Отидете към основна версия

1 453 22

Не били компоти, а компютри

  • цик-
  • машинно гласуване-
  • вот-
  • преференции

Представете си само за момент отражението и разочарованието на  кандидатите за общински съветници, които са имали много преференции и те не са били  отчетени. С което е сменен вотът на избирателите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Висшият административен съд постанови в понеделник, че ЦИК неправомерно е отменила гласуването и с машини. Което дава по- голяма тежест на думите на мин.-председателя Денков, че след години в учебниците по история ще се изучават активни мероприятия с основни участници - ДАНС и ЦИК за отмяна на гласуването с машини.

Ще споделя разбирането си ,че има голяма вероятност случилото се на тези избори да не е активно мероприятие . И истината по скоро да е , че нивото на некомпетентност на отделни кадри във важни държавни органи толкова е ниско, че са объркали компютрите с компоти . И са разсъждавали, че компютрите са компоти и на база на това зам.-председателят на ДАНС е писал доклада си, на база на това членовете на ЦИК са взели решението си да отпадне гласуването с машини, на база на това много политици реагираха гръмогласно .

И бяха нанесени преки и не преки поражения на изборният процес и на доверието на изборите в България. Преките поражения са например ,че в Сливенска Община недействителните бюлетини за Общински съвет са 21 %, а за Кмет са 4.5 % или може да се каже ,че общите недействителни бюлетини са почти 25 % . Така е и в цялата страна. Огромен процент на недействителни бюлетини, които изкривяват изборния резултат в случая най- вече за Общински съветници. И много Общински съветници няма да бъдат избрани правилно, защото не е отчетен гласът на хората, гласували с преференции за отделни кандидати за Общински съветници.

Представете си само за момент отражението и разочарованието на кандидатите за общински съветници, които са имали много преференции и те не са били отчетени. С което е сменен вотът на избирателите. Отделно от това е обществената загуба ,че авторитетни личности не са избрани за общински съветници

Непреките поражения са намаляване още повече на доверието в изборния процес, отвращаване на почтените хора от изборите и от още по-голямо влияние на купения вот в бъдещи избори.

Какво би могла да се направи ако политиците имат действително желание за отстраняване на слабостите в изборния процес !

Изхождайки от срива в образованието е напълно закономерно да очакваме, че за в бъдеще все повече личности на важни обществени позиции гледат на компютрите като на компоти и да може да бъде върнато доверите в гласуването с машини. По принцип всички цифрови машини , компютри , включително и машини за гласуване работят по сложен начин с програми и не е възможно начина им на работа да бъде разбран от не специалисти по софтуер и хардуер. А когато нещо не се разбира , винаги ще има съмнения от различно естество . Което прави идеята за гласуването само с машини почти неосъществима ,защото винаги ще има недоверие от непознатото . Това навярно е причината в Европа машините да не се използват за гласуване, въпреки предимствата им. Всичко това още повече ни отдалечава от идеята да се мисли за гласуване дистанционно или по интернет с цел увеличаване на изборната активност .

От друга страна гласуването с хартия отново доказа огромните си слабости чрез недействителните бюлетини, добрите условия, които създава за купен вот и като цяло много добрите условия за манипулиране волята на избирателите, добре усвоени през годините. Което от своя страна спира естествените процеси на правилен подбор и развитие в България.

Затова считам, че при следваща промяна на Изборният кодекс най- добре е да се избере вариант за гласуване само с машини ,които работят като принтери и отпечатват машинни бюлетини ,които се преброяват от РИК / районни избирателни комисии / и РИК да изготвя изборния протокол на база на машинните бюлетини . Но за контрол на протокола изготвен от РИК, машините да генерират и те изборен протокол ,който да не се разглежда от РИК, а да се предоставя на ОИК/ Общинска избирателна комисия / и в ОИК да сравняват протокола изготвен от РИК с протокола от машините.

При различия на двата протокола да се броят отново бюлетините в ОИК в присъствието на РИК и да се сравняват с машинния протокол.

По същество по този начин в ОИК ще се създаде център за преброяване втори път на бюлетините и сравнението им с машинния протокол, ако има различия на протокола изготвен от РИК с машинния протокол. И това ще гарантира ,че няма да има недействителни бюлетини и няма да има изборни манипулации .

По този начин гласуването с машини ще може да се разбира от всички политици и държавни органи. Ще се избегнат съмнения за манипулация на машините , ще им се броят машинните бюлетини, няма да има недействителни бюлетини и ще се избегнат изборните манипулации.

Обръщам се към всички политически партии и най -вече към техните лидери да разгледат и тази идея и да намерят решение, при което да не изхождат от партийния си интерес, а от обществения и да се сложи край на огромния брой недействителни бюлетини и изборни злоупотреби. За да се повиши доверието в изборния процес, което трябва да е една от първите стъпки за опит за модернизиране на България и превръщането и в добро място за живот в Европа.

Д-р Събина Петканска

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.

Свързани новини