Last news in Fakti

26 Януари, 2014 15:43 1 158 0

Опозицията в Киев не иска да влиза в коалиционен кабинет - Видео

  • киев-
  • опозиция-
  • украйна

Междувременно протестиращите обкръжиха в сградата на международния изложбен център „Украински дом” няколко стотин души от спецчастите „Беркут“

Опозицията в Украйна отказа на предложението на президента Виктор Янукович да влезе в правителството, съобщават световните медии.

Ние сме готови да поемем своята отговорност за съдбата на Украйна. Опозицията трябва сама да формира правителство, което да поведе страната по пътя към Европа, каза лидерът на парламентарната група на партията на Юлия Тимошенко „Отечество“ Арсений Яценюк. Той посочи, че неизменно остана и искането на опозицията за предсрочни президентски избори още тази година.

Виктор Янукович предложи на опозицията нова конституция, отмяна на скандалните текстове, които предвиждат затвор за протести, както и амнистия на задържаните. Все още обаче няма споразумение по други точки, като например дата на новите президентски избори и подписване на асоциирането с ЕС.

Междувременно протестиращите обкръжиха в сградата на международния изложбен център „Украински дом” няколко стотин души от спецчастите „Беркут“. Едва рано сутринта след преговори, в които се включи и лидерът на партия УДАР Виталий Кличко, се стигна до освобождаването на полицаите. Украинското вътрешно министерство твърди, че демонстрантите възнамерявали да вземат служителите на реда в плен и да ги разменят за задържани протестиращи.

И двете страни демонстрираха сила, като полицията постоянно осветяваше с мощни прожектори барикадата на радикално настроените демонстранти. Те от своя страна бяха в пълна бойна готовност да се бранят. Протестиращите носят каски, противогази, дървени пръти или метални тръби за самоотбрана.

Днес на Евромайдан ще се проведе панахида в памет на загиналия преди дни 25-годишният гражданин на Беларус Михаил Жизневски. От 2005 г. той напуска родината си и се мести в Украйна, където работи на хонорар за вестник "Соборная Киевшчина"Михаил Жизневски е бил член и на младежката организация на УДАР на Виталий Кличко.

В традиционната си неделна проповед папа Франциск призова за край на насилието в Украйна.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: