Отидете към основна версия

3 601 33

Татяна Буруджиева пред ФАКТИ: Сега работи парламент, който може да контролира служебния кабинет

  • татяна-
  • буруджиева-
  • кабинет-
  • служебен кабинет-
  • радев-
  • герб-
  • итн-
  • цик-
  • избори

ЦИК да ми каже кога тя ще е готова за дата на изборите, това е тежък нонсенс, казва политологът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма да бавя политическия процес. Във вторник ще издам 3 указа – за служебното правителство, за европейски избори и за извънредни парламентарни избори „2 в 1“ на 9 юни. Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с партиите, на които посоченият за служебен премиер Димитър Главчев обяви министрите в кабинета си. Как да гледаме на служебния кабинет… Пред ФАКТИ говори политологът доц. Татяна Буруджиева.

- Г-жо Буруджиева, съставът на служебния кабинет е ясен. Какво виждате на пръв поглед? Имате ли някакви притеснения от имената, които са вътре?
- Ако трябва да бъда честна, а предполагам, че и повечето българи смятат така, не трябва да имаме някакви притеснения от състава на служебния кабинет поради две причини. Първо, служебният кабинет има ясно разписани функции. Второ, сега работи парламентът, който може да контролира служебния кабинет. Тоест, дори и тези, които имат притеснения в момента, трябва да знаят, че вече са налице всички възможности и инструменти да се контролират министрите, от които имат притеснения. Като цяло и самият факт, че остават министри от предишния кабинет, което аз лично не очаквах, но както стана ясно от реакцията на ПП-ДБ това били лични решения на хората, говори, че представителството в този кабинет на политическите сили, които са в парламента, е доста гарантирано.

- Не очаквахте да останат хора от кабинета „Денков“, защото…
- Защото чухме предварителна заявка, че ще бъдат наказани политически. Нормално е това решение да е по-трудно да се вземе на индивидуално равнище.

- Значи все още можем да говорим за съвест в политиците. Така ли е…
- Не знам дали трябва да влизаме в такива морални категории. Когато един човек застане на един политически пост, ние обичаме да казваме, че е на всички. Примерно, че кметът е на всички, нищо че е избран от само някои хора, че президентът е на всички… Когато стане въпрос практически този принцип да се приложи, обикновено не се съгласяваме да го направим. По тази логика всеки министър е министър на България, а не на политическата партия, която го е изпратила на поста. В този смисъл за каква съвест трябва да говорим. На министъра на България е логично съвестта му да е такава, че да остане министър, след като знае какво върши, и след като се оценява, че е вършил това коректно, примерно. Всичко друго вече е предизборна битка.

- Чухме опозицията да казва, че служебният кабинет е „добре балансиран“ и веднага с уточнението между ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП -ДБ…
- В интерес на истината, кабинетът е свързан - по един или друг начин, и с ИТН . Визирам министъра на туризма, например. (б.р. – продуцентът Евтим Милошев, който дълги години бе част от екипа на Слави Трифонов) Бих казала, че са защитени интересите на гражданите през представените политически партии в парламента.

- Отиваме на избори „2 в 1“ – предсрочни парламентарни и за Европейски парламент. Това е ясно. Какво очаквате?
- Това бе най-логичното от гледна точка на гражданите, за да не ни мъчат да ходим на два поредни избора.

- А и 100 млн . лева са си 100 млн . лева…
- Аз винаги съм казвала, че най-нелепото нещо, когато става въпрос за избори, е да коментираме колко струват и харчовете около тях. Това е изведено пред скоба в един демократичен процес. А и ако вземем предвид какви милиарди размахват насам и натам от корупция, които сме загубили, голяма работа, че даваме за избори едни 100 милиона лева. С мед да ги помажеш. За мен въпросът не е в парите. Въпросът е в това, че избори се правят, за да може гражданите да изразят волята си и не бива да тормозим гражданите и да им създаваме проблеми в изразяването на тази воля. Второ, самите политици също ще имат затруднения в кампанията, ако трябва да обясняват какво и как се случва. „2 в 1“, разбира се, доста ще помачка темата „Европа“, но партиите, които успеят да свържат националните проблеми и политики, предлагайки решения, и с европейските - може би ще имат повече успех в кампанията. Това не го зная. Но основните новини и проблеми, които ще се разглеждат, ще са националните. Това е проблемът и предизвикателството пред партиите. Още повече, ако изборите бяха в две различни дати, щеше да има голям проблем със самите кампании като цяло. Нека не забравяме, че кампаниите също се плащат от нашите пари, защото финансирането на партиите идва от нас. Така избори в две дати щяха да ни струват много повече и да са по-сложни. За мен „2 в 1“ устройва всички. Единственото нещо, което отново за мен стои като въпрос, е това, че ЦИК в разговорите с президента си позволиха да обясняват кога да бъдат изборите, ако са на различни дати!? Всички ние - като граждани, плащаме години на ред да имаме постоянно действаща изборна администрация. И тази изборна администрация - ЦИК, да ми каже кога тя ще е готова за дата на изборите, това е тежък нонсенс. Просто няма смисъл тогава да плащаме за постоянна администрация. Тя трябва да е готова винаги да направи качествена организация на избори.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.

Свързани новини