Отидете към основна версия

2 465 47

Искра Михайлова пред ФАКТИ: Финансовите апетити и към терените на Мини Марица-изток са огромни

  • искра-
  • михайлова-
  • възраждане-
  • мини-
  • марица - изток-
  • пари-
  • парламент

До комплекса Марица-изток бяха изсечени 240 декара 40-годишна гора, за да е сега фотоволтаичен парк, казва депутатът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще загубим ли мините и ТЕЦ Марица-Изток… Темата предизвика скандали в последния работен ден на парламента. Какво се случи… Пред ФАКТИ говори депутатът Искра Михайлова от „Възраждане“.

- Г-жо Михайлова, няма как да не запомните последния работен ден на 50-то Народно събрание. Защо винаги темата за Мини Марица Изток ЕАД нажежава страстите?
- Минно-енергийният комплекс Марица-изток е обект от националната сигурност в хипотезата на все по-разгарящите се военни конфликти в близост до България. Това са дружества в затворен цикъл на производство на електроенергия - в рудниците (държавни) се добиват въглища, а в ТЕЦ-овете от тях се произвежда електричество. Капацитетът е толкова голям, че може да обезпечат домакинства и бизнес.
Няма как да не се “нажежат страстите”, когато в последния ден на Народното събрание от ГЕРБ и ДПС внасят извънредни точки за отмяна на решения, защитаващи целостта на комплекса и са подкрепени от ПП-ДБ, за което дълг на „Възраждане“ беше да потърси обединение между всички останали народни представители, било то и с разговори един по един за прекратяването на това безобразие. За щастие успяхме.

- Сега беше внесено извънредно проекторешение в Комисията по енергетика, което касаеше отпускането на 200 милиона лева годишно на Мини Марица Изток. Предложението беше внесено от ГЕРБ и ДПС…
- Сега беше внесено решение за приемане на доклада на финансовия министър Людмила Петкова, назначена от ГЕРБ и ДПС, но да не забравяме - тя беше заместник-министър на Асен Василев при управлението на ПП-ДБ.

В нейния доклад се казва, че Народното събрание трябва да измени редица свои решения, приемани с почти пълно или пълно мнозинство в различни състави на Народното събрание, а именно:
1. Решение на Народното събрание на Република България от 12 януари 2023 г., с което Министерският съвет е задължен да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част „Енергетика“, като се преразгледа задължението в т.5, а именно да се измени частта за изваждането на мрежовите оператори „Булгартрансгаз“ и ЕСО от структурата на БЕХ.
2. Решение на НС от 20 юли 2023 г. за извършване на определени действия на държавни органи на територията на „Мини Марица-изток” ЕАД.
Това е решението, с което се спряха опитите за разпродаване на терени на мините на парче и сега такова действие може да се случи само след санкция на Народното събрание.
З. Решение от 25 април 2024 г. за осигуряване на средства на „Мини Марица Изток” ЕАД за срок от четири години (2024 г. - 2028 г.), с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация на нарушените терени на находище „Източномаришки въглищен басейн”.
Тук идеята е, че съществува възможност да бъде осигурено необходимото финансиране за част от тези дейности до средата на 2026 г. И в тази връзка да се разгледа възможността за изменение на периода в Решението на НС, а именно отлагането му с 2 години - от 2026 г. до 2030 г. Това от една страна би било облекчаващо финансово, но от друга нито гарантира средствата, нито е ясно какво трябва България да даде насреща.
Когато това предложение, изискващо задълбочени дискусии и внимателно оглеждане на всички плюсове и минуси, се постави насилствено за приемане в последния ден на работа, без да са запознати заетите в комплекса, няма как от „Възраждане“ да не се противопоставим.

- Ще получим ли пари от ЕС, за да се извърши трансформация в региона, или просто вече всичко е загубено…
- Всичко е възможно, ако има държавно управление с гръбнак и мисъл на първо място за българите. Затова е много важно всички да гласуват на изборите, за да спрем с експериментите. От „Възраждане“ можем да се справим с това предизвикателство въпреки тежките грешки, натрупани в миналото от редица правителства още от 90-те години насам.

- От “Възраждане” няколко пъти казвате, че е важно средства в помощ на Мини Марица-изток да остават в дружеството, а не да се дават на външния обръч от фирми, доближени до властта. За какви фирми става въпрос?
- Финансовите апетити и към терените на мините, и към дейностите по рекултивация, и към парите по ПВУ за проекти са огромни. Спомнете си списъка с фирми, който изтече от Министерство на енергетиката само преди няколко месеца - 95% от тях бяха приближени към ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Има много разследващи материали по случая.

- Защо от „Възраждане“ смятате, че „Зелената сделка“ с времето ще придобие друга форма и е възможно да се изтеглят достатъчно много държави от нея?
- Защото е лицемерно и погрешно поставена. Екологичните политики са на много заден план, да не кажа, че почти няма такива. Изоставаме изключително много в тази посока. За сметка на това има тежък лобизъм в сферата на възобновяемите енергийни източници - първо с дотации и финансиране, второ с нерегламентирано отдаване на земи, включително плодородни земеделски през измами в местните власти, основно овладяни на ГЕРБ и ДПС.
Само един пример ще ви дам. До комплекса Марица-изток бяха изсечени 240 декара 40-годишна гора, посадена върху рекултивирана от добив земя, за да е сега фотоволтаичен парк. Това трябва да спре. От „Възраждане“ искаме реални зелени политики, а не лицемерие, унищожаващо икономиката ни и в случая с комплекса, застрашаващо енергийната ни независимост. В тази връзка с колегите ми Даниел Проданов, също член на енергийна комисия и Стоян Таслаков, член на комисията по въпросите на ЕС, заминаваме на срещи в Бундестага. Там ще търсим съмишленичество по предоговаряне на условията за националните държави и ако го срещнем, ще продължим да търсим широко обединение във всички членки на ЕС.

- Можем ли да запазим енергийната си независимост днес и как?
- Можем. С планиране и разработване на националноотговорна актуална стратегия за устойчиво енергийно развитие.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 31 гласа.

Свързани новини