Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 13:31 2 011 35

Атанас Атанасов пред ФАКТИ: Ромите станаха удобно извинение за всички несполуки от времето на прехода до днес

  • атанас-
  • атанасов-
  • амалипе-
  • роми-
  • цигани-
  • център

На израза "братята роми" в социалните мрежи се гледа с ирония и сарказъм, казва той

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скоро от Център “Амалипе” разказаха за работата си по проект, наречен COUCH - Противодействие на онлайн антициганизма и киберомразата. Целта е да се използва методология и алгоритми за автоматичен анализ, създадени с цел проследяване на обидното или предразсъдъчно съдържание в публикациите във Фейсбук, свързани с ромите. Оказва се, че близо 80% от публикациите в българските фейсбук групи, в които се споменават ромите, съдържат обидно или предразсъдъчно съдържание. Съответно, само 22% от публикациите са позитивни или неутрални. Пред ФАКТИ говори Атанас Атанасов от Център „Амалипе“.

- Г-н Атанасов, скоро направихте проучване има ли език на омразата в социалните медии, когато става въпрос ромите. Какви изводи направихте?
- Проучването включва анализ на 1252 текста, като след експерименталното обработване са обособени около 1100 материала. Тези публикации са класифицирани в девет категории, включително пряка обида, ирония, сарказъм, вицове, истории с участието на животни, предразсъдъци и други. Между 4 и 10% от публикациите са с ирония или сарказъм към ромите, докато малко над 11% затвърждават стереотипи. Също така се посочва, че от общия брой до 15% са преки обиди, а те не винаги са лесно различими от общите обиди. Език на омразата към ромите има и се споделя по-често в социалните мрежи като „Фейсбук“ и „Инстаграм“.

- Защо ром е станало равносилно на обида?
- Върху понятието ром се пренесоха негативните конотации от "Циганин". Ромите станаха удобно извинение за всички несполуки от времето на прехода до днес.

- А как ромски групи комуникират помежду си в социалните мрежи?
- В общността се използват широко социалните мрежи. Обикновенно комуникацията е на български език. Достига се до много ползватели. Пример е истерията, която се беше формирала през септември 2019 г., че децата на бедните родители ще бъдат изпращани в Норвегия. Тогава на много места родителите спряха децата си от училище за няколко дни...

- Положително ли се гледа на израза "братята роми"…
- На израза "братята роми" в социалните мрежи се гледа с ирония и сарказъм.

- Ром, циганин, мангал – каква е разликата при употребата?
- Ром е самонаименование на ромите, които говорят ромски език ("Ром" на ромски език означава "мъж, съпруг"). "Циганин" е наименование, което се дава от околните народи (идва от гръцкото "атцинганой", което означава "недокосваеми езичници"). Мангал е изцяло обидна дума с много тежко пейоративно съдържание.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цигани е на български

    40 1 Отговор
    роми може да сте в рим, много брак при вас, от 10 двама да стават макс

    Коментиран от #11

  • 2 Ром от Лом

    37 1 Отговор
    Джипси ги наричат навсякъде по света,тук са цигани.

    Коментиран от #34

  • 3 зевзек

    1 5 Отговор
    това момче, този мъж, го даваха по Нова, като добрия пример
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Айде

    29 1 Отговор
    Нещо повече за нивото на образованието, уменията и престъпността сред ромите!?
  • 6 химик

    29 1 Отговор
    Не са роми,а де сичкото съйган. Ромът е високоалкохолно питие.
  • 7 Анонимен

    38 1 Отговор
    Да се замислят циганите защо българите се държат така с тях .Дали няма причина за отношението.
  • 8 Някой разбра ли в същност

    26 1 Отговор
    Този ром какво иска?
  • 9 3.14К

    43 1 Отговор
    Защо всичкото мъжко ром е пуснало бради? И ходят на глутници по тротоарите. Не отстъпват на стари хора а се блъскат в тях. Женските пък хубаво кълнат. Нещо се е променило ли?
  • 10 Май ка ви да е, ба

    35 1 Отговор
    като не дадохме жидовете тези що поне не ги дадоха на австрийския художник? Паразитират върху социалната система. Раждат на 11 години и вместо да ги пратят в дом и майката, и детето, а бащата за 20 години в затвора те им плащат помощи...
  • 11 Кажи честно!

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "цигани е на български":

    Май ги надценяваш? 1 от 100 с уговорки
  • 12 Аз празнувам 3ти Март

    26 1 Отговор
    Тези освен суровина за миялни препарати нищо друго не стават.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Роза

    32 0 Отговор
    Ами техния начин на живот и отказът им да се приобщят към цивилизацията е причината българите да се отнасят така с тях!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ром пале ром

    27 0 Отговор
    Сиганинът си е сиганин
    Вари го печи го позлаги го
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 3.14К

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Митко":

    Трябва да има определен процент изтрити, трябва да има баланс между минуси и плюсове и затова така. Тежка е модераторската работа, като политиката е.

    Коментиран от #23

  • 22 Бай Митко

    16 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Митко":

    Та според този "експерт" от НПО-хранилката, обръщенията M@НГ@Л, СИГ@НИН, а сега и РОМ са обидни!?!? Да каже тогава кое е най-новото обръщение към тази етническа категория българи?
  • 23 Бай Митко

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "3.14К":

    Аха! Сигур за тежкия и непривлекателен труд получават и вредни.
  • 24 ИНЖ1

    18 1 Отговор
    Нали видяхме какво става в правосъдието и правоприлагането: Нотариуса, Пепи Еврото, Осемте джджета и какво ли още не??? Това е съществения проблем. Циганската престъпност е просто следствие....
  • 25 Ккк

    8 1 Отговор
    Марш у газовата камера бе РОМЕ
  • 26 Ром на цигански

    8 0 Отговор
    означава "човек" т.е. циганин, тъй като според тях само те са хора. Всички останали сме "дас" което означава роб. Роби ни наричат защото работим без някой да ни принуждава насила и не крадем при явна възможност. За тях това е необяснимо и глупаво. Не е редно да наричаме циганите цигани на цигански език, освен ако и ние не сме цигани.
  • 27 Проблемите с "приобщаването"

    12 0 Отговор
    на циганите са едни и същи във всички държави където ги има. През 60--те години циганите бяха разселени по обезлюдените от масовата миграция на селяните към градовете села. Имаха достатъчно време да станат добри земеделци, но уви - за циганина е унижение да хване мотиката. Имаше все още хора да работят в ТКЗС-то и доста за крадене. Трагедията за циганите настана когато ТКЗС-тата бяха разтурени и тогава тръгнаха към градовете и създадоха махали и гета. В България има турско, руско, арменско, еврейско малцинства, но те не създават никакви проблеми.
  • 28 На въпроса

    14 0 Отговор
    защо се обвиняват всички цигани когато един извърши престъпление: защото ако потърпевшия окаже съпротива, пристига "глутницата за бързо реагиране" с брадви, вили и тояги. Тези 20-50, че и до 200 цигани със сигурност имат някаква организираност за да изпреварят и полицията. Вместо да разтърват,те застават на страната на престъпника и го защитават дори и от дошлата вече полиция. Чупят полицейски коли, бият полицаи - ето затова хората обвиняват всички цигани. Защо циганското гето във Воеводиново се изнесе? Да бяха хванали извършителите, да кажат - ето това са, ние нямаме нищо общо с тях. Явно имаха и затова избягаха.
  • 29 Циганска престъпност

    14 0 Отговор
    има, но това не означава, че всички цигани са престъпници. Така го разбират самите цигани и с право протестират, недоразбрали играта на думи. 1. Джебчийство. Има цели фамилии, които се занимават с обучение и експлоатация на джебчийките.2. Организирана просия -практикува се у нас и в чужбина. 3. Кражби на самотни беззащитни обикновено възрастни хора. Типичното циганско тук е изнасилване, изтезаване и убийство за незначителна сума. 4. Побой, така за "спорта" - жесток и безпричинен побой на непознати хора, разчитайки на помощ от "глутницата за бързо реагиране". Бити са по този начин лекари, учители, полицаи, военни, случайни хора направили забележка(в автобус например). 5. Кражби на селскостопанска продукция, сечене на гора. Ето това е "циганската престъпност", която много рядко се извършва по подобен начин от други етноси.
  • 30 безпартиен

    7 0 Отговор
    Вместо да се дават пари за програми от които резултатът предварително е ясен /нулев/,да се изпълнява закона за задължителното образование,да се ограмоти този етнос,да се вкара в пазара на труда след образоване и придобиване на професионална квалификация!Сега почти всички ц..Гани могат да работят само ако САМИ ПОИСКАТ и то с лопата,метла и ръчна количка!Решението е ПОМОЩИ,ДЕТСКИ,СОЦИАЛНИ И ВСЯКАКВИ САМО И ЕДИНСТВЕНО НА ХОРА РАБОТЕЩИ И ПЛАЩАЩИ ДОО И ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ!Ще видите как веднага ще спре безработицата,защото работа има за всеки,но заплатите не им харесват особено на ц...каните!Вижте ги във всеки областен град пред социалните служби!
  • 31 Тома

    3 2 Отговор
    Само не знам защо в България на циганите викат роми.Искат да ги обиждат че происхождат от завода за ром ли
  • 32 ха, ха, ха...

    3 0 Отговор
    Е да ама ромите ходят да гласуват под строй и "избират винаги правилния кандидат", а ние даже не ходим да гласуваме и даже оплюваме всички гласуващи, но винаги сме недоволни от този който са ни избрали да ни управлява. Хората гласуват за този, който плаща, а ние искаме да гласуват срещу него без да плащаме или по точно плащаме за издръжката на всички, но като получат парите си ги разпределят помежду си, но ние не сме в сметката. Иначе тук може да си пишем врели некипели до спукване, но на кой му пука?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хм Хм

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ром от Лом":

    "Джипси ги наричат навсякъде по света,тук са цигани."

    Знаем, че каквото и име да си присвоят след време го изпълват със съдържание и то отново става обидно.
    Виждал съм много роми, както и джипсита в Европа и навсякъде изискват да им помагат, не им се работи, не им се учи, хвърлят си боклука където им падне, занимават се с кражби, джебчийство, проституция. Не обичат да спазват правилата.
    Е, също така са готови на непрестанни празници. Ами, лошо няма.
  • 35 Ден

    5 0 Отговор
    Поръчкова статия платена от американците!