Last news in Fakti

2 Май, 2023 09:11 3 233 66

Н.Пр. Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел, пред ФАКТИ: Превърнахме визията за национална родина в реалност

  • йорам елрон-
  • израел-
  • държава-
  • годишнина-
  • българия-
  • връзки

Израел, въпреки всички предизвикателства и трудности, пред които е изправен, е четвъртата най-щастлива страна в света, казва г-н Елрон

Н.Пр. Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел, пред ФАКТИ: Превърнахме визията за национална родина в реалност - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скоро Израел отбелязва своя 75-ти рожден ден и обръща поглед към следващите 75 години. Ние оставаме уверени, че като се обединим с нации със сходни възгледи по целия свят, можем да преодолеем общите предизвикателства и да повлияем на стремежа към по-добро бъдеще. Това написа преди дни – на 26 април, н.пр. г-н Йорам Елрон, посланик Държавата Израел в Република България. Ето какво сподели още той пред ФАКТИ.

- Ваше превъзходителство посланик Елрон, скоро държавата Израел чества своята 75-а годишнина. Каква е равносметката ви за тези години. Колко дълъг път е извървян?
- Ще ми трябва много повече от един параграф в интервю, за да отговоря на този въпрос. Откъде да започна?
Ние възстановихме суверенитета си в нашата древна родина и тази година празнуваме 75 години от нашата национална свобода и от нашата независимост. Ние се гордеем с постиженията си - въпреки трудностите и недостатъчните ресурси, ние успяхме да върнем живот на една безплодна земя и да превърнем визията за национална родина в реалност. Ние изградихме модерна държава в земята на нашите предци, като същевременно погълнахме милиони нови имигранти.
От беззащитни хора без родина в продължение на векове, сега имаме страхотна армия, която знае как да защити своите граждани срещу всяка заплаха.
Създадохме жизнена плуралистична демокрация и възродихме нашия древен език – иврит.
Израел също така се превърна в технологична сила, уважавана от много страни по света, тъй като притежава авангардни позиции в множество области като иновации, киберсигурност, управление на водите и селско стопанство.
Ние сме често наричани „the start-up nation“. Наистина имаме повече високотехнологични стартиращи компании на глава от населението от всяка друга страна и сме на второ място след САЩ по фондове за рисков капитал.
Disk on key - първото в света USB устройство, Watergen - питейна вода, произведена от въздух, Mobileye - животоспасяващ изкуствен интелект, Waze - навигационно устройство, Pillcam - медицинска камера, която се гълта от пациента - са само някои от стотиците израелски технологични иновации, използвани от милиони хора по целия свят.
Ние не се страхуваме да мечтаем и да си поставяме високи цели…
И нека си припомним, че Израел, въпреки всички предизвикателства и трудности, пред които е изправен, е четвъртата най-щастлива страна в света, според Country Happiness Index.

- Има една фраза - „в единството е силата ни, в разединението – провалът“, която може да се определи и като мото. Опишете единството…
- Мисля, че това е универсално мото, което отразява необходимостта от единство и комбинирани действия за успешно справяне с общи заплахи и предизвикателства, пред които е изправено човечеството като цяло. Говорим за изменението на климата, за глобалното затопляне и опустиняването. Израел има богат опит и знания в тези области и с удоволствие ги споделя с други страни по света за общото ни по-добро бъдеще.

- Близкият изток е регион, който е доста динамичен. Как се укрепва балансът на мира?
- Все повече и повече арабски страни в Близкия изток и дори по-далеч осъзнават, че Израел не е техен враг, а напротив – истински партньор за насърчаване на устойчивото развитие. Тези страни признават, че Израел е извор на иновации, които могат да осигурят решения на предизвикателствата, пред които те са поставени като например борбата с опустиняването.
И така, след мирните споразумения с Египет и Йордания от миналия век, бяха подписани и „Аврамическите споразумения“ преди две години и кръгът на мира се разшири до още четири държави, а именно Обединените арабски емирства, Мароко, Бахрейн и Судан. Много се надяваме и сме уверени, че други страни в региона ще последват примера.

- Как войната в Украйна промени ежедневието ни… Вие как гледате на проблема там…
- За съжаление, Израел е изключително запознат с войните и други видове военни конфронтации. Така че ние сме много съпричастни към тежкото положение и страданието на цивилни в резултат на войната в Украйна. Предоставихме значителна хуманитарна помощ на Украйна и създадохме полева болница за лечение на ранени украинци. Освен това, ние посрещнахме хиляди бежанци от началото на войната и много израелци отвориха домовете си, за да ги настанят.

- Вие сте в София от 2019 година. Свидетел сте на много динамични политически процеси. Как изглежда България през вашите очи…
- Израел също е свидетел на „динамичен политически процес“. Това е част от демокрацията. Надявам се, че след пет кръга на избори тук може да се сформира постоянно стабилно коалиционно правителство. Вярвам че това е желанието на повечето, ако не и на всички българи, а все пак „политиката е изкуство на възможното“.

- Двете страни са свързани исторически. Знаем за спасените евреи, но на какво залагате днес в двустранните отношения…
- Днес отношенията между нашите две страни лежат на много солидни основи и имат важно историческо измерение. Определено тези отношения са уникални и се основават на дългогодишно приятелство, за което доминиращ фактор е спасяването на българските евреи през Втората световна война.
Днес България и Израел са свързани от стратегически съюз. Сътрудничеството е широкообхватно и обширно в различни области: политическа, икономическа, стратегическа и културна. Областите от взаимен интерес включват, наред с други, киберсигурността, иновациите, енергетиката, селскостопанските технологии и управлението на водите.

- Какви мостове са изградили двете страни помежду си. Как определяте контактите на ниво изпълнителна власт, на ниво бизнес…
- Българските евреи, спасени от България през Втората световна война, техните деца и внуци са жив мост между двете страни. Срещал съм доста от тях и всички те са много горди с българското си потекло и често идват на гости тук. Още един важен мост е оформен от израелски туристи, които през последните години са открили България като чудесна дестинация и броят им непрекъснато нараства. Днес над четвърт милион израелци посещават България годишно. Това е най-големият брой туристи от страна извън Европа, посетили България. Те често се връщат отново и отново, за да се насладят на всичко, което България може да предложи - страхотно гостоприемство, безкрайна природна красота, богата история и изключителна кухня.
Когато се връщат в Израел, те често стават „посланици“ на България, като споделят прекрасните си преживявания и приключения.

- Как си представяте Израел след още 75 години…
- Ние едва сега започваме! 75 години са едно мигване в исторически план. Не се съмнявам, че след 75 години ще бъдем още по-силни и проспериращи. Убеден съм, че имаме светло бъдеще и че най-хубавите дни тепърва предстоят.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Уиджа

    23 7 Отговор
    Само те имат държава другите не трябва да имат държава.

    Коментиран от #8

  • 3 кирил

    19 13 Отговор
    От пустинята направиха рай.
    Ние от рая направихме кочина

    Коментиран от #9, #18

  • 4 цербер

    3 8 Отговор
    Н.Пр. Йорам Елрон- посланник на Държавата Израел,
  • 5 Леля Гошо

    23 8 Отговор
    За сметка на палестинците

    Коментиран от #37

  • 6 Така е

    11 11 Отговор
    Отношенията Русия - Украина = Израел - Палестина !
  • 7 койчо от койнаре

    19 5 Отговор
    "Н.Пр. Йорам Елрон, посланик Държавата Израел, пред ФАКТИ"
    Интересно а ако бяхте написали държава само с главни букви дали нямаше да бъде още по драматично а пък ако бяхте пропуснали че са държава щяха да ви дърпат ушите от Козяк (все пак там е централата ) .
  • 8 Мхм

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "Уиджа":

    Къде прочете да пише такова нещо

    Коментиран от #10, #12

  • 9 кои ние бе тъпан?!

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "кирил":

    продажните политици го направиха това!

    Коментиран от #16

  • 10 Уиджа

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "Мхм":

    Чел съм Талмуд най свещената книга за юдеите там го пише.
  • 11 СталиН

    23 5 Отговор
    Евреите - професионални крадци и мошенници,направиха стотици милиарди от Ковида

    Коментиран от #27

  • 12 9030

    7 6 Отговор

    До коментар #8 от "Мхм":

    Ти си балканска гоя
  • 13 само

    20 4 Отговор
    чифутckaтa измислена държава е с главно Д! а другите са им подчинени гoйcки държавици с малки д-тa
  • 14 Търновец

    14 2 Отговор
    Официално Израел няма конституция, там Талмуда е основен закон, а когато някой от малкото останали Християни почине бе е разрешено поставяне на кръст

    Коментиран от #15

  • 15 Мхм

    3 9 Отговор

    До коментар #14 от "Търновец":

    И Нова Зеландия няма конституция е и?

    Коментиран от #19

  • 16 пацо

    1 8 Отговор

    До коментар #9 от "кои ние бе тъпан?!":

    А кой ги избира политиците бе тъпан

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Един пример как се прави Рай:

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "кирил":

    До 90-те на миналия век, само Германия е дала на Израел (нищо, че такава държава не е съществувала преди ВСВ) 100 милиарда. И това суха пара дадена безвъзмездно, без да броим САЩ пак Германия и други държави от Европа до днес. Сумата е брутално огромна за такава държава. Как няма да имат "Рай"?
  • 19 Умно си

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мхм":

    А в НЗ по талмуда ли управляват?

    Коментиран от #20, #30

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БрежнеВ

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "СталиН":

    Руснаците - професионални крадци и
    мошеници, направиха стотици милиарди от
    Ковида и оръжия
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Търновец

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Умно си":

    Чувал съм че в Израел не е позволено на гроба на Християнин да се постави кръст, вярно ли е?

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Сливенлия

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Търновец":

    И кво от туй?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Търновец

    9 1 Отговор
    Преди 7-8-9-10-11 хиляди години около реките Йордан Тигър Ефрат да живеели Кханаани, Скити, Арами, Аккади, Шумери. Сегашните градове Йерихон, Ашкелот, Йерусалим са основани преди около 9000-10000 години от Кханааните и появилите се хилядолетия след това Израелтяни ги нарекли "...градове от мед и масло.." книга на Джошуа и ги превзели през нощта. Тогава на Двуречието е имало много свободна земя - защо Израелтяните не се трудиха да си направят свои градове от мед и масло?

    Коментиран от #36

  • 36 Да питам

    2 8 Отговор

    До коментар #35 от "Търновец":

    А защо арабите не се трудиха да си направят свои градове от мед и масло на Арабския полуостров, а тръгнаха да превземат чужди градове по целия свят!

    Коментиран от #45

  • 37 Чичо Пешо

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "Леля Гошо":

    Дреме ми за палестинците😆
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Да ти кажа

    2 4 Отговор

    До коментар #38 от "ДОЛНЮ":

    След малко ще те изтрият и заедно с теб и твоите ирански работодатели дето ти плащат да лъжеш
    Слава на Израел🇮🇱🇺🇸🇪🇺🇬🇧
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "ДОЛНЮ":

    Иранските тролове се събудиха
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Търновец

    4 2 Отговор

    До коментар #36 от "Да питам":

    На моя по-скоро риторичен въпрос отговаряте с друг, не е учтиво, Кханааните са се трудили около 6000 години да направят градовете си и да направят земеделие и животновъдство, те първи направиха двуетажни каменни къщи, Ашкелот Йерусалим - Йевус и Йерихон бяха техни градове, а бяха превзети от Израелтяните нощно време с подкуп и предателство

    Коментиран от #47, #51, #55, #59

  • 46 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "ДОЛНЮ":

    Иранските тролове се събудиха
  • 47 Каспечанец

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "Търновец":

    А после бяха завладяни от Арабските нашественици с кръв и насилие

    Коментиран от #54

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "ДОЛНЮ":

    Иранските тролове се събудиха, а Факти заспаха или им платиха от Техеран да станат проводник на иранска пропаганда
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Павел пенев

    5 2 Отговор
    Съвместните кражби и бандитизъм със САЩ превърнаха Израел в щастлива държава, но все пак терористична.

    Коментиран от #56

  • 54 Търновец

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Каспечанец":

    В "Книга на Джошуа" незнайни Израелтяни твърдят че крепостните стени на Йерихон са съборени след като техни духовници духали в големи тръби!!!!!! Аз пък съм чувал че Израелтяните събират парите си в най-умния от тях и той подкупва професионалните дами на Йерихон и те късно през нощта отварят градската порта, и след това по къщите почва среднощно клане на спящи хора. Колкото до Вашите твърдения за Арабите на тубата има многобройни клипове от професори от Тел Авив и Рабита че Израелтяните са извикали Арабите срещу Християните - примерно Дамаск и Алепо са правени от Арамейци, ако търсите на тубата и разбирате Израелски Английски сам ще ги видите - професорите и Рабитата се представят и след това говорят срещу Християните. А Турците?

    Коментиран от #57

  • 55 Русенец

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Търновец":

    Пък те арабите са мили агънца!
  • 56 Павел пенев 🇺🇸🇮🇱🇪🇺🇬🇧🇧🇬🇺🇦

    1 3 Отговор

    До коментар #53 от "Павел пенев":

    Съвместните кражби и бандитизъм с Русия превърнаха Иран в щастлива държава, но все пак терористична.
  • 57 Да ти кажа

    2 3 Отговор

    До коментар #54 от "Търновец":

    Дреме ми за християните! Аз съм атеист!

    😆😆😆
  • 58 СЛАВА НА ИЗРАЕЛ

    1 5 Отговор
    СМЪРТ ЗА ИРАН

    Айде трийте ирански подлоги!
  • 59 Пловдивчанин

    1 4 Отговор

    До коментар #45 от "Търновец":

    арабите превърнаха Палестина в пустиня!
    Където стъпят араби всичко става пустиня!
    Месопотамия беше градина, след арабското нашествие целия Близък изток се превръща в пустош!
    Айде трийте ирански подлоги, мамито ви...
  • 60 Слава на ИЗРАЕЛ

    1 4 Отговор
    ИЗРАЕЛ прави това което трябва - помага на света да се защити и отърве от ислямофашистката чума и сатанизъм! Затова иранските тролове са толкова сърдити на евреите!
    Победата е за ИЗРАЕЛ!
    АМИН
  • 61 Слава на САЩ ЕС НАТО ИЗРАЕЛ

    1 4 Отговор
    САЩ ЕС НАТО ИЗРАЕЛ правят това което
    трябва - защитават човечеството от ислямофашистките терористи които от 1 400 години ежедневно извършват геноцид над целия човешки род! Затова иранските тролове са им толкова сърдити!
  • 62 СЛАВА НА ИЗРАЕЛ

    1 4 Отговор
    Слава на Бога че го има Израел, за да осуетява пъклените планове на исмямофашистката мафия!

    СЛАВА НА ГЕРОИТЕ НА ИЗРАЕЛ които ежедневно отбиват атаките на ислямофашистките кръволоци!
  • 63 🇮🇱🇺🇸🇪🇺🇬🇧🇺🇦

    1 4 Отговор
    БЪДЕЩЕТО Е НА ИЗРАЕЛ
    СЛАВА НА БОГА
    АМИН!
    иран в батака!
  • 64 ХАХАХА

    1 5 Отговор
    След война с ИЗРАЕЛ, иран
    ще има ново име - ЯдренКратер!

    😆😆😆
  • 65 Иисус

    1 4 Отговор
    Враговете на евреите са врагове и на българите!

    Според иранското богословие всеки християнин който вярва че Бог е Троица и че Иисус е Бог е неверник и подлежи на унищожение!

    Българино твоят враг е с ч@лма!
  • 66 Българино

    1 5 Отговор
    Трябва да благодариш на израелските войни които се бият за тебе, за да не бъдеш пак роб на фесовете!
    Забрави ли как пъшкаше 500 години под мрачната сянка на полумесеца!

    Айде трийте, подлоги ирански!