Отидете към основна версия

5 750 23

„Майчин дом" и „вълшебната“ пациентка, която качва 51 кг на хартия?

  • майчин дом-
  • роботизирана хирургия-
  • пациент-
  • телесна маса

Сигналът е изпратен до НЗОК, а отговорът е…  

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво се е случвало в болница „Майчин дом“ е тема в медиите от доста време. Но явно министрите на здравеопазването са достатъчно заети с други важни дела, за да обърнат внимание на болницата. Вече чухме от министър Хинков, че там всичко било на лична основа и за пари. Та, на който не му харесва – да си ходи. Лесно решение, като да се каже нещо за пред медиите.

До ФАКТИ стигна сигнал, който е както притеснителен, така и онагледяващ как се прави медицина у нас. Важно е да отбележим, че същият сигнал е подаден до Националната здравноосигурителна каса. Дали е работено в полза на пациента, дали е в полза на болницата… Принципно всяко лечение трябва да в полза на пациента, това е работата на лекаря, но ако може и да е в полза на болницата – разбирай финансово, защо не.

И какво четем в сигнала:
В СБАЛАГ „Майчин дом" ЕАД е въведена роботизираната хирургична система „Da Vinci“. Съгласно 1.4.2.3. на клинична пътека № 168 „Асистирана с робот гинекологична хирургия при злокачествени заболявания" се осъществява диагностика и лечение и при „други злокачествени и доброкачествени тумори на женските полови органи, придружени с индекс на телесна маса (ИТМ) над 35.

Какво е индекс на телесна маса и как се изчислява

Когато човек има нормално тегло, ИТМ е между 18.5 и 25. Когато говорим за наднормено тегло - ИТМ е над 25. Когато говорим за затлъстяване в различните си степени - ИТМ е над 30. Когато говорим за поднормено тегло – ИТМ е под 18.5. ИТМ се определя като се съпостави ръст и килограми.
При ръст от 173 см и тегло 64 кг – ИТМ е 21,4.
Когато се отбележи ИТМ 35, това означава затлъстяване и то доста.

На 22.05.2023 г. в СБАЛАГ „Майчин дом" ЕАД е оперирана пациентка (имената ще ги спестим, защото не това е важното) с Из № 4737/18.05.2023 г. Данните от оперативния протокол са както следва:
Диагноза: Kysta ovarii sinistra. Uterus myomatosus
Оперативна интервенция: TRAH cum adnexibus bilateralis. Sutura vesicae urinariae Debridement.

Какво се е случило
На листа за предоперативна анестезиологична консултация и преценка, пациентката собственоръчно е посочила с ръст 173 см. и тегло 64 кг. Същите данни за ръст са отразени в края на същия документ, в Доклада от клиничния преглед и подготовка за анестезия. На самия Анестезиологичен лист данните за пациентката отново са ръст 173 см. и тегло 64 кг.

Независимо от посочените данни за тегло и ръст, включително от самата пациентка, на Декларацията за информирано съгласие на пациента за оперативни процедури и болнично лечение по клинична пътека №№ 168, данните претърпяват кардинална промяна и вече са, както следва: ръст 173 см. и тегло 115 кг., ИТМ 38,4.

И то с огромна разлика (51 кг.) в отразяването на теглото на пациента. Така отразената значителна промяна в теглото на пациента е особено смутителна, предвид обстоятелството, че именно телесното тегло е показанието за извършена роботизирана, а не конвенционална хирургия. Видно от 1.4.2.3. на клинична пътека № 168 извършването на роботизирана хирургия се допуска при пациенти с телесната маса над 35. Тоест, в конкретния случай промяната на показанията за теглото на пациентката са единственото обстоятелство, послужило за оправдаване на извършването на роботизираната хирургия.

Какво следва от промяната на теглото и защо тя е важен фактор

Ако пациентката тежи 64 кг, както тя самата е отбелязала, тогава НЕ СЕ НАЛАГА роботизирана хирургия. А това означава, че се минава по клинична пътека, за която НЗОК плаща 1500 лева. Когато пациентката е 115 кг, както е отбелязано по „някаква причина“, се преминава към роботизирана хирургия, която НЗОК заплаща с 8020 лева...

От НЗОК имат становище по въпроса. Те първо отговарят на подателя, че няма да му отговорят, защото той вече не е на работа в „Майчин дом“. Но след това НЗОК изпраща Протокол от проверка на НЗОК за НЕОСНОВАТЕЛНО получени суми № РД – 25 – 490 – 2/06.07.2023 г., а констатацията е, че разликата в заплащането трябва да бъде възстановена. Болницата обжалва. Остава въпросът дали това е единичен случай…

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.

Свързани новини