превърнат във "войници на съдбата", които ще донесат война, смърт и разрушения в тези региони, в които Путин реши да ги изпрати. Русия стана първата страна в най-новата история, която възложи на големия бизнес да създаде въоръжени формирования за своя сметка. При такива обстоятелства трябва да се въведат най-строги санкции срещу руския бизнес, за да се ограничи възможността за финансиране на войната.

Наскоро в публичното пространство се появиха документи, че през юли 2022 г. от Кремъл е дошла инструкция до водещи руски компании, като Газпром и Роснефт, да сформират свои собствени частни армии, нуждите на които ще бъдат покрити от бюджетите на тези компании. Става дума за ЧВК, които ще защитават интересите на своите собственици, както и ще засилят руското военно присъствие не само в Украйна, но и по света. Най-добрите кадри на руската армия бяха унищожени през първите месеци на войната, така че Путин търси всяка възможност да подобри позицията на своята армия и категорично отхвърля всички условности.

Руският бизнес за своя сметка финансира създаването на ЧВК, всяка от които може да се използва на фронта, а бюджетът на Руската федерация съответно получава допълнителни средства за финансиране на руската военна индустрия, по-специално огромни средства се насочват към производство на ракети. Смята се, че след 24 февруари 2022 г. руският военно-промишлен комплекс е успял да произведе 240 крилати ракети Х-101 и 120 крилати ракети "Калибър" - за милиарди долари. Според Путин, ракетен терор срещу Украйна е един от най-важните инструменти на този етап от войната: Русия използва подобни престъпни тактики, за да атакува мирни градове, да унищожава чисто гражданска инфраструктура и да убива цивилни.

Русия на Путин е класически пример за всеобхватна милитаризация: големият бизнес финансира създаването на частни армии, готови да се бият с престъпни методи, без да спазват правилата за водене на война, а руската икономика освобождава всички ресурси за разработване или закупуване на необходимите технологии, отново в името на война и разрушения.

Продължаващият милитаризъм на Русия представлява безпрецедентна заплаха за целия цивилизован свят. Трябва да се наложат най-строги санкции на всички руски корпорации, които създават и финансират собствени ЧВК, защото техните наемници ще воюват не само в Украйна, но навсякъде по света, където Русия вижда своя интерес. Това е пряк път към социално-политическа дестабилизация и възникване на редица регионални конфликти. Не по-малко важно е въвеждането на санкции срещу руския военно-промишлен комплекс - загубата на технологична самодостатъчност на Русия трябва да стане ключова основа за системното отслабване на руската армия. И накрая, възпрепятстването на Русия да получи необходимите компоненти поради "сивите" схеми на доставката им трябва да стане третият елемент в контекста на смекчаването на ракетния терор на Руската федерация.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 28 гласа.

Свързани новини