Last news in Fakti

12 Януари, 2024 12:42 5 710 12

Кой колко получава в „Майчин дом“, за да те оперират с робот „Да Винчи“

  • робот-
  • давинчи-
  • пари-
  • текучество-
  • майчин дом

И какво е текучеството в болницата според одитите на здравното министерство   

Кой колко получава в „Майчин дом“, за да те оперират с робот „Да Винчи“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Одитните доклади на здравното министерство за „Майчин дом“ вече станаха публично достояние. А в тях има доста интересни констатации, за които ще направим поредица от материали. Темата за заплатите на медиците е повече от интересна, защото има лекари, които поличават десетки хиляди лева на месец, а в същото време медицинските сестри организират протести за повече пари. Ясно е, че пари в системата има, но въпросът е в това, че те се използват „удобно“.

И той най-вече в държавните болници, защото в частния сектор никой собственик няма да ти позволи да му взимаш от печалбата. Но понеже държавните болници са на подчинение на държавата, разбирай министъра, нещата изглеждат по друг начин. А именно – дава се възможност за много „финансови движения“. Като се почне от обществените поръчки, мине се през ремонти и се стигне до това да се правят „тънки сметки“ по коя клинична пътека да се пусне даден пациент, за да се дръпнат повече пари от Здравната каса.

Когато стане въпрос за клинична пътека, трябва да се разбира, че сумата, която се заплаща от НЗОК, е изчислена така, че даден процент да отива за лекаря, за медицинския персонал около него, но и остава за болницата, за да може тя да си поема текущите разходи.

Кой колко взима за работа с роботизирана хирургична система "Да Винчи"…

В одитния доклад четем:
Съгласно представена справка за лекарите, които могат да работят с роботизирана хирургична система „Да Винчи" (Da vinci) за периода 01.01.2021 г. до 31.05.2022 г., те са трима:
- проф. д-р Иван Костов, дмн, акушер гинеколог, въз основа на договор за възлагане на управлението на СБАЛАГ „Майчин дом" ЕАД, притежаващ сертификат и за обучение работа със система „Да Винчи" за конзолен хирург:
- д-р Радко Тоцев акушер гинеколог, работещ на основен трудов договор. Притежаващ сертификат за обучение за система „Да Винчи" за конзолен хирург,
- д-р Наталия Петракиева, акушер-гинеколог, работещ на основен трудов договор, притежаващ сертификат за обучение за система „Да Винчи" за хирург при пациенти (първи асистент).

Съгласно предоставена справка за лекарите, които са извършвали дейности с роботизирана хирургична система „Da Vinci“ за периода 01.01.2021. до 31.05.2022 г., те са 19, включително проф. д-р Иван Костов, 15 лекари, за които е посочено, че са назначени на основен трудов договор, един лекар на граждански договори и 2-ма специализанти. За изпълнителния директор е посочено като основание за работа с роботизираната система договора за възлагане на управление.

Освен за горепосочените трима лекари, включително проф. Костов, които могат да работят с роботизирана хирургична система. Да Винчи", за останалите лекари не бяха представени сертификати за преминало обучение за работа с роботизирана хирургична системата “Да Винчи“.

За периода 01.01.2021. до 31.05.2022 г., поради липсата на ефективен контрол е допуснато с роботизирана хирургична системата „Да Винчи" да работят лекари, без да са преминали обучение.

Отговорът на болницата – в друг одитен доклад, защото са два
Относно извършването на дейности с роботизирана хирургична система „Да Винчи“ от лекари, които не са сертифицирани за работа със системата, в представеното становище изпълнителният директор на „СБАЛАГ Майчин дом“ ЕАД се позовава на изискванията на НРД за МД 2020-2022 г. към медицинския екип, който може да извършва роботизирана гинекологична хирургия в изпълнение на дейностите по Клинична пътека №168.1 „Високотехнологична асистирана с робот гинекологична хирургия“. Съгласно представеното становище самата оперативна интервенция с оглед спецификата на медицинската апаратура роботизирана хирургична система „Da Vinci“ практически може да се извърши само от конзолния хирург и от хирурга при пациента, като всички действия на оперативната интервенция могат да се наблюдават от останалите членове на хирургичния екип. Всички оперативни интервенции, реализирани с роботизирана хирургична система „Da Vinci“, са извършени от сертифицирани конзолни хирурзи и хирурзи при пациента. В оперативните протоколи се отразяват като асистиращи лекари и присъстващите на оперативната интервенция лекари и специалисти, макар да не участват пряко в оперативната интервенции.

Съвет от ФАКТИ към всички бъдещи пациентки на оперативни интервенции, свързани с гинекологични проблеми, които ще се подлагат на роботизирана хирургия. Без значение къде ще се състои операцията - ПОИСКАЙТЕ ВИНАГИ ПРЕДИ ДА ВИ ПОСТАВЯТ АНЕСТЕЗИЯ, ДА ВИДИТЕ ВАШИЯ ХИРУРГ, КОЙТО ЩЕ ВИ ОПЕРИРА. Може да се окаже важно.

Как се разпределят парите
Съгласно чл. 53 от „Вътрешни правила за работната заплата на СБАЛАГ „Майчин дом" ЕАД", одобрени от СД с Протокол от 05.04.2021 г., заедно с приложенията към тях, 70% от сумите за медицинския екип се разпределя на база утвърдени от изпълнителния директор суми и/или проценти за хирург, анестезиолог и акушерка съгласно Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ Разпределението по този член е посочено в приложение № 3 към правилата.

Разпределените суми се предоставят на Финансово стопанския отдел (ФСО), които се въвеждат за съответния месец във ведомостта за работните заплати и в индивидуалните фишове на висшия медицински персонал (лекарите). Съгласно приложение №3 за високотехнологична асистирана с робот гинекологична хирургия сумата е 900 лв., които се разпределят, както следва:
- за болницата - 250 лв.
- за оператор - 460 лв.
- за анестезиолог - 90 лв.
- за медицински специалисти -100 лв.

Отделно за резултатите от дейността съгласно чл. 44 от ВПРЗ допълнителното възнаграждение на медицинския персонал в СБАЛАГ „Майчин дом" ЕАД се сформира като процент от приходите по договори за медицинска дейност със НЗОК, Министерство на здравеопазването и други институции, както и от приходи на лечебното заведение от оказани медицински услуги. В Приложение №1 и Приложение №4 на правилата са посочени процентни разпределения (и/или суми) и видовете приходи, формираши допълнителното възнаграждение по този член.

Съгласно Приложение №4 механизмът за сформиране на ДМС от приходи от дейността по КП 168 (168.1) е следният:
1.1. Конзолен оператор (сертифициран) - до 1200 лв. за всеки отчетен и заплатен от НЗОК/СЗОК случай
1.2. Първи оператор (сертифициран) - до 200 лв. за всеки отчетен и заплатен от НЗОК/СЗОК случай;
1.3. Втори оператор - до 150 лв. за всеки отчетени заплатен от НЗОК/СЗОК случай:
1.4. Сертифицирана операционна акушерка - до 130 ли за всеки отчетен и заплатен от НЗОК/СЗОК случай.

В случаите с Избор на екип разпределението на допълнителното възнаграждение е съгласно приложената към настоящата заповед решетка, защото изборът на екип е допълнително перо във финансовата част на здравното заведение.

Текучество на персонала в СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

Данните са от одитния доклад
Съгласно чл.9, ал.13 от договора за възлаган на управлението на СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД, изпълнителният директор отговаря за кадровата политика на лечебното заведение, която да обезпечава качеството на прилаганите медицински услуги.

Съгласно Индивидуалния годишен финансов отчет на СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД към 31.12.2020 г., средносписъчният брой на персонала на дружеството към 31.12.2020 г. е 555 служители. Според предоставената на вътрешните одитори справка за периода 01.01.2020-31.12.2020 г. от лечебното заведение са напуснали общо 106 служители. От тях 93 служители са напуснали на основание чл.325, ал.1 от Кодекса на труда /КТ/, трудовият договор е прекратен без която и да е от страните да дължи предизвестие.

Трима служители са напуснали на основание чл.327, ал.1, т.12 от КТ, поради придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, а девет – на основание чл.71, ал.1 от КТ, прекратяване на договор със срок на изпитване.

От напусналите 53% са медицински персонал (лекари, акушерки, медицински сестри и медицински лаборанти). Коефициентът на текучество за годината е 19%, с което значително превишава приемливата степен на текучество от около 5 %.

Съгласно Индивидуалния годишен финансов отчет към 31.12.2021 г., средносписъчният брой на персонала на дружеството е 554 служители. През годината са напуснали общо 94 служители, като 88,3 % са напуснали на основание чл.325, ал.1 от КТ. Петима служители са напуснали на основание чл.326, ал.1 от КТ, след отправено писмено предизвестие до работодателя. Трима служители са освободени на основание чл.328, ал.1, т.10б от КТ от работодателя с предизвестие, когато трудовото правоотношение е възникнало, след като работникът или служителят е придобил и упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст, един – на основание чл.71, ал.1 от КТ, прекратяване на договор със срок на изпитване и един – на основание чл.330, ал.2, т.6 от КТ.

От напусналите 47 % са медицински персонал (лекари, акушерки, медицински сестри и медицински лаборанти). Коефициентът на текучество за годината е 17 %, с което превишава повече от три пъти приемливата степен от 5 %.

За периода от 01.01.2022 г. до 31.05.2022 г. в СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД са напуснали 28 служители, като 27 от тях са напуснали на основание чл.325, ал.1 от КТ и един на основание чл.71, ал.1 от КТ.

Изводи:
За 2020 г. коефициентът на текучество на СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД е 19%, с което значително превишава приемливата степен на текучество от около 5 %. От напусналите служители 53% са медицински персонал (лекари, акушерки, медицински сестри и медицински лаборанти).

За 2021 г. коефициентът на текучество на дружеството е 17 %, с което превишава повече от три пъти приемливата степен от 5 %. От напусналите 47 % са медицински персонал (лекари, акушерки, медицински сестри и медицински лаборанти).

За периода от 01.01.2022 г. до 31.05.2022 г. в СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД са напуснали 28 служители, като 15 от тях са лекари, акушерки, медицински лаборанти и един - на длъжност биохимик.

Или за въпросния период е напуснал около 20% от персонала. А акушери-гинеколози се търсят много…


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хихи

    25 1 Отговор
    Pибата се вмирисва от към.... НС Народното събрание, което втози смисъл съвсем не Е Народно..

    Коментиран от #12

  • 2 Принципно, покрай

    21 0 Отговор
    Темата - няма бизнес, в който собственикът на средствата за производство, в случая робота, и организатор на цялата стопанска дейност, в случая болницата, да вземе по-малко от цената на услугата и да даде на оператора на техниката повече от 50% от парите!!!
    Нали уж имат икономисти в тези болници и министерство?!?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хихи

    15 0 Отговор
    Нали уж имат икономисти в тези болници и министерство?!?

    това са държавни "Икономисти" на тях техниката им е без пари, купува е данъкоплатеца в частен интерес.... на лекар в държавна болница...
  • 6 Лекар

    9 1 Отговор
    Съветът на ФАКТи е абсолютно неуместен. Хирургът (операторът) влиза в операционната зала след като пациентът вече е анестезиран. Пациентът би могъл да види само анестезиологът и операционните сестри!
  • 7 Адолф Хитлер

    2 0 Отговор
    На мафията с бели престилки ,че им права сиекс на тази дето ги е родила у задния вход!
  • 8 Смърфиета

    1 0 Отговор
    Белата мафия са извъртени.
  • 9 Нищо не разбрах

    3 0 Отговор
    И колко получават ?

    Коментиран от #10

  • 10 Конзолен оператор -

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Нищо не разбрах":

    1200 лв. за всеки отчетен и заплатен от НЗОК/СЗОК случай .....по 3-4 на ден =5 бона на ден ...
  • 11 Аз, и някой друг

    0 0 Отговор
    Защо си мисля,че информираното съгласие се подписва от пациента.т.е.той е съгласен с условията. Е, кой е виновен, че пациента НЕ чете, какво подписва?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.