29 Януари, 2014 09:21 1 980 3

Кой ще замени Николай Азаров като премиер?

  • украйна-
  • киев

Оттеглянето му идва след няколко дневни преговори между президента Виктор Янукович и лидерите на опозицията. Държавният глава им предложи създаването на коалиционен кабинет, чието формиране изглежда твърде далеч в настоящия момент

Кой ще замени Николай Азаров като премиер? - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кой ще замени Николай Азаров като премиер? Това е основният въпрос, който си задават политическите анализатори и западните наблюдатели.

След близо на два месеца на протести Николай Азаров обяви, че подава оставка като премиер, за да даде възможност за намиране на политическо решение на кризата в Украйна. Оттеглянето му идва след няколко дневни преговори между президента Виктор Янукович и лидерите на опозицията. Държавният глава им предложи създаването на коалиционен кабинет, чието формиране изглежда твърде далеч в настоящия момент.

Водещото в Русия делово издание РБК направи кратка листа на евентуалните кандидати за министър-председател.

Начело на списъка е финансистът-прагматик Сергей Арбузов.

В момента той замества Азаров. Роден в Донецк преди 37 години Арбузов има завидна кариера на юпи в Украйна. На 24 декември 2012 г. той е назначен за вицепремиер. Преди това от 2010 г. е бул гуверньор на Националната банка на Украйна. Преди това от 1995 г. работи в редица частни украински банки.

Самият Арбузов на няколко пъти вече заяви, че Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС остава ключово за външната политика на Киев. Членството на Арбузов в партията „Наша Украйна“ не му попречи да бъде издигнат за вицепремиер в правителство доминирано от Партията на регионите на президента Виктор Янукович.

В момента опозицията не е коментирала дали ще подкрепи кандидатурата му за премиер.

Анализатори отбелязват, че

не трябва да се пренебрегват и шансовете на другия вицепремиер Юрий Бойко.

Той отговаря за екологията, природните ресурси, енергетиката, въгледобива и промишлеността. Неофициално минава за най-добрия експерт по въпроса за газовите преговори с Русия. За първи път той е министър на енергетиката в кабинета на Виктор Янукович през 2006 и 2007 г. Три години по-късно той отново заема този пост, а от 24 декември 2012 г. е вицепремиер. Между 2002 и 2005 г. той ръководи „Нафтогаз Украйна“. Юрий Бойко е председател на Републиканската партия, която по време на Оранжевата революция беше в опозиция. В сегашния парламент влиза от листата на Партията на регионите.

Премиер може да стане

едно от лицата на опозицията – милиардерът Пьотр Порошенко.

48-годишният милиардер има богата политическа биография. Роден в Болград, Одеска област той успява да натрупа завидно състояние от $1,8 млрд. Според оценката на сп. „Форбс“ той дължи забогатяването си на бизнеса си за производство на шоколад, бомбони и сладки. Той притежава фабриката за производство на бомбони „Рошен“ (Roshen). Тя изнася предимно за Русия и ОНД. По време на миналогодишния икономически натиск на Кремъл над Киев компанията на Порошенко отчете сериозни загуби. Той беше външен министър в кабинета на Юлия Тимошенко между 2009 и 2010 г. През 2012 г. за кратко беше министър на икономическото развитие и търговията на Украйна.

На последното издание на икономическия форум в Давос той призова бизнесмените да „подкрепят демокрацията“ в Украйна. Самият Порошенко се отказа да подкрепя правителството на Виктор Янукович. Бизнесменът е известен, че през 2001 г. участва в създаването на Партията на регионите на Виктор Янукович. След това помага на основния му опонент Виктор Юшченко в Наша Украйна, а през 2012 г. влиза в „Отечество“ на Юлия Тимошенко, която напуска по-късно.

Заместник-председателят на Партията на регионите Сергей Тигипко

също влиза в списъка на потенциалните кандидати за наследник на Азаров.

Той има богат административен опит и делови опит като ръководител на едни от най-големите банки в Украйна.

До 2012 г. той влиза в Топ-10 на най-богатите украинци според сп. „Форбс“.

През 1997 г. влиза в правителството на Павел Лазаренко като вицепремеир по въпросите на икономическата реформа. След това между 1999 г. и 2000 г. е министър на икономиката в кабинета на Виктор Юшченко. В кабинета на Николай Азаров отначало е вицепремиер по икономическите въпроси, а след това до 2012 г. - вицепремиер и социален министър.

През 2009 г. на Тигипко се възлагаха надежди да пробие като трета сила с партията „Силна Украйна“. След провала на проекта той влиза в Партията на регионите, където е заместник-председател.

Краят на списъка завършва със сегашния лидер на „Отечество“ Сергей Яценюк и бившата газова принцеса Юлия Тимошенко, която излежава седем годишна присъда.

39-годишният Арсений Яценюк има богат административен и политически опит.

През 2001 г. е министър на икономиката на Крим. Четири години по-късно поема министерството на икономиката в кабинета на Юрий Ехануров. През 2007 г. за кратко е външен министър в правителството на Виктор Янукович. През 2007-2008 г. е председател на Върховната рада на Украйна.

Постепенно Яценюк преминава към лагера на „оранжевите“ и все повече се сближава с Юлия Тимошенко. Той си създава образ на прозападен политик, който се бори за демокрация. По тази причина преди дни Виктор Янукович му предложи поста на премиер. Яценюк отхвърли поканата.

В една от последните си изяви на Евромайдана той призова за ново прозападно правителство и освобождаването на Юлия Тимошенко.

Самият Яценюк минава за един от архитектите на Евромайдана.

Ако преди половин година се водеха преговори между Брюксел и Киев за изпращането на лечение в чужбина на Тимошенко, то днес газовата принцеса изживява политически ренесанс. От затвора тя призовава опозицията да не приема унизителните условия на президента Янукович, подчертавайки че е готова да умре в затвора за европейското бъдеще на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    0 0 Отговор
    Щом влизат с партиини листи и украйнците нищо хубаво не ги чака!
  • 2 дедо стефчо

    1 0 Отговор
    Сегашният парламент, за който украинците гласуваха на 28 октомври 2012 г., е избран по смесената система – 50% партийни листи и 50% мажоритарни. Изборната бариера беше 5%.
    Смесената система 50/50 беше използвана и през 1998 г. и 2002 г.
    Явно трябва мажоритарен вот. Видно е от САЩ, Великобритания и Франция. :)
  • 3 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    В Украйна може да се види как малцинство от щури граждани може да окаже сериозен натиск на правителството.На Азаров му писна и се маха . и после какво се случва ,Украйна поема към Европейския съюз,Русия ги отрязва от своя пазар ,и им вдига газа Икономиката на Ук. рухва.На мястото на родните стоки нахлуват чужди от ЕС. тоест поредната колонизирана държава. Украйна е голяма хапка за европейският капитал ,и не случайно борбата за присъединяване е жестока. Това са 10-15 години печалби и заграбване на суровини , докато народа на Ук. оголее съвсем . Тогава същите тези ,които сега протестират пак ще се вдигнат ,но вече ще е късно Този сюжет да ви е познат от някъде.