28 Януари, 2014 09:43 3 214 1

Премиерът на Украйна Николай Азаров подаде оставка - Обновена в 21.30 ч.

  • украйна-
  • протести

В Украйна няма да се въвежда извънредно положение, ще има амнистия за протестите, но опозицията няма да влиза в коалиционен кабинет

Премиерът на Украйна Николай Азаров подаде оставка - Обновена в 21.30 ч. - 1
Снимка: AP/БTA

Премиерът на Украйна Николай Азаров е подал оставка. Решението му е мотивирано с желанието да се намери компромис за мирно разрешаване на конфликта в страната.

Това става ясно от официалното съобщение от интернет сайта на правителството. Оставката на Азаров става в навечерието на заседанието на парламента.

Президентът на Украйна Виктор Янукович направи първите стъпки пред опозицията. След поредната над четири часова среща с опозицията, която се проведе през изминалата нощ, беше договорено отмяната на крайно рестриктивните закони срещу опозиционните митинги. Всички задържани демонстранти ще бъдат амнистирани, а властите обещаха да не въвеждат извънредно положение.

Министърът на правосъдието Олена Лукаш обаче уточни, че демонстрантите трябва да освободят окупираните учреждения, ако искат да бъдат амнистирани. Часове по-късно протестиращите напуснаха сградата на правосъдното министерство.

Очаквано лидерите на протестите отхвърлиха предложението на Янукович да влязат в коалиционен кабинет.

Очаква се днес протестите да продължат с нова сила. Щабът на Националната съпротива призова за митинг на площада на обяд, успоредно със заседанието на Върховната Рада - парламента на Украйна.

Бившите президенти на Украйна - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко, също ще вземат участие в планираното за вторник извънредно заседание на депутатите. За целта в Киев пристига председателят на комитета по международни отношения в Европейския парламент Елмар Брок. Към него ще се присъедини и първият дипломат на ЕС Катрин Аштън.

От своя страна генералният секретар на ООН Бан Ки Мун обяви, че е готов да изпрати свой пратеник за посредник в Киев.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен открито осъди насилието срещу протестиращите.

Ситуацията в Украйна се очаква да бъде обсъдена на започващата във вторник среща на високо равнище в Брюксел Русия – Европейски съюз. Първият дипломат на Кремъл Сергей Лавров вече призова Европа да спре да се меси във вътрешните работи на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор

    Хрисофор
    Карамфилов

    Неутрално
    3 17:13

    29.01.14 Отговор
    В Украйна може да се види как малцинство от щури граждани може да окаже сериозен натиск на правителството.На Азаров му писна и се маха . и после какво се случва ,Украйна поема към Европейския съюз,Русия ги отрязва от своя пазар ,и им вдига газа Икономиката на Ук. рухва.На мястото на родните стоки нахлуват чужди от ЕС. тоест поредната колонизирана държава. Украйна е голяма хапка за европейският капитал ,и не случайно борбата за присъединяване е жестока. Това са 10-15 години печалби и заграбване на суровини , докато народа на Ук. оголее съвсем . Тогава същите тези ,които сега протестират пак ще се вдигнат ,но вече ще е късно Този сюжет да ви е познат от някъде.
    Оценка:
    -0 +0

Новини по държави: