Last news in Fakti

28 Юли, 2023 09:01 5 924 24

Болката „Майчин дом“? Д-р Елена Георгиева пред ФАКТИ

  • елена-
  • георгиева-
  • майчин дом-
  • анестезиолог-
  • освободена-
  • костов

Клиника, която е градена 50 години, ще бъде разбита, казва тя

Болката „Майчин дом“? Д-р Елена Георгиева пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Майчин дом" е емблематична болница и за София, и за България. Но нещата, които се случват там в последно време, привлякоха общественото внимание. Имаше протести срещу директора Иван Костов. А скоро здравният министър Христо Хинков каза на недоволните лекари: "Както искате - ако искате, си ходете". Пред ФАКТИ говори д-р Елена Георгиева, която вече е освободена от „Майчин дом“. Тя бе временно изпълняващ длъжността Началник на клиниката по „Анестезиология и реанимация“.

- Д-р Георгиева, приключихте ли отношенията си с „Майчин дом“…
- Надявам се, че не.

- В каква ситуация сте в момента и какво се случва с вас…
- Имам входирана искова молба в съда относно заповедта, с която са ми прекратени трудовоправните отношения с болницата. Това е в личен план. В същото време все още се надявам на преоценка на положението ми от страна на здравния министър професор Хинков. Ситуацията в „Майчин дом“ е доста ясна, защото просто има факти – говоря за медицинския одитен доклад от Министерството на здравеопазването, които няма как да бъдат оспорени. Просто все още аз и колегите от клиниката по „Анестезиология“ се надяваме на едно справедливо решение.

- Одитният доклад е факт и констатира нарушения, но какво от това. Някакви промени не се предприемат…
- Точно това трудно си го обяснявам, защото констатациите са категорични и ясно написани от хора, които разбират материята и са експертни. В одитния доклад, например, изрично е посочено, че безсрочният договор на директора Костов с Медицинския център се превръща в трудов, а той като изпълнителен директор няма право на такъв. Респективно, той няма как законно да е усвоил парите, които получава от Медицинския център, а става въпрос за стотици хиляди. Договорът не е легитимен. Друг проблем е, че липсва методика за разпределение на ДМС - допълнителното материално стимулиране. Това също проблем.

- А това ДМС как се разпределя?
- Поне в нашата клиника нямаше методика. Доколкото разбрах и в други клиники е така. Аз бях временно изпълняващ Началник на клиниката и съм писала редица доклади, но в крайна сметка така и не се стигна до диалог – и докато бях на работа, и след това. Доколкото съм запозната все още не съществува единна методика.

- Това означава ли, че ДМС-то се дава по симпатия – кой е рус и със сини очи…
- Точно липсата на методика е предиспозиция за еднолично разпределение на тези пари.

- Кой ги разпределя тези пари?
- Една от констатациите в одитния доклад засяга точно това. Че изпълнителният директор може самоволно да определя допълнителното ДМС за административно-стопанския блок, месец за месец. Той може да разпределя каквито пари иска и на когото иска. Иначе тези допълнителни пари се разпределят в клиниките от прекия ръководител. Началникът на клиниката – ако говорим за отделението по „Анестезиология“, или от старшата акушерка – ако говорим за тяхното отделение. Но така или иначе, единна методика няма. Поне бе така, докато аз бях на работа. Например, в двете реанимации се отделяха различни отчисления. За едната се отделяха пари, за другата – не. Това беше и опитът ми да бъде уточнено. Не сме поискали повече средства за клиниката по „Анестезиология“. Това го казвам за пореден път. Просто искахме хората да не се чувстват несправедливо оценени и да има единна методика.

- Колко човека работят в момента в клиниката па „Анестезиология“…
- В момента по-голямата част от колегите се чувстват изключително зле – говоря за над 2/3. Някои са пред напускане. Общо взето са доста огорчени от всичко, което се случи последните месеци. Говоря за от януари месец насам.

- Клиниката по „Анестезиология“ в каква част от дейностите, свързани с работата на болницата, участва…
- В над 90% от дейността на болницата. В извършването на оперативната дейност - планова или спешна, осигуряваме с дежурства график 24/7. Работата е доста напрегната, особено по дежурства. Колегите дежурят един анестезиолог с една анестезиологична сестра или акушерка, съответно. В такъв микроклимат нещата са рискови да се случват по този начин.

- Колко срещи имахте с изпълнителния директор проф. Костов, за да обсъждате тези неща…
- Не знам как се стигна до конфликта с ръководството. Всъщност, така и не се получи диалог. Точно преди да ми се прекрати договора с болницата, аз и колеги от клиниката входирахме искане за спешна среща със Съвета на директорите на болницата. Това ни беше отказано. Затова се стигна и до това да се обърнем към медии, към парламентарни групи.

- А ефект от това…
- Никакъв. Нещата просто се оставят така и във времето се размиват. Има три сигнала до прокуратурата, до НЗОК. В същото време чуваме министър Хинков да казва, че според НЗОК няма никакви нарушения. Така поне отговаря министъра. После ми казаха, че вече нямам право да получавам отговор на питания, които съм отправила, докато бях на работа, защото вече не съм на работа.

- Колко лекари в „Майчин дом“ имат право да работят с робота „Да Винчи“ и са сертифицирани…
- Това пак го пише в одитния доклад, че са работили 19 човека, а само трима имат сертификат. Тоест, 16 от тях не са били сертифицирани.

- Как се сертифицира лекар да работи на робота…
- Това е вече тясно свързано с акушер-гинекологията и не мога да бъда много точна. Просто хората, които работят с робота, трябва да са преминали обучение. Дори и операционната акушерка, която работи на конзолата, мисля, че трябва да е сертифицирана. Това също е добре да се провери дали всичко там е както трябва като сертифициране и на оператора, и на асистентите. Това бе и един от сигналите ни да се провери дали хората, които работят с робота, са сертифицирани. И сега защо се назначава нов одит, след като тези нарушения са записани и вече са констатирани в предходния.

- Връзка между „Майчин дом“ и Медицинския център каква е…
- Медицинският център е дъщерно дружество на болницата и се ръководи от двама управители. Тези двама управители работят също и в частната клиника, в която работи и изпълнителният директор. Дали това изглежда доста свързано? Нека компетентните органи да кажат дали това е нормално. Директорът има сключен консултантски договор с Медицинския център на „Майчин дом“. Този договор от безсрочен става трудов – това също го има в одитния доклад. Той няма право да има трудов договор, но е получавал огромни суми. В този договор е отразено, че възнаграждението на директора нараства от 70% на 90% за консултанската дейност, а 10% остават за Медицинския център. Съгласно договора на изпълнителния директор, той няма право на допълнителни възнаграждения освен веднъж годишно по преценка на министъра на здравеопазването и след съответни постигнати резултати, т. н. тантиеми.

- Ориентирате ли се вече към нова работа…
- Вече имам няколко предложения за работа, защото анестезиолози се търсят навсякъде. Болно ми е, че клиника, която е градена 50 години, ще бъде разбита. Изискват се години работа и обучение, за да се придобият анестезиологични умения особено в акушерската анестезия и реанимация. Бременната жена не е като нормалният човек чисто физиологически. Плюс това в последно време имаме доста случаи на патологии в бременността. Това изисква да се вземат решения на секундата, а за целта е нужно да имаш опит. Опитът при нас е специфичен и няма как да се придобие само с четене. Да, може да се вземат колеги от други болници, но те като не са се сблъсквали със спецификата на нашата работа, нещата стават доста сложни. Не е толкова просто да си анестезиолог на бременни. Пак казвам, клиника е градена с години, повечето колеги са минавали на специализация, включително и аз – имам специализация във Франция. В клиниката има отлично изградени кадри и ще е грехота да се разпръснат просто така и където им хрумне.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всяко начало

    3 9 Отговор
    има и край , дошло ѝ е времето !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мек Отело

    10 2 Отговор
    не разбрахте ли вече, че територията е в ликвидация, пред очите ви ликвидаторите я закриват, какво още се чудите, берете си гъбите и да не ви пука, и без това не ставате за нищо, светът ще е по-добре без вас
  • 4 ДМС

    7 2 Отговор
    ДМС хубави съкращения се измислят да се поприкрият нещата, но в интервюто с Д-р Елена Георгиева всичко опира до парите! Кой взел повече и кой по малко! Пациентите кучета ги яли

    Коментиран от #6

  • 5 Мхн

    3 10 Отговор
    Тая кооко деца има че и шеф на Майчин дом станала и акъл раздава.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Краси Марков

    2 1 Отговор
    Някакво състезание със спортни коли ли има?
  • 8 Иван

    3 1 Отговор
    Важно е да има чалга и силикон и като няма вече раждаемост такива статии са излишни
  • 9 гого

    2 3 Отговор
    Едно време ВМА лишаваше от свобода корумпираните лекъри ама и лечението беше безплатно

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Факт

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "гого":

    Едно време се влизаше с тройка лекар ако си син на партизани.Толкос за виоикото комунистическо образование.Представям си в Китай какъв леш е
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 да бе да

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "гого":

    ти си мислиш че е било безплатно. Всички плащахме. Безплатно на тоя свят пеят само птичките.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тапа Нар

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "да бе да":

    ти и сега плащаш, но не получаваш нищо. А шефът на болницата кара новия жип беемве. Схващаш ли разликата
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Това не е държава, а кр"ав""арско Ltd

    3 1 Отговор
    580 вече бивши държавни институции са регистрирани като търговски кр""ава""рски корпорации на сайта на кра""варс""кия търговски регистър db com...ства въпрос за министерски съвет, всички съдилища, прокуратура, министерство на здравеопазване, общини ...Тези корпорации са инструктирани още с планът Ра""н- Ъ"т да избиват с тормоз и ненаказани публични престъпления всички българи, наричани "гои"....и тая лекарка да спре да се изживява като жертва , а да се присъедини към "Възраждане" или други партии които се борят против краварския геноцид над България и българите, а вече и цяла Европа...и това кр""аварско ен""ичер""ско антобългарско м""а"""л"о"""у""м"но правителство трябва да бъде уни""щожено....
  • 19 Да добавя към последния коментар

    5 0 Отговор
    Има и план и то отдавнашен за фалиране и приватизиране без пари на всички държавни болници чрез престъпническо , умишлено слабо"""умно дезуправление на престъпници като тия по "бордове", "центрове" и кво ли не , накачулени финансово върху болницата Майчин дом и то на безсрочни договори като лапащи "консултанти" без квалификация, но с власт!?! пък после и на "трудови" договори да разпределят предимно и само за себе си целия държавен бюджет на болницата .......Трябва революция, а не жалби....
  • 20 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    къде е Държавата Моля
  • 21 филип немтур

    3 1 Отговор
    Комунето Хинков , министър на здравепогазването се събудил и станал честен , почтен , умен , красив , млад , компетентен , справедлив , от член на БКП се трансформирал в демократ партиен член на Продължаваме Подмяната - нефелен политически проект на лицето Румен Радев агент за влияние на СССР ( Российская Федерация ) !!! Крадец крадецът прикрива .... всичко е гнилоч , нужна е ЛУСТРАЦИЯ и престъпниците да не са министри и директори , а да са в затвора !!!!!!!
  • 22 гугутка

    4 1 Отговор
    Всички в МЗ са гугутки , канарчета , хитри невестулки , чакали и висококомпетентни хиени . Само проф. Хр. Хинков - тоз младеж , психиатър ще внесе ред в психясалото ни здравеопазване като ни подложи на психотерапия и превърне правилното в неправилно , черното в бяло , доброто в зло , проф. Ив. Костов в честен директор , а не работлив крадец в държавна болница самопоставил си заплата от 2 000 ООО лв. констатирана с одитен протокол от министерството на здравеопазването ! Прокуратуро , къде си ? АДФИ , къде си ? Полицио , спиш ли ?
  • 23 Хохо

    1 1 Отговор
    Няма медицинско заведение с по отвратително отношение към пациентите.
  • 24 Ре-Тард

    1 0 Отговор
    абе за какво са ви деца бе габари, киртака ще ви внесе американски втечнени деца на половин цена, вие само си лежете на миндера и драпайте коня