28 Август, 2024 17:45 1 984 48

Владимир Путин иска да върне олимпийския огън на Прометей от Сочи

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • сочи-
  • олимпиада

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. органи като МОК, УЕФА и ФИФА незабавно призоваха за изключване на Русия от света на спорта

Владимир Путин иска да върне олимпийския огън на Прометей от Сочи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лукас Обен, изследователски директор в IRIS, специалист по руска геополитика и спорт и асоцииран член на Многоезичния мултидисциплинарен изследователски център (CRPM) в университета Париж-Нантер, и Жан-Батист Геган, експерт по геополитика на спорта и преподавател в Sciences Po Paris, наскоро публикуваха "Войната в спорта - новата геополитика" - изчерпателeн труд, който подчертава влиянието на основните международни проблеми върху света на спорта, който става все по-аполитичен и по-илюзорен. Френското списание Revue Conflits публикува някои откъси, посветени на въздействието на руската инвазия в Украйна върху спортния свят на тези две страни... и не само.

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. органи като МОК, УЕФА и ФИФА незабавно призоваха за изключване на Русия от света на спорта. В резултат на това на 5 март 37 нации, начело с Обединеното кралство, подписаха съвместна декларация, забраняваща на Русия и Беларус да организират, да дават награди или да участват в международни спортни събития. Сред подписалите основно западни страни като Франция, Германия, Австралия, САЩ и Канада се позиционират в полза на санкции срещу Русия. Това изявление е категорично: "Непровокираната и неоправдана война на Русия срещу Украйна, подкрепяна от правителството на Беларус, е отвратително и грубо нарушение на нейните международни задължения." Така от спортна и дипломатическа гледна точка Русия се оказва изолирана.

Създаване на нов световен ред в спорта?

С думи и действия руското правителство от началото на инвазията се застъпи за създаването на алтернативен спортен център в глобален мащаб, който да се противопостави на традиционните международни спортни институции като МОК или ФИФА. На практика това би означавало отказ от, замяна или конкуренция с глобалния спорт. В Русия, например, идеята за разделяне на олимпийското движение набира сила. Това ще включва разделяне на Игрите на две части: на запад - Западни игри, а на изток - "традиционните" руски игри. Тези игри в руски стил ще се провеждат през лятото в Крим и през зимата в Сочи. Те ще черпят своята легитимност от повече или по-малко потвърдените исторически връзки на тези региони с древна Гърция. През 2007 г., за да получи игрите в Сочи, Владимир Путин напомни на членовете на МОК, че "древните гърци са живели близо до Сочи.

Според легендата Прометей е бил окован на скала край Сочи. Прометей, който даде огън на хората, огънят, който в крайна сметка е олимпийският огън. Оттогава аргументът на този мит често се използва за описание на този руски регион, състоящ се от Кавказ и Кримския полуостров. Според Владимир Путин тези земи са свещени и могат да станат основата на нов световен ред в спорта. Като част от този сценарий и за да се конкурира успешно политически и спортно с олимпийското движение, руската власт вече търси съюзници. Целта е да бъдат поканени страните членки на ОНД, Шанхайската организация за сътрудничество и БРИКС да участват в реализирането на тази амбиция. Тези три организации обединяват няколко големи играча в световния спорт, сред които Китай заема видно място. Ако този руски проект успее, той може да доведе до нов световен ред в спорта, предназначен да съперничи на историческите институции на съвременния спорт като МОК или ФИФА. В комбинация с по-широката динамика на де-озападняване на света, това влияние далеч надхвърля рамката на спорта.

Украинският спорт е война с куршуми

От 24 февруари 2022 г. за Володимир Зеленски и Украйна спортът е война с куршуми. Наистина, по време на руско-украинския конфликт, спортният сектор в Украйна претърпя значителна трансформация.

Първоначално, след инвазията и за период от по-малко от два месеца, националните власти спряха всички спортни дейности в Украйна. Тогава акцентът беше поставен върху военните действия, а спортните съоръжения бяха използвани от украинската армия като резервни бази или бази за дислокация. Това обяснява защо спортни съоръжения, като стадиони или физкултурни зали, често са мишена на руските сили, тъй като те потенциално биха могли да приютят цели украински части. Впоследствие, когато руската армия започна да затъва или дори да отстъпва на места, украинският спортен сектор пое нова посока. Някои футболни клубове получиха разрешение да играят благотворителни мачове в чужбина, въпреки че военното положение забранява на мъжете на възраст от 18 до 60 години да напускат страната. Тези мачове имаха за цел да повишат осведомеността за украинската кауза. По същия начин спортистите, подготвящи се за важни състезания, имаха възможност да тренират в чужбина.

Например на националния отбор по футбол беше позволено да тренира в Словения за един месец през май 2022 г. в подготовка за квалификациите за Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар. Така спортната мека сила символично допринесе за военните усилия. Властите вярваха, че украинският спортист е по-полезен на спортното поле, отколкото на военния фронт. Според тях това предлага двойно предимство, като дава на Украйна международна видимост и потенциално повишава морала на войските, разположени на фронта. Това измерение не бива да се подценява: спортната победа на един украински атлет даде на войниците, които редовно следяха мачовете и резултатите, известна надежда и повдигане на духа.

От средата на юни 2022 г. спортът в национален мащаб постепенно възвърна мястото си, макар и в изключителни условия. Например украинската Първа футболна лига получи разрешение да започне сезон 2022-2023 в края на август. Правилата обаче са адаптирани към настоящата ситуация. Зрителите вече нямат право да посещават мачове, а за провеждането им е необходимо системно разрешение от военната администрация. Ако в радиус по-малък от 500 метра бъде подаден сигнал за потенциална въздушна атака, мачът се прекъсва и играчите се укриват в съблекалните, което се случва редовно. След година и половина война няма пострадал украински футболист. Някои мачове обаче продължиха повече от пет часа общо.

Парадоксално, Украйна продължава активно да участва в европейски и световни спортни събития. Всяко международно състезание предлага на властите възможността да защитават интересите на страната по време на война. Освен това някои украински клубове са приютени от най-близките геополитически съюзници на Украйна. Например Динамо Киев тренира и играе някои от мачовете си в Краков, Полша. Днипро пък играе и тренира постоянно в Кошице, Словакия. Като цяло, много украински спортисти и треньори, активни или не, избраха да се присъединят към фронта в Източна Украйна, поставяйки кариерите си на пауза. Емблематичен може би е случаят с Юрий Вернидуб, украинският треньор на Шериф Тираспол, който замина на фронта ден след инвазията. Важно е да се отбележи, че тези спортни професионалисти често идват от по-ниски спортни дивизии. Наистина, известните спортисти обикновено предпочитат да допринасят за военните усилия от спортна и символична гледна точка. Забележителен е и случаят с феновете на украинските клубове. От 2014 г. и особено след руското нахлуване в Украйна много ултраси се присъединиха към фронта, за да се бият заедно, загърбвайки спортното си съперничество. Съперници в мирно време, феновете на Шахтьор Донецк и Динамо Киев се бият заедно срещу общия си враг.

Политическата и спортна стратегия на Зеленски след руската инвазия

От 24 февруари 2022 г. международната стратегия на Володимир Зеленски се засили в спортната сфера, намирайки отзвук в глобалното медийно пространство. Министерства, частни организации и Украинският олимпийски комитет, всички политически, икономически и спортни органи в страната са мобилизирани, за да предадат едно съобщение: изключването на Русия трябва да продължи, докато инвазията продължава.

Хаштагът #boycottrussiansport се превърна в символ. Конкретно украинските аргументи могат да бъдат обобщени в пет точки. Русия трябва да бъде изключена от глобалните спортни събития и Олимпийските игри в Париж през 2024 г., защото е нападателна и терористична държава; Руските спортисти по някакъв начин са свързани с руската държава или руската армия; Режимът на Владимир Путин използва спорта за пропагандни цели; при такива условия не може да се запази честността на спортните състезания (олимпийски игри, световно първенство и др.); Украинските спортисти губят живота си на фронта или не могат да тренират правилно за големи международни състезания, следователно Русия и Беларус не трябва да бъдат допускани до участие. За да разпространи тези аргументи, украинското правителство използва различни канали. Точно както Володимир Зеленски използва своя смартфон, за да комуникира с различни поколения, основните представители на украинския спорт използват съвременни канали и кодове, за да разпространяват своето послание.

Социалните мрежи като TikTok, Facebook или Instagram често се използват за разпространение на политически коментари, свързани със спорта. Често виждаме видеоклипове с продължителност няколко секунди, които предават силно послание. Например, един от тях показва руски спортист, който хвърля копие във въздуха. След това копието се превръща в снаряд, следва траекторията на атлета и се разбива в украинска сграда. След това на екрана се появява съобщение: "Бойкотирайте руския спорт." Като цяло всички медии се използват от Украйна за защита на нейните интереси. Например уебсайтът на украинското министерство на младежта и спорта е на украински, но в горната част на страницата се появява удебелен банер на англиийски, който гласи: "Руски и беларуски спортисти, които подкрепят войната в Украйна".

Интернет потребителите получават достъп до списък с руски и беларуски спортисти, които официално подкрепят руската инвазия в Украйна. Фейсбук акаунтът на министерството следва същия подход, като основният банер отново показва хаштага #boycottrussiansport, този път с кървави букви. За да окаже още по-силно въздействие, Спортният комитет на Украйна (SKU), отговорен за насърчаването на развитието на неолимпийски спортове, стартира проекта Angels of Sport чрез уебсайт, изброяващ професионални украински спортисти и треньори, загинали в битки от 24 февруари насам 2022.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахаха

    23 24 Отговор
    Путлера скоро ще носи огъня на Луцифер!
  • 2 Бибиян

    12 16 Отговор
    Да връща сичко и да минава на ориз и бръмбари
  • 3 Жица

    33 17 Отговор
    Кога англета , амери и Ко нападаха Югославия, Афганистан, Ирак, що не ги изключихте от спорта . Двуличници

    Коментиран от #8

  • 4 ПОРЕДНОТО НЕЩО ОТКРАДНАТО

    32 11 Отговор
    ОТ КОЛОНИЗАТОРИТЕ КАПИТАЛИСТИ Е ОЛИМПИЙСКОТО ДВИЖЕНИЕ И СПОРТ.КОЙТО Е ОБРАЗОВАН ЗНАЕ ЧЕ КОГАТО СА ИЗМИСЛИЛИ ДРЕВНИТЕ ТРАКИ ОЛИПИАДИТЕ ТЕ НЕ СА ОГРАНИЧАВАЛИ ОТ СЪСТЕЗАНИЯТА СТРАНИТЕ ВЪВ ВОЙНИ ИЛИ КОНФЛИКТИ.ДОРИ И БАЙ ХИТЛЮ НЕ НАПРАВИ ТОВА КОЕТО ПРАВЯТ СЪВРЕМЕННИТЕ ФАШАГИ.
  • 5 Град Козлодуй

    6 4 Отговор
    Мечти те са Безплатни

    Коментиран от #33, #34

  • 6 ПО ТОЧНО

    23 7 Отговор
    ЗАПАДА ОТДАВНА ВКАРА И СПОРТ И МУЗИКА И КИНО И. И. Т НТ В ПОЛИТИКАТА.......НЕ ПУТИН..........!!
  • 7 Паляница

    8 9 Отговор
    ще донесе благодатния огън в мордор
  • 8 Те така

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Жица":

    го решихме.
    За да се нервиш.
  • 9 Възрожденец

    8 13 Отговор
    Не само Пусин няма да види Европа, всички московски оpkи да заправят за цивилизования свят в близките 70-80 г.
  • 10 ПУТИНИАДА

    8 12 Отговор
    Мечта на всеки
    РУБЛОИДИОТ.
  • 11 az #СВО

    19 7 Отговор
    На изток ще има Олимпиада, а на запад ще провеждат Джендъриада!

    Коментиран от #14, #15, #21

  • 12 Поп Киро Гундяев

    6 12 Отговор
    Пълна изолация за тези терористи и генно повредени човекоподобни !
    Всички от московското блато трябва да се опаше с бодлива тел и никой да не влиза и излиза за поне 100 години.

    Коментиран от #41

  • 13 Тоя Смешник

    2 7 Отговор
    На снимката
    Какъв е ?

    По добре изглежда
    Епилиран,
    Гол до кръста на
    Яхнал Белия Кон.
  • 14 Tётя Myтpoфaнoвa

    4 8 Отговор

    До коментар #11 от "az #СВО":

    Ах колко си ми умничъка, ще ти пратя кучешка бисквитка.

    Коментиран от #36, #46

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Терористичните държави

    10 6 Отговор
    Израел и Украйна не трябваше да бъдат допускани до Олимпиадите! Заради геноцида срещу палестинците и рускоезичното население в Укрия! Но МОК е същата банда, като бандата на Гроси в МААЕ ( АМЕРИканската подлога вече 30 мес мънка за атомните централи, знае, че ги обстрелват укрите, но ги прикрива).

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Крахът

    12 3 Отговор

    До коментар #16 от "Терористичните държави":

    На САЩ вече е неизбежен. От части и заради мегалъжите им.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Жалки полезни иgиoти 🤪🤡

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "Крахът":

    До 2, най много 3 дена и ще стане
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 АГАТа Кристи

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "az #СВО":

    Така и трябва да бъде, защото връх Олимп е в Русия -
    /матушката на българопетолъчниците/, а не в Гърция !

    Коментиран от #23, #35

  • 22 4545

    4 4 Отговор
    Днес е модерно да си на другия бряг и да прескачаш юя на Путин.

    Коментиран от #29

  • 23 4545

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "АГАТа Кристи":

    Сашеее, за Прометей говори човека. Какъв Олимп те гони?

    Коментиран от #26

  • 24 az #СВО

    10 2 Отговор
    Отдавна го повтарям!

    Накратко:

    1. Тече демонтаж на световното мироустройство, установено след 1945г. в интерес на най-големият бенефициар от ВСВ - САЩ.

    2. Заедно със старият ред в небитието ще отидат и всички структури, създадени за да го обслужват във всяка сфера от живота - МВФ, СБ, СТО, НАТО, ЕС, МОК, ФИФА, вероятно ООН и т.н. и т.н.

    3. Няма нищо чудно в това, което се случва и има да се случва...
  • 25 Притакованият Прометей

    11 3 Отговор
    А защо, ФИФА, УЕФА и МОК не изключиха Израел? По същите причини.

    Коментиран от #27

  • 26 АГАТа Кристи

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "4545":

    "сашеее",
    "човека" пише - "на изток Олимпиада".
    Да те питам "саше" кой е корена на думата "Олимпиада", а саше ?

    Коментиран от #28

  • 27 az #СВО

    8 3 Отговор

    До коментар #25 от "Притакованият Прометей":

    Защото никой не се ръководи от принципи, а са включени във войната срещу РФ, а не срещу Израел....
  • 28 4545

    7 3 Отговор

    До коментар #26 от "АГАТа Кристи":

    Сашеее, а кой ти каза, че ще се нарича Олимпиада?
    Олимпиадата наскоро мина на другия бряг официално.

    Коментиран от #31, #32

  • 29 Не натрапвай

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "4545":

    личния си опит.
  • 30 М3 голд

    4 2 Отговор
    Дълга статия, с интригуващо заглавие. 2-3 изречения по заглавието. Останалото е малко плювни в защита на западния ред и огромни покажи за зеления и окраина. И се питам: какво печели човечеството от тия лудости? Нищо. Даже и богатите спонсори и организатори се лишават от приходи. Но може да е за добро! Ще гледаме два пъти повече спорт. А и онези спортисти, които сега не се допускат. О някои ще участват навсякъде. Интересно!
  • 31 АГАТа Кристи

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "4545":

    Явно си от "другият бряг", щом знаеш, че там е минала, САШКЕ.
  • 32 дедо..

    6 4 Отговор

    До коментар #28 от "4545":

    Нема олимпиада..има джендър игри и женски-с мъжки адамови ябълки и горе и долу..
  • 33 Боруна Лом

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Град Козлодуй":

    ЕЙ ,ДАНО НЕ СИ ИСТИНСКИЯТ!
  • 34 Престани

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Град Козлодуй":

    да крадеш чужди мисли. Това означава че си прекалено ограничен за твой собствени такива.
  • 35 Браво

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "АГАТа Кристи":

    Криси. Скоро руската армия ще бъде след Паралия Катерини на около 50 км щом Олимп е "техен ,,
  • 36 ЕЙ ХИЛЯДНИК

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Tётя Myтpoфaнoвa":

    За иляда цента ли бачкаш НЕСКА.....КУПИ ЛИ СИ ЕВРО ЮРГАН ИЛИ СА ЗАВИВАШ ОЩИ НА СИЦ ДИВАНА СЪС СОЦ. ЮРГАНА НА БАБАТИ...

    Коментиран от #37

  • 37 нъц

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "ЕЙ ХИЛЯДНИК":

    в кюлотити на маа ти

    Коментиран от #45

  • 38 Крепостните пигита квичат,

    2 0 Отговор
    супер! 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 39 Копейко

    1 0 Отговор
    На нас тьотя ни каза ,чи ще пали свещи на копейкин мир на праха му
  • 40 От зоологическия

    0 0 Отговор
    Зоопарк ,Ивелин поискал от огъня да запали историческия зоопарк
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Въпросче

    1 1 Отговор
    Какъв нов световен ред от пропаднала държава, управлявана от диктатор за който има заповед за арест от международния съд в Хага.
  • 43 Въпросче

    1 2 Отговор
    Какъв нов световен ред от пропаднала държава, управлявана от диктатор за който има заповед за арест от международния съд в Хага.
  • 44 Поврат

    2 0 Отговор
    В Париж олимпиадите приключиха и се проведе първата Джендъриада.
  • 45 пундоооооо

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "нъц":

    В ТАКЪВ СЛУЧАЙ СИ МИ СЕСТРА АМА ПАК ШАТА ОПАТКАМ ДОКЪТ НИ ЗАСКИМТИШ КЪТ УЛИЧНО РИТНАТО ПСЕ....
  • 46 А ПО ЛЕКО

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Tётя Myтpoфaнoвa":

    НА КОЗЯК ТОВА ЛИ ВИ ДАВАТ....?
  • 47 Перо

    1 0 Отговор
    Ционистки уйдурми! “Нов световен спортен ред”! Ционистите не разбраха ли, че лишават спортистите от истинските успехи! Каква тежест може да имат победите и медалите, когато административно лишиш от участие главните конкуренти? Прилича на тренировъчен мач на един отбор, разделен на две части с различни жилетки и после се обяви победител! Ционистки простотии!
  • 48 Олимпиади беZ руZ наци

    0 0 Отговор
    Поне една нация да се беше застъпила за тях че ги изритаха от олимпиадата като мръсни кучета... ама не и защо им е ... нали така всички ще взимат повече медали 🥳🎖️