Last news in Fakti

30 Януари, 2014 09:04 1 012 0

В Киев договориха спорна амнистия

  • амнистия-
  • киев-
  • украйна

САЩ мислят да наложат санкции на Украйна, ако насилието продължи да ескалира

В Киев договориха спорна амнистия - 1
Снимка: AP/БTA

След няколко часово разгорещено заседание парламентът в Киев гласува закон за амнистия на задържаните протестиращи, съобщава РБК.

Депутатите от опозицията отказаха да подкрепят предложенията.

Все пак депутатите от управляващото мнозинство дадоха 232 гласа „за“ при нужни 226. Рамо на законопроекта даде самият държавен глава Виктор Янукович, който отиде в пленарна зала преди гласуването.

Към прилагането на закона за амнистия обаче има условия. Арестуваните няма да бъдат съдени, само ако протестиращите опразнят окупираните правителствени сгради в Киев и няколко града в провинцията в рамките на 15 дни.

Веднага след гласуването лидерите на опозицията обявиха на Евромайдана, че не приемат закона и продължават да настояват за предсрочен вот и за бързо започване на преговори с ЕС.

Източници, близки до американския президент Барак Обама обявиха, че се обмислят финансови санкции срещу Киев, които биха могли да бъдат наложени , ако насилието ескалира, предаде Ройтерс.

Разтревожен от кризата в Украйна, Белият дом отмени визите на някои украински официални представители.

Комисията по външните отношения в Камарата на представителите вчера прие резолюция, призоваваща всички страни в конфликта да се въздържат от насилие.

В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин германският канцлер Ангела Меркел е поискала Москва да се намеси, за да принуди управляващи и опозиция да седнат на масата на преговори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: