Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 11:36 1 443 22

Не били компоти, а компютри

  • цик-
  • машинно гласуване-
  • вот-
  • преференции

Представете си само за момент отражението и разочарованието на  кандидатите за общински съветници, които са имали много преференции и те не са били  отчетени. С което е сменен вотът на избирателите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Висшият административен съд постанови в понеделник, че ЦИК неправомерно е отменила гласуването и с машини. Което дава по- голяма тежест на думите на мин.-председателя Денков, че след години в учебниците по история ще се изучават активни мероприятия с основни участници - ДАНС и ЦИК за отмяна на гласуването с машини.

Ще споделя разбирането си ,че има голяма вероятност случилото се на тези избори да не е активно мероприятие . И истината по скоро да е , че нивото на некомпетентност на отделни кадри във важни държавни органи толкова е ниско, че са объркали компютрите с компоти . И са разсъждавали, че компютрите са компоти и на база на това зам.-председателят на ДАНС е писал доклада си, на база на това членовете на ЦИК са взели решението си да отпадне гласуването с машини, на база на това много политици реагираха гръмогласно .

И бяха нанесени преки и не преки поражения на изборният процес и на доверието на изборите в България. Преките поражения са например ,че в Сливенска Община недействителните бюлетини за Общински съвет са 21 %, а за Кмет са 4.5 % или може да се каже ,че общите недействителни бюлетини са почти 25 % . Така е и в цялата страна. Огромен процент на недействителни бюлетини, които изкривяват изборния резултат в случая най- вече за Общински съветници. И много Общински съветници няма да бъдат избрани правилно, защото не е отчетен гласът на хората, гласували с преференции за отделни кандидати за Общински съветници.

Представете си само за момент отражението и разочарованието на кандидатите за общински съветници, които са имали много преференции и те не са били отчетени. С което е сменен вотът на избирателите. Отделно от това е обществената загуба ,че авторитетни личности не са избрани за общински съветници

Непреките поражения са намаляване още повече на доверието в изборния процес, отвращаване на почтените хора от изборите и от още по-голямо влияние на купения вот в бъдещи избори.

Какво би могла да се направи ако политиците имат действително желание за отстраняване на слабостите в изборния процес !

Изхождайки от срива в образованието е напълно закономерно да очакваме, че за в бъдеще все повече личности на важни обществени позиции гледат на компютрите като на компоти и да може да бъде върнато доверите в гласуването с машини. По принцип всички цифрови машини , компютри , включително и машини за гласуване работят по сложен начин с програми и не е възможно начина им на работа да бъде разбран от не специалисти по софтуер и хардуер. А когато нещо не се разбира , винаги ще има съмнения от различно естество . Което прави идеята за гласуването само с машини почти неосъществима ,защото винаги ще има недоверие от непознатото . Това навярно е причината в Европа машините да не се използват за гласуване, въпреки предимствата им. Всичко това още повече ни отдалечава от идеята да се мисли за гласуване дистанционно или по интернет с цел увеличаване на изборната активност .

От друга страна гласуването с хартия отново доказа огромните си слабости чрез недействителните бюлетини, добрите условия, които създава за купен вот и като цяло много добрите условия за манипулиране волята на избирателите, добре усвоени през годините. Което от своя страна спира естествените процеси на правилен подбор и развитие в България.

Затова считам, че при следваща промяна на Изборният кодекс най- добре е да се избере вариант за гласуване само с машини ,които работят като принтери и отпечатват машинни бюлетини ,които се преброяват от РИК / районни избирателни комисии / и РИК да изготвя изборния протокол на база на машинните бюлетини . Но за контрол на протокола изготвен от РИК, машините да генерират и те изборен протокол ,който да не се разглежда от РИК, а да се предоставя на ОИК/ Общинска избирателна комисия / и в ОИК да сравняват протокола изготвен от РИК с протокола от машините.

При различия на двата протокола да се броят отново бюлетините в ОИК в присъствието на РИК и да се сравняват с машинния протокол.

По същество по този начин в ОИК ще се създаде център за преброяване втори път на бюлетините и сравнението им с машинния протокол, ако има различия на протокола изготвен от РИК с машинния протокол. И това ще гарантира ,че няма да има недействителни бюлетини и няма да има изборни манипулации .

По този начин гласуването с машини ще може да се разбира от всички политици и държавни органи. Ще се избегнат съмнения за манипулация на машините , ще им се броят машинните бюлетини, няма да има недействителни бюлетини и ще се избегнат изборните манипулации.

Обръщам се към всички политически партии и най -вече към техните лидери да разгледат и тази идея и да намерят решение, при което да не изхождат от партийния си интерес, а от обществения и да се сложи край на огромния брой недействителни бюлетини и изборни злоупотреби. За да се повиши доверието в изборния процес, което трябва да е една от първите стъпки за опит за модернизиране на България и превръщането и в добро място за живот в Европа.

Д-р Събина Петканска


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    32 10 Отговор
    Много нагло лъже този автор.Съда постанови точно обратното.Че ЦИК правилно е спрял машините.

    Коментиран от #2

  • 2 да де

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Колкото "експерти" толкова и мнения зависи кой им плаща.
  • 3 С тези избори под въпрос беше

    25 6 Отговор
    поставена цялата ни държавност. Затова изборите в неделя се превръщат във вот за демокрацията срещу силите на Мордор подържани от пасольството!
  • 4 не са ви виновни бюлетините

    16 5 Отговор
    Виновна е управляващата върхушка че ги е направила ненужно сложни.
    Ако в бюлетините нищо не се пише и драска, няма да има невалидни бюлетини.

    Откакто имаме машини, около всеки избор е пълно със скандали и с наливането на повече и повече държавни пари. Явно чужденците не са прости, за да не гласуват с машини.
  • 5 предлагам

    11 2 Отговор
    за балотажа на всяка бюлетина гласуващия да реши и по две алгебрични уравнения, за да докаже интелигентност. И да напише едно есе, за да покаже знания по български език.
  • 6 на лъжата краката са къси

    26 7 Отговор
    Хе-хе ! Тази "стаийка" е 100% лъжа !!! Точно обратното - ВАС постанови , че ЦИК П Р А В О М Е Р Н О е отменил машинното гласуване и абсолютно ясно се оносновава З А Щ О ! Очевидно г-жа "авторката" смята всички ни за иди@ти , ама ние - не сме . В неделя господарите и ще се убедят в това .
  • 7 всъщност

    19 5 Отговор
    ВАС отсъди, че ЦИК си е свършил правилно работата за която отговаря. Автора послъгва.
  • 8 шашардисан

    18 5 Отговор
    Малейй ,тази Петканска, лъжата за нищо я нЕма. Ама лъже тъпо, щото всеки може да прочете решението на ВАС, не е секретно и го има във всеки сайт.
  • 9 ПП - бройка кметове = 0

    15 5 Отговор
    Бе ,шубето е голям страх ,нали ? А па шубето от Ваня е още по голям .
  • 10 изборен Кодекс

    10 6 Отговор
    Гласуването с десет /вече - единадесет/ годишни тайвански машинки /сглобявани във Виетнам/ втора употреба /първата е във Венецуела от преди десет години/ е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !
  • 11 най-смешното

    5 2 Отговор
    Най-смешното е, че ИТН, които на сила ни натресоха машинното гласуване, сега реват, че машините са манипулирани.
    Машините изпълниха целта си. Преизбраха шефа на Слави Трифонов. Сега можем спокойно да ги изхвърлим.
  • 12 Демократ

    11 0 Отговор
    За да има вяра на хората в изборите, те трябва да бъдат честни, което се гарантира от законите, а законите се създават от депутатите,които влизат в Парламента. В България тази процедура е опорочена, защото изборите са нечестни, институциите ,които по закон трябва да гарантират честност на изборите,гарантират нечестност, депутатите присъстват в Парламента нечестно избрани и приемат закони,които да крепят това статукво. Хората затова все по-малко участват в избори. Истината трябва да се говори на висок глас непрекъснато, за да разберат хората,че това не може да продължава така и да вдигнат глас на несъгласие и промяна на статуквото.
  • 13 ногу кофти м?

    7 0 Отговор
    След близо петчасово заседание Върховният административен съд отмени като незаконосъобразно решението на ЦИК на балотажа на 5 ноември да се гласува само с хартиена бюлетина. Така в неделя ще избираме и с машини, и с хартия.

    Върховните магистрати приемат, че за провеждането на балотажа може да се изпълнят изискванията на Изборния кодекс при спазване на законоустановената процедура като удостоверяването по чл. 213а, ал.2 от Кодекса се извърши от компетентните органи.

    ВАС обаче отхвърля останалите жалби срещу решението на ЦИК на първия тур да се гласува само с хартия, именно заради липсата на решение за удостоверяване на машините от Министерството на електронното управление, и двата института по метрология и стандартизация.

    "Върховните магистрати приемат, че това е достатъчно основание да се приеме, че не е установено съответствие на устройствата за машинно гласуване по предвидения за това ред и от компетентните органи, което препятства гарантирането на принципите по чл. 3 на Изборния кодекс за прозрачност и сигурност на машинното гласуване".
  • 14 Българин

    11 4 Отговор
    Мартине, Христов, що лъжиш бе? ЦИК правилно е постъпила и с право е отменила гласуването с бесертифицираби машини. Тоя рев за бесвършена работа е към "добрите" сили щото техни са нин и зам в тоя батак. И не, тези машини не са принтери с картинки, а пълбоценни конпютри изпълняващи програми. Имат си цпу, рам, ром входно-изходна периферия и много зависи какъв код ще се конпилира и даде на рази машина. ДБилнитеПП апят абасралис и апят злите сили са им виновни
  • 15 Мишел

    6 4 Отговор
    Гласуването с машини влияе най зле на вота за ДПС, където избирателите с ниско образование са най много.. ДПС са най заинтересовани да няма машинен вот. Затова беше разиграва тази пиеска, замислена от Доган и Пеевски.
    Използваха създадения от тях "Има такъв народ" , който разигра два дни преди изборите вариант на изпитания сценарии "Ядрена авария в Козлодуй ". Подплашиха ЦИК, че може да има фалшификация на изборите и без всякакъв анализ възможно-невъзможно , ръководството на ЦИК елиминира машините..
    Защо да не се разигравацяла държава, след като никой не търси отговорност от участниците в разигравката?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Човек с очи

    7 3 Отговор
    Доктор Петканска да си мери лъжите.
    Съдът е написал че решението на ЦИК е правомерно, а машините може да се ползват след сертификация, която все още не е направена.
  • 19 българка

    3 1 Отговор
    Машините имат това предимство, че напомнят на гласуващия, че е пропуснал да отбележи нещо в листата. Освен това тези от комисиите "наши хора", които дописват разни непозволени неща, нямат шанс. Така че стига със смешките за кодове, флашки и снимки. Съвременните телефони са много по-сложни от машините за гласуване.
  • 20 ъ7уи90хуй

    4 3 Отговор
    За последно го обяснявам, четете преди да са го изтрили... Пак...

    Примерът е прост:

    Излиза ви сметката за мобилният телефон на 15.10.2023г... В нея изрично е записано "Срок за плащане 1.11.2023г.... И вие спокойно си чакате заплатата на 30-то число за да я платите- имате в запас 2 дни- 30-ти и 31-ви... Събуждате се на 28.10.2023г., телефонът ви е изключен и имате смс от оператора, че услугата е спряна "поради НЕ платена сметка"... Дотук схванахте ли идеята?

    И така... Любимият ви ЦИК е в ролята на оператора- решават "няма да има машини" ПРЕДИ ДА Е ИЗТЕКЪЛ СРОКА за проверка, одобрение и т.н. на машините...

    Сега ясно ли ви е КЪДЕ Е ПРОБЛЕМА?
  • 21 Илкара

    2 1 Отговор
    На вниманието на Д-р Събина Петканска,която съвсем сигурно страда от дислексия публикувам текста от решетието на ВАС относно решението на съда което е след мотивите а именно:
    .....Върховните магистрати приемат, че това е достатъчно основание да се приеме, че не е установено съответствие на устройствата за машинно гласуване по предвидения за това ред и от компетентните органи, което препятства гарантирането на принципите по чл. 3 на Изборния кодекс за прозрачност и сигурност на машинното гласуване. Затова решението на ЦИК, в частта за провеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023г. само с хартиени бюлетини, се явява законосъобразно.
    В останалата част за провеждане на гласуването на втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023г. само с хартиени бюлетини, съставът на ВАС приема, че решението на ЦИК е незаконосъобразно.
  • 22 Дельо от Родопите

    2 0 Отговор
    От кога докторите почнаха да разбират от компютри, от рушвети и доплащани на лечение и рушвети да.