Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Май, 2024 18:57 1 947 24

САЩ имат план за помощ за Украйна, ако Доналд Тръмп се завърне

  • сащ-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • володимир зеленски-
  • г-7

Съгласно плана, който ще бъде обсъден на срещата на върха през юни, Киев ще получи авансово пари от заем, който ще вземат страните от Г-7

САЩ имат план за помощ за Украйна, ако Доналд Тръмп се завърне - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вашингтон е изготвил план за спешно финансиране на Украйна преди евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом след изборите в САЩ тази есен, пише Financial Times. Какво предвижда този план?

Съюзниците на Вашингтон от Г-7 са склонни да подкрепят плана на САЩ за спешно отпускане на десетки милиарди долари за Украйна преди евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, пише в своя публикация Financial Times.

За какво точно става дума?

Съгласно плана, който ще бъде обсъден на срещата на върха през юни, Киев ще получи авансово пари от заем, който ще вземат страните от Г-7. Кредитът ще бъде обезпечен с бъдещите печалби от руски активи за около 350 милиарда долара, които бяха замразени от Запада в отговор на руската инвазия в Украйна.

Част от членовете на Г-7 не са били склонни да одобрят плана, но след дипломатически натиск от страна на САЩ те са променили позицията си, твърди изданието, като се позовава на осем свои, неназовани източника. Очевидно Вашингтон се опитва да бъде постигнато споразумение на срещата на върха на лидерите на Г-7 следващия месец, пише Financial Times.

Целта е още това лято на Украйна да бъдат отпуснати около 50 млрд. долара, които ще бъдат генерирани от този план, са съобщили на изданието американски представители. Финансирането ще бъде предоставено в ключов за Киев момент - когато страната се опитва да удържи отбранителните си линии на фона на подновената руска офанзива след забавянето на доставките на западна военна помощ.

По-резервирано настроените членове на Г-7 подкрепиха плана като начин да се осигури дългосрочно финансиране за Киев, ако Джо Байдън загуби президентските избори по-късно тази година и държавен глава на САЩ стане отново Тръмп, който се противопоставя на американската помощ за Украйна. Всичко трябва да се осъществи "преди ноември, така че дори Тръмп да спечели изборите, парите вече ще бъдат предоставени на Киев", е цитиран да казва един от участниците в обсъжданията.

Представители на Италия, която е ротационен председател на Г-7, са потвърдили, че използването на замразени руски активи за осигуряване на дългосрочно финансиране за Украйна ще бъде една от темите на срещата на върха идния месец. Следващата седмица въпросът ще бъде обсъден от министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-7, които ще излязат с препоръка към лидерите за срещата им през юни.

САЩ искат да включат в съвместното изявление от срещата в Италия текст, в който се споменава използването на приходите от руските държавни активи. Вашингтон вече си е осигурил подкрепата на Канада и Обединеното кралство за плана, са потвърдили западни представители, пише Financial Times.

Франция, Германия, Италия и Япония се противопоставиха на още по-смелите планове на САЩ, например за изземването на базови активи на Русия, опасявайки се, че това може да създаде прецедент за изземване на държавна собственост и да предизвика хаос на финансовите пазари. Според официални представители през последните седмици те са смекчили малко позицията си и вече са по-отворени към идеята за използване на ливъридж за генериране на заеми за Украйна, четем още в публикацията.

Някои детайли тепърва ще се договарят, включително кой ще емитира дълга - САЩ или всички страни от Г-7 чрез специално дружество, кой ще го гарантира и как ще се разпределят рисковете в случай, че печалби не бъдат реализирани.

Може да има непреодолими трудности

Както припомня Financial Times, по-рано този месец страните от ЕС се споразумяха да използват част от печалбите от замразените руски активи за съвместно закупуване на оръжия за Украйна. Съгласно този план белгийският централен депозитар за ценни книжа Euroclear, където са блокирани повечето от засегнатите от санкциите руски държавни активи, ще изплати първия транш от печалбите още през юли.

Според служители в Брюксел планът на Г-7 може да се натъкне на непреодолими трудности. Има се предвид това, че използването на печалбите от активи се нуждае от ново единодушно решение на равнище ЕС, а държави като Унгария могат да забавят изпълнението или да го блокират.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доналд

    20 0 Отговор
    Ясно е вече на всички ,че до изборите яко ще се краде .Алиби лесно се намира
  • 2 сащисан кравар

    17 0 Отговор
    Бай Дончо, ще трябва да отръска с кьорпето малката зелена пинята да си върне поне малко парици и после да я метне в кофата за боклyк.
  • 3 Тото

    14 0 Отговор
    😂😂😂 те до сега им помогнаха доста добре!!! ,😂😂😂😂😂😂 Представям си какъв е резервният план сигурно здраво няма да остане!!!!
  • 4 ТаУмВзе

    20 0 Отговор
    Краварчето Фалира Волно със таа Окрайна де! ХАХАХХ Чака ги 2ра Гражданска война по темата. Мани кой е президентче Изобще.
  • 5 Ддд

    19 0 Отговор
    Факти, следите ли международния обмен, или само О... с.. йна ви е в главите. Испания, Ирландия и Норвегия са признали Палестинската държава. Вече са 147 държави.... Следва продължение
  • 6 Аз съм бе

    18 0 Отговор
    С една дума америте ще си купят още земя, защото остатъците от Окрайна няма как да ги върнат.
  • 7 БгТопИдиот🇧🇬

    22 0 Отговор
    ФАЩ(Наглокравария) имат планове за целото земно кълбо.

    Планът е : Как да грабим и мачкаме стадото вече и нагло.
  • 8 Тоест

    19 0 Отговор
    Американските гласоподаватели биха подкрепили Тръмп и идеята му да се спре помощта за Украйна. но малцинството подкрепящо Украйна демократично ще пренебрегне желанието на мнозинството и ще тегли заем който всички да плащат....та какво са тия демократични ценности?!?
  • 9 Путин Време Напред

    13 0 Отговор
    Мандата на Зеленски изтече. До изборите в САЩ, Харковска област ще е Руска.
  • 10 Ха ха ха ха

    19 1 Отговор
    Продължават да им набиват заеми до откат. Няма такава лудост освен за алчната глава на Зелю. Бъдните няколко поколения на територията ще плащат в несвяст😂😂😂
  • 11 Селянин

    19 1 Отговор
    Военнопрестъпникът Зеленски не е легитимен президент на Украйна.

    Коментиран от #21

  • 12 абе по добре да остане

    7 0 Отговор
    този дъртия балък,че онзи изкукуригалия Тръмп е супер непредвидим.Тоя дементиралия е по лесен за Русия.
  • 13 Отец Дионисий

    2 6 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    2 7 Отговор
    Кармата на пycлеpoвич е да доведе руската империя на злото до нов разпад ❗ ❗
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗
    пycлеp, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби ❗ ❗
    Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят ❗ ❗
    Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗

    Коментиран от #24

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    1 11 Отговор
    А цял свят се възхищава на Президента Зеленски ! Той е новия символ на борбата за свобода и независимост от тиранията ❗
    Цял свят ненавижда масовия убиец пycлеp❗
    Думите на Президента Зеленски ще се помнят векове❗
    "Дори през непроницаемата тъмнина Украйна и цивилизованият свят ясно виждат тези терористични актове❗
    Умишлени и цинични ракетни по гражданска критична инфраструктура. Не по военни съоръжения❗
    Все още ли си мислите, че можете да ни уплашите, да ни пречупите, да ни накарате да отстъпим?
    Наистина ли нищо не разбрахте?
    Не разбрахте ли кои сме ние? За какво сме? За какво говорим?
    Четете по устните ми:
    Без газ или без вас? Без вас.
    Без вас или без светлината? Без вас.
    Без вода или без вас? Без вас.
    Без храна или без вас? Без вас.
    Студът, гладът, тъмнината и жаждата не са толкова страшни и смъртоносни за нас, колкото вашето „приятелство и братство“.
    Но историята ще постави всичко на мястото си.
    И ние ще сме с газ, осветление, вода и храна… и БЕЗ вас❗

    Коментиран от #23

  • 16 Фори

    8 0 Отговор
    Ако нямаше война и тези милиарди бяха насочени другаде нямаше да има бежанци в Европа. Също и толкова много загинали хора. Такава е политиката.
  • 17 Ррр

    6 0 Отговор
    Целта е още това лято покрай Украйна да бъдат откраднати още около 50 млрд. долара.
    На тия им запали под краката!

    Коментиран от #20

  • 18 Хаха

    9 0 Отговор
    До последния украинец. Само те не го разбират

    Коментиран от #19

  • 19 Хо хо

    0 5 Отговор

    До коментар #18 от "Хаха":

    И предпоследния руснак.Последния в Хага.
  • 20 Виж как ги

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ррр":

    Разбираш това е отговора на руските 110 милиарда годишно за война
  • 21 Верно си

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Селянин":

    Селянин от много проzтите.
  • 22 СТРАННА ИГРА С Т.Н. ПОМОЩ ??

    2 0 Отговор
    БРЕ,БРЕ,БРЕ!!ГОЛЯМО ОХАЖВАНЕ НА КУЧЕТО , КОЕТО СЕ БИЕ С/У Р, ГОТОВО ДА СЕ САМУНИЩОЖИ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА ГОСПОДОРЯ. ТА ЗНАЧИ УК ВЕЧЕ Е 51 ЩАТ НА САЩ!! ЩЕ ИМАТ ОБЩА ГРАНИЦА РУСИЯ И САЩ. ДОРИ СЛЕВАЩИЯ ПРЕЗИДЕНТ АКО РЕШИ, ДА НЕ МОЖИ ДА ОТМЕНИ ВОЕННАТА
    ПОМОЩ. Т.Е. ТАЗИ ПОМОЩ ЩЕ Е ВЕЧНА.
    СТРАННА Е ПРИЧИНАТА ,СЛЕД ВРЕМЕ ЩЕ СТАНЕ ЯСНО , МЕРИШЕ НА НЕЧИСТОПЛЪТНОСТ. ЩИ ВИДИМ.
    САМО ДАНО НЕ СЕ СТИГНЕ ДО ГЛОБАЛНА ВОЙНА. ГЪНКИТЕ НА МЖЗЪКА СА ВАЖНИ ЗА ТОВА.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.