Отидете към основна версия

3 297 66

Н.Пр. Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел, пред ФАКТИ: Превърнахме визията за национална родина в реалност

  • йорам елрон-
  • израел-
  • държава-
  • годишнина-
  • българия-
  • връзки

Израел, въпреки всички предизвикателства и трудности, пред които е изправен, е четвъртата най-щастлива страна в света, казва г-н Елрон

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скоро Израел отбелязва своя 75-ти рожден ден и обръща поглед към следващите 75 години. Ние оставаме уверени, че като се обединим с нации със сходни възгледи по целия свят, можем да преодолеем общите предизвикателства и да повлияем на стремежа към по-добро бъдеще. Това написа преди дни – на 26 април, н.пр. г-н Йорам Елрон, посланик Държавата Израел в Република България. Ето какво сподели още той пред ФАКТИ.

- Ваше превъзходителство посланик Елрон, скоро държавата Израел чества своята 75-а годишнина. Каква е равносметката ви за тези години. Колко дълъг път е извървян?
- Ще ми трябва много повече от един параграф в интервю, за да отговоря на този въпрос. Откъде да започна?
Ние възстановихме суверенитета си в нашата древна родина и тази година празнуваме 75 години от нашата национална свобода и от нашата независимост. Ние се гордеем с постиженията си - въпреки трудностите и недостатъчните ресурси, ние успяхме да върнем живот на една безплодна земя и да превърнем визията за национална родина в реалност. Ние изградихме модерна държава в земята на нашите предци, като същевременно погълнахме милиони нови имигранти.
От беззащитни хора без родина в продължение на векове, сега имаме страхотна армия, която знае как да защити своите граждани срещу всяка заплаха.
Създадохме жизнена плуралистична демокрация и възродихме нашия древен език – иврит.
Израел също така се превърна в технологична сила, уважавана от много страни по света, тъй като притежава авангардни позиции в множество области като иновации, киберсигурност, управление на водите и селско стопанство.
Ние сме често наричани „the start-up nation“. Наистина имаме повече високотехнологични стартиращи компании на глава от населението от всяка друга страна и сме на второ място след САЩ по фондове за рисков капитал.
Disk on key - първото в света USB устройство, Watergen - питейна вода, произведена от въздух, Mobileye - животоспасяващ изкуствен интелект, Waze - навигационно устройство, Pillcam - медицинска камера, която се гълта от пациента - са само някои от стотиците израелски технологични иновации, използвани от милиони хора по целия свят.
Ние не се страхуваме да мечтаем и да си поставяме високи цели…
И нека си припомним, че Израел, въпреки всички предизвикателства и трудности, пред които е изправен, е четвъртата най-щастлива страна в света, според Country Happiness Index.

- Има една фраза - „в единството е силата ни, в разединението – провалът“, която може да се определи и като мото. Опишете единството…
- Мисля, че това е универсално мото, което отразява необходимостта от единство и комбинирани действия за успешно справяне с общи заплахи и предизвикателства, пред които е изправено човечеството като цяло. Говорим за изменението на климата, за глобалното затопляне и опустиняването. Израел има богат опит и знания в тези области и с удоволствие ги споделя с други страни по света за общото ни по-добро бъдеще.

- Близкият изток е регион, който е доста динамичен. Как се укрепва балансът на мира?
- Все повече и повече арабски страни в Близкия изток и дори по-далеч осъзнават, че Израел не е техен враг, а напротив – истински партньор за насърчаване на устойчивото развитие. Тези страни признават, че Израел е извор на иновации, които могат да осигурят решения на предизвикателствата, пред които те са поставени като например борбата с опустиняването.
И така, след мирните споразумения с Египет и Йордания от миналия век, бяха подписани и „Аврамическите споразумения“ преди две години и кръгът на мира се разшири до още четири държави, а именно Обединените арабски емирства, Мароко, Бахрейн и Судан. Много се надяваме и сме уверени, че други страни в региона ще последват примера.

- Как войната в Украйна промени ежедневието ни… Вие как гледате на проблема там…
- За съжаление, Израел е изключително запознат с войните и други видове военни конфронтации. Така че ние сме много съпричастни към тежкото положение и страданието на цивилни в резултат на войната в Украйна. Предоставихме значителна хуманитарна помощ на Украйна и създадохме полева болница за лечение на ранени украинци. Освен това, ние посрещнахме хиляди бежанци от началото на войната и много израелци отвориха домовете си, за да ги настанят.

- Вие сте в София от 2019 година. Свидетел сте на много динамични политически процеси. Как изглежда България през вашите очи…
- Израел също е свидетел на „динамичен политически процес“. Това е част от демокрацията. Надявам се, че след пет кръга на избори тук може да се сформира постоянно стабилно коалиционно правителство. Вярвам че това е желанието на повечето, ако не и на всички българи, а все пак „политиката е изкуство на възможното“.

- Двете страни са свързани исторически. Знаем за спасените евреи, но на какво залагате днес в двустранните отношения…
- Днес отношенията между нашите две страни лежат на много солидни основи и имат важно историческо измерение. Определено тези отношения са уникални и се основават на дългогодишно приятелство, за което доминиращ фактор е спасяването на българските евреи през Втората световна война.
Днес България и Израел са свързани от стратегически съюз. Сътрудничеството е широкообхватно и обширно в различни области: политическа, икономическа, стратегическа и културна. Областите от взаимен интерес включват, наред с други, киберсигурността, иновациите, енергетиката, селскостопанските технологии и управлението на водите.

- Какви мостове са изградили двете страни помежду си. Как определяте контактите на ниво изпълнителна власт, на ниво бизнес…
- Българските евреи, спасени от България през Втората световна война, техните деца и внуци са жив мост между двете страни. Срещал съм доста от тях и всички те са много горди с българското си потекло и често идват на гости тук. Още един важен мост е оформен от израелски туристи, които през последните години са открили България като чудесна дестинация и броят им непрекъснато нараства. Днес над четвърт милион израелци посещават България годишно. Това е най-големият брой туристи от страна извън Европа, посетили България. Те често се връщат отново и отново, за да се насладят на всичко, което България може да предложи - страхотно гостоприемство, безкрайна природна красота, богата история и изключителна кухня.
Когато се връщат в Израел, те често стават „посланици“ на България, като споделят прекрасните си преживявания и приключения.

- Как си представяте Израел след още 75 години…
- Ние едва сега започваме! 75 години са едно мигване в исторически план. Не се съмнявам, че след 75 години ще бъдем още по-силни и проспериращи. Убеден съм, че имаме светло бъдеще и че най-хубавите дни тепърва предстоят.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 14 гласа.

Свързани новини