Отидете към основна версия

2 071 3

Кой ще замени Николай Азаров като премиер?

  • украйна-
  • киев

Оттеглянето му идва след няколко дневни преговори между президента Виктор Янукович и лидерите на опозицията. Държавният глава им предложи създаването на коалиционен кабинет, чието формиране изглежда твърде далеч в настоящия момент

Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кой ще замени Николай Азаров като премиер? Това е основният въпрос, който си задават политическите анализатори и западните наблюдатели.

След близо на два месеца на протести Николай Азаров обяви, че подава оставка като премиер, за да даде възможност за намиране на политическо решение на кризата в Украйна. Оттеглянето му идва след няколко дневни преговори между президента Виктор Янукович и лидерите на опозицията. Държавният глава им предложи създаването на коалиционен кабинет, чието формиране изглежда твърде далеч в настоящия момент.

Водещото в Русия делово издание РБК направи кратка листа на евентуалните кандидати за министър-председател.

Начело на списъка е финансистът-прагматик Сергей Арбузов.

В момента той замества Азаров. Роден в Донецк преди 37 години Арбузов има завидна кариера на юпи в Украйна. На 24 декември 2012 г. той е назначен за вицепремиер. Преди това от 2010 г. е бул гуверньор на Националната банка на Украйна. Преди това от 1995 г. работи в редица частни украински банки.

Самият Арбузов на няколко пъти вече заяви, че Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС остава ключово за външната политика на Киев. Членството на Арбузов в партията „Наша Украйна“ не му попречи да бъде издигнат за вицепремиер в правителство доминирано от Партията на регионите на президента Виктор Янукович.

В момента опозицията не е коментирала дали ще подкрепи кандидатурата му за премиер.

Анализатори отбелязват, че

не трябва да се пренебрегват и шансовете на другия вицепремиер Юрий Бойко.

Той отговаря за екологията, природните ресурси, енергетиката, въгледобива и промишлеността. Неофициално минава за най-добрия експерт по въпроса за газовите преговори с Русия. За първи път той е министър на енергетиката в кабинета на Виктор Янукович през 2006 и 2007 г. Три години по-късно той отново заема този пост, а от 24 декември 2012 г. е вицепремиер. Между 2002 и 2005 г. той ръководи „Нафтогаз Украйна“. Юрий Бойко е председател на Републиканската партия, която по време на Оранжевата революция беше в опозиция. В сегашния парламент влиза от листата на Партията на регионите.

Премиер може да стане

едно от лицата на опозицията – милиардерът Пьотр Порошенко.

48-годишният милиардер има богата политическа биография. Роден в Болград, Одеска област той успява да натрупа завидно състояние от $1,8 млрд. Според оценката на сп. „Форбс“ той дължи забогатяването си на бизнеса си за производство на шоколад, бомбони и сладки. Той притежава фабриката за производство на бомбони „Рошен“ (Roshen). Тя изнася предимно за Русия и ОНД. По време на миналогодишния икономически натиск на Кремъл над Киев компанията на Порошенко отчете сериозни загуби. Той беше външен министър в кабинета на Юлия Тимошенко между 2009 и 2010 г. През 2012 г. за кратко беше министър на икономическото развитие и търговията на Украйна.

На последното издание на икономическия форум в Давос той призова бизнесмените да „подкрепят демокрацията“ в Украйна. Самият Порошенко се отказа да подкрепя правителството на Виктор Янукович. Бизнесменът е известен, че през 2001 г. участва в създаването на Партията на регионите на Виктор Янукович. След това помага на основния му опонент Виктор Юшченко в Наша Украйна, а през 2012 г. влиза в „Отечество“ на Юлия Тимошенко, която напуска по-късно.

Заместник-председателят на Партията на регионите Сергей Тигипко

също влиза в списъка на потенциалните кандидати за наследник на Азаров.

Той има богат административен опит и делови опит като ръководител на едни от най-големите банки в Украйна.

До 2012 г. той влиза в Топ-10 на най-богатите украинци според сп. „Форбс“.

През 1997 г. влиза в правителството на Павел Лазаренко като вицепремеир по въпросите на икономическата реформа. След това между 1999 г. и 2000 г. е министър на икономиката в кабинета на Виктор Юшченко. В кабинета на Николай Азаров отначало е вицепремиер по икономическите въпроси, а след това до 2012 г. - вицепремиер и социален министър.

През 2009 г. на Тигипко се възлагаха надежди да пробие като трета сила с партията „Силна Украйна“. След провала на проекта той влиза в Партията на регионите, където е заместник-председател.

Краят на списъка завършва със сегашния лидер на „Отечество“ Сергей Яценюк и бившата газова принцеса Юлия Тимошенко, която излежава седем годишна присъда.

39-годишният Арсений Яценюк има богат административен и политически опит.

През 2001 г. е министър на икономиката на Крим. Четири години по-късно поема министерството на икономиката в кабинета на Юрий Ехануров. През 2007 г. за кратко е външен министър в правителството на Виктор Янукович. През 2007-2008 г. е председател на Върховната рада на Украйна.

Постепенно Яценюк преминава към лагера на „оранжевите“ и все повече се сближава с Юлия Тимошенко. Той си създава образ на прозападен политик, който се бори за демокрация. По тази причина преди дни Виктор Янукович му предложи поста на премиер. Яценюк отхвърли поканата.

В една от последните си изяви на Евромайдана той призова за ново прозападно правителство и освобождаването на Юлия Тимошенко.

Самият Яценюк минава за един от архитектите на Евромайдана.

Ако преди половин година се водеха преговори между Брюксел и Киев за изпращането на лечение в чужбина на Тимошенко, то днес газовата принцеса изживява политически ренесанс. От затвора тя призовава опозицията да не приема унизителните условия на президента Янукович, подчертавайки че е готова да умре в затвора за европейското бъдеще на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини