Отидете към основна версия

2 077 35

Атанас Атанасов пред ФАКТИ: Ромите станаха удобно извинение за всички несполуки от времето на прехода до днес

  • атанас-
  • атанасов-
  • амалипе-
  • роми-
  • цигани-
  • център

На израза "братята роми" в социалните мрежи се гледа с ирония и сарказъм, казва той

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скоро от Център “Амалипе” разказаха за работата си по проект, наречен COUCH - Противодействие на онлайн антициганизма и киберомразата. Целта е да се използва методология и алгоритми за автоматичен анализ, създадени с цел проследяване на обидното или предразсъдъчно съдържание в публикациите във Фейсбук, свързани с ромите. Оказва се, че близо 80% от публикациите в българските фейсбук групи, в които се споменават ромите, съдържат обидно или предразсъдъчно съдържание. Съответно, само 22% от публикациите са позитивни или неутрални. Пред ФАКТИ говори Атанас Атанасов от Център „Амалипе“.

- Г-н Атанасов, скоро направихте проучване има ли език на омразата в социалните медии, когато става въпрос ромите. Какви изводи направихте?
- Проучването включва анализ на 1252 текста, като след експерименталното обработване са обособени около 1100 материала. Тези публикации са класифицирани в девет категории, включително пряка обида, ирония, сарказъм, вицове, истории с участието на животни, предразсъдъци и други. Между 4 и 10% от публикациите са с ирония или сарказъм към ромите, докато малко над 11% затвърждават стереотипи. Също така се посочва, че от общия брой до 15% са преки обиди, а те не винаги са лесно различими от общите обиди. Език на омразата към ромите има и се споделя по-често в социалните мрежи като „Фейсбук“ и „Инстаграм“.

- Защо ром е станало равносилно на обида?
- Върху понятието ром се пренесоха негативните конотации от "Циганин". Ромите станаха удобно извинение за всички несполуки от времето на прехода до днес.

- А как ромски групи комуникират помежду си в социалните мрежи?
- В общността се използват широко социалните мрежи. Обикновенно комуникацията е на български език. Достига се до много ползватели. Пример е истерията, която се беше формирала през септември 2019 г., че децата на бедните родители ще бъдат изпращани в Норвегия. Тогава на много места родителите спряха децата си от училище за няколко дни...

- Положително ли се гледа на израза "братята роми"…
- На израза "братята роми" в социалните мрежи се гледа с ирония и сарказъм.

- Ром, циганин, мангал – каква е разликата при употребата?
- Ром е самонаименование на ромите, които говорят ромски език ("Ром" на ромски език означава "мъж, съпруг"). "Циганин" е наименование, което се дава от околните народи (идва от гръцкото "атцинганой", което означава "недокосваеми езичници"). Мангал е изцяло обидна дума с много тежко пейоративно съдържание.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 17 гласа.

Свързани новини