Отидете към основна версия

4 051 47

Когато Кеймбридж е на една ръка разстояние? Олимпийският златен медалист по биология Петър Жотев пред ФАКТИ

  • петър-
  • жотев-
  • биология-
  • смг-
  • олимпиада-
  • златен медал-
  • кембридж-
  • кеймбридж

Състезателният елемент е много силен, защото реално ти позволява да видиш къде си спрямо останалите, казва той

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За първи път в историята на Международната олимпиада по биология ученик спечели три златни медала от три поредни издания. Това е завършилият СМГ Петър Жотев от София. Що за предизвикателство е биологията? Петър Жотев пред ФАКТИ.

- Г-н, Жотев, колко сме близо до Кеймбридж, защото знаем, че сте приет да учите природни науки в колежа Тринити към университета, но въпросът е във финансирането. Налични ли са вече средствата, или колко остават…
- Аз съм приет в Кеймбридж още от пролетта, но това, което ме спираше до момента, бяха високите такси. Това бе и причината да организирам кампания за набиране на средства. Много се радвам, че тази кампания вече върви към края си, защото около 90% от нужните средства са събрани, а има още време. Много съм доволен от подкрепата и искам да благодаря на всички хора, които ми помагат, защото вече ще мога да се запиша в университета.

- Завършихте СМГ, а страстта се оказа биология. Как стана така?
- В СМГ всички науки са много добре развити и точно това ми даде тази възможност. Учителите са на много добро ниво, училището е много добре развито като традиция да се ходи на различни състезания по науки. Аз така се запалих по олимпиадите по биология.

- Кога си казахте – да, биологията е моето?
- Още преди пет години, когато отидох за първи път на международно състезание по биология по препоръка на учителката ми. Тогава бях на състезание, не на олимпиада , по биология, но видях и разбрах, че всъщност това е моето. Биологията е интересна наука и се запалих.

- Три поредни години златни медали от международни ученически олимпиади по биология. Ниво топ 100%. Как се поддържа това ниво…
- Трудно. Трябва да посветиш една голяма част от времето си на това. Благодаря на Албена Йорданова и на останалите преподаватели от Софийския университет, които всяка година преди международните олимпиади – говоря за експерименталната им част, ни събират в СУ, където правим опити в лаборатория. Това е част от подготовката за тези състезания. Иначе много четях учебници по биология, включително и за университет, по време на пандемията, когато нямах много какво да правя. Така се готвех по-добре за следващото състезание, на което ще отида.

- Как става така и каква е тръпката от науката, когато тя стане състезание?
- Състезателният елемент е много силен, защото реално ти позволява да видиш къде си спрямо останалите. Дава ти мотивация да ставаш по-добър в училище, а и не само.

- Последната олимпиада по биология бе в Обединените арабски емирства. Кое бе най-голямото предизвикателство там?
- Най-голямото предизвикателство там беше в това да си разпределиш правилно времето. Имахме по-малко време, за да направим опитите, които трябваше да изпълним в лаборатория, ако сравня нещата с предната олимпиада.

- Реално имаш да извършиш даден опит за определено време, така да разбирам…
- Точно така. На много други участници не им стигна времето. Има и друго. В олимпиадата по биология има много математика. Трябва да отчета и това, че уча в СМГ и това със сигурност много ми помогна, защото разбирам по-добре математиката на фона на конкурентите ми.


- Златен медал измежду 293 ученици от 76 различни държави. Каква е равносметката и какво означава това?
- Само да обясня какво означава златен медал. Първите 10% от участниците, в случая от тези близо 300 човека – или около 30, получават златен медал спрямо резултатите си. Тази година аз бях на 12 място. Миналата година бях на второ място в света. Почти, почти бях на първо място, защото съвсем малко не ми стигна. Иначе в началото, когато взех първия си златен медал, не можех да го повярвам.

- А сега вече ви стана навик, така ли …
- (Смее се) Нещо такова.

- Все пак, каква е равносметката…
- Доброто класиране е много удовлетворяващо, защото така знаеш, че трудът, който си вложил, се възнаграждава. Има смисъл.

- Молекулярна биология и генетиката. Какво им е интересното?
- Това за мен са най-интересните неща, защото просто има още много какво да се открива. Има как и с какво да се допринесе за нашето разбиране как работят клетките. Откритията в тези области служат и за изобретяването на нови лекарства. Потенциалът за откриването на нови неща е огромен.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 22 гласа.

Свързани новини