Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Май, 2024 23:01 2 444 78

Легитимен президент ли е все още Зеленски?

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • война

На 20 май мандатът на Володимир Зеленски формално приключва, президентски избори трябваше да има през март, но парламентът не ги насрочи, защото страната е във военно положение

Легитимен президент ли е все още Зеленски? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мандатът на Володимир Зеленски приключва на 20 май. Въпреки това той остава на поста. Прави ли го това нелегитимен? Не, обясняват юристи. Ето защо:

На 20 май мандатът на украинския президент Володимир Зеленски формално приключва. Президентски избори трябваше да има през март, но парламентът не ги насрочи, защото страната е във военното положение.

В такъв контекст провеждането на избори е забранено. В края на февруари, когато Зеленски направи равносметка за двете години война с Русия, той определи опитите неговата легитимност да бъде поставена под въпрос, като "враждебен наратив".

"Това не е мнението на западните партньори или на някого в Украйна - това е част от програмата на Руската федерация", подчерта Зеленски пред журналисти.

Възможни ли са избори по време на война?

Това обаче не сложи край на дискусията. Повечето украински юристи обясниха, че е напълно ясно, че Зеленски ще запази властта си дотогава, докато бъде избран нов президент.

"Това е записано напълно точно в Конституцията на Украйна: след изтичането на петгодишния срок от встъпването в длъжност пълномощията на президента не се прекратяват автоматично. Те приключват едва с встъпването в длъжност на новоизбрания президент, т.е. едва след избори", казва пред ДВ Андрий Махера, експерт по конституционно право.

Искания за доброволно оттегляне

Изборите по време на война са забранени не само заради сигурността на избирателите. "Някои конституционни права и свободи са ограничени - например правото за свободно изразяване на мнения, мирните събирания и свободата на придвижване. Затова е невъзможно да се гарантират принципите на всеобщото избирателно право и свободните избори", обяснява Андрий Махера.

Сходно становище изразиха през март и Институтът по законодателство към Националната академия на науките на Украйна, както и от Централната избирателна комисия на страната.

В дебата взе участие и бившият депутат Грихорий Омелченко, участвал през 1990-те години в Комисията за промени в Конституцията. Той подчертава, че липсата на преки разпоредби за удължаването на президентския мандат не е пропуск, а е било направено съзнателно. Въпреки това той отправи в открито писмо призив към Зеленски "да не узурпира държавната власт", т.е. да се оттегли доброволно през май 2024 година.

Подкрепата за Зеленски остава висока

Според наблюдателите обаче легитимността на Володимир Зеленски се опира не само на законите, но и на подкрепата от страна на украинските граждани. Въпреки известния спад, тя остава висока.

Съгласно проведено през януари допитване на изследователския център "Разумков", 69 процента от украинците изпитват доверие към своя президент. Тези, които не му се доверяват, са по-малко от една четвърт.

Друго проучване, осъществено в началото на февруари от Киевския международен социологически институт (КМСИ), показва, че 69 процента от анкетираните са на мнението, че Зеленски трябва да остане президент до края на военното положение.

Само 15 на сто са "за" избори при сегашните условия, а други десет процента биха искали президентът да прехвърли пълномощията си на председателя на парламента Руслан Стефанчук.

Ръководителят на КМСИ Антон Грушецки обаче отправя предупреждения във връзка с тези два сценария, тъй като те биха довели до още по-голяма заплаха за легитимността на правителството и до дестабилизация на положението в Украйна.

"Милиони хора са в чужбина, милиони са под окупация, стотици хиляди служат в армията. Ако гражданите не могат да участват в изборите като кандидати или като избиратели, това ще навреди на изборните резултати", изтъква той.

Кой може да се обърне към Конституционния съд?

Пред ДВ повечето юристи изразяват мнението си, че Конституционният съд би трябвало да сложи край на дебатите за пълномощията на президента и за евентуалните избори. "Само Конституционният съд може да тълкува Конституцията и да проверява дали другите закони са в съответствие с нея", подчертава Андрий Махера.

Но членовете на Конституционния съд нямат право по своя инициатива да се заемат с толкова важни въпроси. Не всеки може и да ги сезира. Тези, които имат право да се обърнат към Конституционния съд, са на първо място президентът, правителството, Върховният съд, група от най-малко 45 депутати или омбудсманът. До момента никой от изброените не го е направил.

Депутатите от президентската партия "Слуга на народа" заявяват, че никой не поставя под съмнение легитимността на президента. Но и опозицията е изненадващо единодушна. Представители на различни политически сили заявиха, че нямат намерение да се обръщат към Конституционния съд и напомниха за постигнатото надпартийно споразумение да края на военното положение да не се провеждат избори.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    9 65 Отговор
    За разлика от Путин, Да!
  • 2 Верно ли

    89 6 Отговор
    Хахаха, колкото тоя е президент, толкова и опозицията им е опозиция! Или вече забравихме, че той я забрани и нея?
  • 3 Пич

    66 4 Отговор
    Е , на украинците не е , но на козяшка Украйна , е !!!
  • 4 Сатана Z

    69 5 Отговор
    "Кралят на Бахрейн пристигна на официално посещение в Русия, за да се срещне с Владимир Путин"
    А Зеленият нацист е издирван от Руската прокуратура военнопрестъпник.

    Коментиран от #10, #37

  • 5 РЕАЛИСТ

    83 5 Отговор
    Що за въпрос. Естествено , че Зеленски в нелегитимен президент, узурпатор на власт, диктатор. На Русия викат режим, а там се проведоха избори и Путин спечели с 80 процента. Кво има да обсъждаме?

    Коментиран от #8, #11

  • 6 селфи наркомана

    49 5 Отговор
    убил вече над милион души
  • 7 зИленски

    30 3 Отговор
    иСТЕСТВЕНО, Чи СЪМ.
    НО ЖИВ НЕ ЗНАМ ДОКОГА
  • 8 Хжо

    10 37 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Бай Тошо ги печелеше с 97%, без изобщо да гласуваме. : )

    Коментиран от #19

  • 9 Сатана Z

    46 4 Отговор
    Председателят на Върховната Рада Пан Стефанчук определи основния документ на страната, Конституцията на Украйна, като политическа гнида и враг, защото в нея пише, че президентският мандат е само пет години!

    Високопоставеният представител на НАТО от бандата, която завзе властта в страната, обеща да преследва всички, които четат украинската конституция като врагове, защото никой не смее да постави под съмнение абсолютната власт на Зеленски и неговите съучастници.

    Един концентрационен лагер на НАТО никога не е изглеждал толкова „демократичен“!

    Сега си струва да признаем Конституцията на Украйна за екстремистка литература.
  • 10 Ха Ха

    3 28 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    По-неадекватен коментар не бях чел днес.

    Коментиран от #17

  • 11 Олей

    5 57 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    То такива избори като руските, Украйна може още тази вечер да проведе и Зеленски да спечели с 300%. Само че Украйна е демократична страна, а не блатна тирания.

    Коментиран от #18

  • 12 Яяяяя

    16 2 Отговор
    И той горкия не знае
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 мдаааа

    4 32 Отговор
    Какво неясно има , че да се пънете толкоз ?! На Войне , как на СВО ... Войната на Путю "легитимна" ли е , като първо беше - СВО ...

    Коментиран от #71

  • 15 ...

    5 40 Отговор
    Международната общност признава Зеленски за легитимен президент, но не признава Путин за такъв.

    Коментиран от #74

  • 16 Професора

    40 3 Отговор
    ЕС е нелигитимен фашистки съюз

    Коментиран от #47

  • 17 оФчара

    21 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ха Ха":

    И аз го прочетох няколко пъти ,е не можах да схвана смисъла,сигурно щото съм овчар.хахахха

    Коментиран от #21, #30, #38

  • 18 НАЛИ?!

    45 2 Отговор

    До коментар #11 от "Олей":

    Затова ли нета е пълен с видеа,как Военкомите на Украйна,пращат много ,,демократично" сънародниците си на фронта!
    Просват ги по очи на земята, слагат им белезници...и хоп-щеш,не щеш- на фронта...!
  • 19 РЕАЛИСТ

    29 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хжо":

    Не така. Всички гласуваха. На първите ми избори, просто не отидох. Комисията не можал да отчете 1 негласувал и пратили някой да гласува от мое име. После ме скастриха. Та върни си думите назад. Бяхте същите подлизурковци едно време при бай Тошо, такива сте си и сега. А аз съм бе все от грешната страна. Яд ме е, че си дадох цялата заплата на СДС , 1990 г , но на Раковски 134 ме разочароваха. Викат ми" Ами всеки има нещо лично" Не беше лично бе, Надежда Михайлова, а беше убеждение и вяра в по-добро бъдеще на децата. Надето беше на рецепцията.
  • 20 На кой

    46 2 Отговор
    му пука дали е "легитимен" зеления клоун. Ако не е той друг ще сложат началниците и той ще служи. Украйна не е суверенна държава.
  • 21 Нормално !

    7 8 Отговор

    До коментар #17 от "оФчара":

    За да го схванеш-требе и акъл...!
    Пък пусто ти е дефицит...!
  • 22 Знаете ли, че

    55 3 Отговор
    В Украйна се провежда пълноценно футболно първенство. Футболно първенство - може, избори не може. (?) А знаете ли, че нито Русия, нито Украйна е обявявала война? Рейтингът на Зеленски е под 20% и затова не иска избори.

    Коментиран от #27, #28

  • 23 Сандо

    42 3 Отговор
    Колко са жалки козячетата в своята отчайваща немощ да защитават беззаконието,маскирано под думата "демокрация".И това не се отнася само до окраината и карикатурния случай "Зеленски".
  • 24 Тра-ла-ла

    32 1 Отговор
    ПосолствоТО нали е легитимно? Все пак то упражнява реалната власт в бананови републики като Украйна и България.
  • 25 ЕС е

    7 12 Отговор
    отговорен за Украйна. Без значение е дали Украйна има номинален президент
  • 26 БОЗА

    34 1 Отговор
    Секретарят на ООН Гутиериш заяви,че щял да контактува със зеленски,като с президент на Украйна...т.е. няма да има гласуване-секретарят на избушеното оон така смята и готово...запада вече не е дори смешен-жалък е...двойните стандарти го досриват-сами си го правят,а се сърдят на Путин... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва )

    Коментиран от #45

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 А ти знаеш ли че

    4 20 Отговор

    До коментар #22 от "Знаете ли, че":

    Гурото ти носи женски обувки и си слага ботокс като дърта б"рантия?

    Коментиран от #72

  • 29 много ясно, че Е

    3 39 Отговор
    Хората са във война със световната чума. Умират хиляди дневно, а вие питате лигитимен президент ли е?
    Е не! Ще тръгнат с урните по ОКОПИТЕ и ще обикалят фронта, за да питат войниците - искате ли или не?
    Путлер да не би да е правил избори въобще? Измислиха си там 80-90% като при бай тошо и Ким Чен Ун и никой няма право да гъкне, щото е на първа линия на фронта да разминира пред танковете.

    Коментиран от #77

  • 30 Ха Ха

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "оФчара":

    №9 го бие обаче!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тая война е фарс

    10 8 Отговор
    На фотото зелю си прави селфи ,значи всичко му е наред,тип топ

    Коментиран от #59

  • 33 хххх

    15 3 Отговор
    Oтговорът : Не, не е!
  • 34 1234

    24 3 Отговор
    да се върнем към фактите, четете хора, на сайта на украинския президент :
    конституция на украйна:
    Член 83.
    ...
    Ако мандатът на Върховната Рада на Украйна изтече по време на периода на военно или извънредно положение, нейните правомощия се удължават до деня на първото заседание на първата сесия на Върховната Рада на Украйна, избрана след премахването на военно или извънредно положение.

    Такова нещо НЕ пише за избора на президент , той се провежда независимо дали има военно положение

    Член 103. Президентът на Украйна се избира от гражданите на Украйна въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване за срок от пет години.
    ,,,
    Редовните избори за президент на Украйна се провеждат в последната неделя на март на петата година от мандата на президента на Украйна. В случай на предсрочно прекратяване на пълномощията на президента на Украйна, изборите за президент на Украйна се провеждат в рамките на деветдесет дни от датата на прекратяване на пълномощията.

    !!! няма и дума за война

    Коментиран от #35

  • 35 Кой ли те

    3 18 Отговор

    До коментар #34 от "1234":

    Слуша бре
    ЧервеноПерко
  • 36 Ред Нек

    0 22 Отговор
    И аз искам друг Президент за Украйна .
    Този направи Бункерния Плъхок за
    Смях и Позор пред целия свят .
  • 37 Хаха

    2 22 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    А Ботокса
    Освен в Северна Корея и Иран и Китай .
    Май на много повече места го издирват ,

    Коментиран от #44

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 БАРС

    21 1 Отговор
    ПО ТВ РАШКИТЕ ВКЛЮЧИХА ДИРЕКТНО ОТ бивш депутат.ПО КОНСТИТУЦИЯ ЗЕЛЕНИЯТ ТРЯБВА ДВ ВРЪЧИ ПЪЛНОМОЩИЯТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРЛАМЕНТА.А ТОЙ ЗЕ НЕ НАПРАВИЛ НИЩО .ТАКА КАЗА УКРАИНЕЦ БИВШ ДЕПУТАТ.ТЕ ДРУГ ПЪТ РАШКИТЕ СА ГО КАЗВАЛИ .ЗАТОВА ПУТИН КАЗВА ТО С УКРАИНЦИТЕ НЯМА ДА ПРЕГОВАРЯМЕ И ТОЙ Е ПРАВ.ЗАЩОТО УКРИТЕ СЕ ИЗМЯТАТ КАТО ФУРНАДЖИЙСКА ЛОПАТА.МОЖЕ ПАК ДА ПОЧНАТ ДА СТРЕЛЯТ И САМИ ТЕ ДА КАЖАТ ЧЕ ДОГОВОРА НЕ Е ВАЛИДЕН ЗАЩОТО ЗЕ НЕ Е БИЛ ПРЕЗИДЕНТ
  • 40 Крумов

    4 7 Отговор
    Създаде се ситуация на омраза - руснаци и окраинци. То това е най-лесното между хората - да мразиш някого.

    Можеха да не си обръщат внимание просто, ама ето ти.
  • 41 Любо

    21 1 Отговор
    Държава Украйна няма никога не е имало и никога няма да има. Президент на такава държава също няма!
  • 42 Мирослав

    23 1 Отговор
    Окрайна вече си избра президент и той се нарича Путин, зеленото джудже наркоман е натовски самозванец ръководител на нацисткото движение в Окрайна което е окупирали изконни руски територии!
  • 43 111111

    19 1 Отговор
    не е легитимен. не е президент. може да бъде пратен на фронта.
  • 44 Глупак

    9 1 Отговор

    До коментар #37 от "Хаха":

    Чети бе,чети.Кралят на Бахрейн отива в Москва на поклонение.Всички пътища водят към Рим,илитерат измислен.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Зеленски съм

    18 1 Отговор
    Не е ли комик?

    Може би все още е легитимен комик. Не е изтекъл комик.
    Сега редовно дават за майтап по Телеграма каква реч е държал на клетвата си. Да донесе мир, да обедини хората, да живеят дружно.

    Наркотиците увреждат необратимо мозъка.

    Горките украинци - който успя да избяга и да се спаси.
  • 47 Професоре ,

    1 10 Отговор

    До коментар #16 от "Професора":

    Не е лошо да идеш да преподаваш у Сибир ..
  • 48 Хитрец

    14 1 Отговор
    И като подпише капитулацията после американците ке кажат “ама той подписалият нямаше право да подписва, продължаваме войната”.
  • 49 Уcpaла Фона Лaйна

    17 1 Отговор
    То няма вече нищо легитимно в Евросъюза, освен корупцията. Така че Украйна вече е изпълнила всички критерии с нелегитимен президент.

    Трябва да се приеме в името на благоденствието на мафията.
  • 50 С кръв се взима!

    2 17 Отговор
    На който не му харесва Зеленски, е свободен да вземе пистолети, пушки и 1000 патрона и мини и да отиде в Киев да промени това. А ако сте истински пи де ра си трансджендери, можете да пишете срещу него тука! Или да слагате минуси!

    Коментиран от #53

  • 51 Кресна

    9 1 Отговор
    Мерси от такава демокрация .
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Истинските пи ди ра си

    11 1 Отговор

    До коментар #50 от "С кръв се взима!":

    Са такива ПП-ДБпедали като теб.
  • 54 Ха ха ха

    9 1 Отговор
    Изтече ли му мандата, хаааа
    Проточи войната.
    Байдън ще го чака
    След избори във влака.
  • 55 Жената на президента

    7 1 Отговор
    ау да не ми го мобилизират сега и да го набият докато е със белезници.
  • 56 ти да видиш

    16 1 Отговор
    Ала бала по укpoпcки! Зеленияпор е Узурпатор и е Нелегитимен, това е факт, останалото е нагласистика!
  • 57 Това е пълна порнография !!!!!

    22 1 Отговор
    Значи за едни може , а за други - Не !!!!!
    Ако не бяха проведени избори в Русия Путин щеше да е нелегитимен президент .......а във Украина наркомана без избори е - легитимен ??????? Ето отново двата аршина на "демократичния" запад !!!!!! Същото като това , че няма геноцид във ивицата ГАЗА ......евреите могат да убиват всички наред и нямоло геноцид според Краварите и деменцията ?????????
  • 58 Рада Дълбокънева

    11 1 Отговор
    Той Зеленски е “слуга на Америка”.
    Докато е такъв ще го държат.

    Коментиран от #68

  • 59 ФАРС ,

    1 13 Отговор

    До коментар #32 от "Тая война е фарс":

    Руssкий фарс .. Недей да скромничиш ..
  • 60 Бах

    14 1 Отговор
    До дехъъ , вече 2 години не видяхме нито една народна демонстрация в подкрепа на зеленски в окраина . Също така не видяхме и нито една народна демонстрация против Русия в губерния окраина.

    Коментиран от #69

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 В.В.П.

    17 1 Отговор
    Зелю ,никога НЕе бил легитимен .Обаче мандата изтече.вече.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 любопитен

    13 1 Отговор
    Пише ли в Конституцията на Украйна, че в случай на военно положение и война не се провеждат президентски избори и мандата на действащия президент се продължава автоматично? Май не, тогава?
  • 65 Аре у канавката

    11 1 Отговор
    Легитимни ли са ДВ че да ни казват кой бил легитимен? Не, и пак не!
  • 66 Дойче Блее

    11 1 Отговор
    Знаме вее...
    А Зеленски песен пее:
    Друсам, друсам, и не спирам
    И по пода го събирам..
  • 67 пътник

    1 13 Отговор
    Цяла нощ путинофилски напъни.Ама какво напъват при липса на сиви клетки.Значи-нещо друго.Старческо безсъние,кошмарна работа.
  • 68 Гошо Търнокопов

    1 7 Отговор

    До коментар #58 от "Рада Дълбокънева":

    Той щото путинягата не е нечия кукличка на конци.
    Сумата му "резинови" двойници-тройници се изредиха на Кабаева.
  • 69 Вий че блее

    5 1 Отговор

    До коментар #60 от "Бах":

    А, имаше една в Херсон от 50 души (от украинската администрация), които местното население разгони. Но по БНТ ги отразиха като жестока разправя със съпротивата. После вече не останаха украински знамена в града.
  • 70 факуса

    4 1 Отговор
    демократичното лицемерие нема спирка,всички след янукович са нелигитимни,той е свален насила от външни демократични фактори,и не е подавал оставка,той е законния президент,сегашният клоун е наложен от западните колониалисти щот така им изнася
  • 71 факуса

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "мдаааа":

    а на сащ в ирак в югославия в либия,отде се пръкнахте толкоз идиоти
  • 72 факуса

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "А ти знаеш ли че":

    забрави малките деца центавос,лошо, пак без центове оставаш
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Телемост

    1 0 Отговор
    Единствено за посолството.
  • 76 Цензура

    5 0 Отговор
    "Някои конституционни права и свободи са ограничени - например правото за свободно изразяване на мнения, мирните събирания и свободата на придвижване. Затова е невъзможно да се гарантират принципите на всеобщото избирателно право и свободните избори"

    Тоест зеленски отнема човешките права на украинците, отказва да проведе избори, но вие твърдите, че все още е "легитимен"? Украйна НЕ е във война - нз да е обявила война на някой или някой - на нея. Никой не пречи да бъдат проведени избори. А щом кpaставият нaркоман има толкова висока подкрепа, защо не смее да направи избори?

    Да помислим и от друга гледна точка. Ако 404 е във война с Русия, значи и в Русия е във война с 404. Тоест и Путин би имал пълното право да НЕ организира избори. Но не ми се мисли, как щяхте да оврещите света, ако го беше направил !!! Тоест вие и сега наричате този, който проведе и спечели избори в страната си "диктатор", но твърдите че този,който отказа да проведе избори и лиши гражданите си от човешки права, е "законен президент"?

    Ние негодувахме, че при соц-ът комунистите забраняваха медии като Дойче зеле - ами явно са били прави...
  • 77 Марш

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "много ясно, че Е":

    Затова ли западните социолози и политолози вкупом даваха на Путин 80+ % подкрепа още преди изборите? Кажи бе, дeбилчик? Ти явно бъркаш Путин с американското чучуло без мозък или с урсулата?
  • 78 бряя

    1 1 Отговор
    По легитимен от Шутя нема 99.99%!!!