Отидете към основна версия

2 073 57

Защо БСП загуби общественото си доверие? Д-р Събина Петканска пред ФАКТИ

  • събина петканска-
  • бсп-
  • избори-
  • нинова-
  • герб-
  • станишев

Партията не успя да приеме стил да се развиват можещите, а не послушните, казва тя

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продължение...

- Между 5,3% и 7,1% дават социолозите на БСП на старта на кампанията… Това няма как да се харесва? Защо се стигна дотук…
- БСП стигна до тук поради много причини, а най -важните от тях са:
-- можем да започнем още от 1997 година от управлението на Виденов, когато БСП се опита да се противопостави на икономическите реформи в България и това доведе да хиперинфлация и голямо обедняване, колапс и фалит на банките, спиране работа на много предприятия, силно обществено недоволство и падане на правителството на БСП под натиска на обществените протести. Общественият авторитет на БСП след управлението на Костов и царя беше постепенно възстановен. И БСП се върна във властта чрез Тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС.
-- втората причина и най-важна за загуба на обществено доверие в БСП е управлението на БСП по време Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев, който бе и председател на БСП. Защо? Защото управлението на Тройната коалиция стана символ на корупцията в България. Дълги години аферата „Батко и Братко“ не можеше да се забрави и БСП не можа да изчисти образа си на корупционна партия.
-- за трета причина може да се приемат грешките и неизползваните възможности по времето на управлението на ГЕРБ. БСП добре остана като единствена опозиция и алтернатива на ГЕРБ, но не успя самата БСП да се модернизира напълно, не успя да промени начина си на водене на вътрешнопартиен живот, на подбор и развитие на кадрите си. БСП не успя да приеме стил да се развиват можещите, а не послушните. Не успя да приеме ясна програма за развитието на България, която да е алтернатива на ГЕРБ. БСП не успя да скъса с носталгията от миналото и да се превърне в партия на бъдещето.
Всичко това се разбираше от хората и прогресивната част на обществото в България, но те не припознаха БСП като алтернатива на ГЕРБ. Логично се появиха нови партии като „Възраждане“, ИТН, ПП и други, които събраха в себе си обществените надежди. А те можеше и трябваше да бъдат събрани от БСП, ако партията беше направила нужната вътрешна трансформация и истинско обновяване след Тройната коалиция, докато беше опозиция на ГЕРБ.
-- четвъртата причина за слабия обществен рейтинг на БСП е позицията на БСП след избухването на войната в Украйна. Въпреки силните русофилски настроения в страната, България през последните 30 години се промени много и 70 % от българите се оказаха с проевропейска ориентация, въпреки че голяма част от тях са русофили и обичащи руския народ и култура, но не приемащи авторитаризма на Путин. И само 20% се оказаха с проруска ориентация, които приемат путинизма и авторитарното развитие на Русия в последните години.
-- петата слабост на БСП беше силното противопоставяне на Истанбулската конвенция, противопоставянето на ПЕС и започналия процес на превръщането на БСП от лява в патриотична партия.
БСП като че ли изгуби политическия си образ и от социалдемократическа проевропейска партия, каквато беше замислена да се превърне от Лилов, не успя да се трансформира и остана някъде между миналото и настоящето.
-- шестата грешка и слабост беше това, че БСП се яви инициатор за възстановяване на гласуването с хартия и премахването на машинните протоколи. Това от една страна отново създаде реноме на БСП като партия от миналото, а от друга страна позволи по-лесно манипулиране на изборните резултати. Манипулиране, което се отразява зле и на БСП.
-- седмата причина за слабия рейтинг на БСП е безсмисленото, нелогично и вредно противопоставяне на новото ръководство на БСП. Бившите заместници на Нинова срещу Нинова и изключването на Нинова от БСП. Така БСП се превърна в партия, изключила всичките си стари председатели – Виденов, Първанов, Миков, Станишев бе отритнат и Нинова. Вместо партията да се възползва от техните знания и опит, да ги използва дори като съветници чрез някакъв съвет на старейшините, те бяха… изгонени.
Но въпреки прогнозите, че БСП ще бъде последната парламентарно представена партия, ако БСП намери сили в себе си да започне нужните смели реформи - на фона на провалите в ПП и липсата на алтернатива вляво, убедена съм, че БСП има бъдеще.

- Как се подредиха листите на БСП в Сливен…
- Първото място при кандидатите за народни представители не се предлага от общинските и областни организации . Първото място е запазено за определяне от Националния съвет (НС) на БСП. Това е една от големите слабости на БСП. Това е една практика, която прави демократичните практики в партията по-скоро несъществуващи, а формални.
От много време БСП в Сливен има по един народен представител и така практически другите места в листата за народни представители са помощни към първото и към тях няма голям интерес, няма противоборства и интрига. Водачът се определи от НС на БСП, а следващите места се определиха от областния съвет на база на номинации от първичните партийни организации.
- Чухме и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да намеква за обща работа с БСП след вота… Как гледате на това?
- Това е един въпрос, на който може да се отговори, след като се отговори на няколко други въпроса, като:
-- какви са вижданията на БСП за справяне с проблемите с корупцията , какъв път вижда БСП за правилен за справяне с проблемите в България през последните буквално 35 години.
-- каква е външнополитическата позиция на БСП. Дали е за силна интеграция на България към ЕС, или не е. Важно е дори отношението към войната в Украйна.
-- как ще бъде съставено евентуалното бъдещо правителство. На ГЕРБ ли ще е, коалиционно ли ще е, програмно ли ще е, или някаква друго.
-- БСП трябва да се съобрази с факта ,че Борисов мени мнението си по три пъти на ден.
Тук е важно да се почерпи опит от несглобката!!! След седми поред избори, войните около нас, ситуацията в Северна Македония, прогнозите БСП да бъде последна парламентарно представена партия, предстоящият избор на председател на БСП… Всичко това прави ситуацията много, много сложна дали БСП да участва, или да подкрепя бъдещо правителство, в което участва и ГЕРБ.
Ако БСП по някакъв начин подкрепи правителство, в което ГЕРБ доминира, най-вероятно ще последва съдбата на СДС, на „Воля“, на ВМРО и други бивши коалиционни партньори на ГЕРБ.

- Но все повече се чува, че трябва да имаме кабинет. Как е възможен...
- Така е. От друга страна, България не може без правителство в тази тежка вътрешна и международна обстановка. За това на този въпрос по-конкретно може да се изрази становище след резултатите от изборите и позициите и на водещите партии като ГЕРБ и ПП -ДБ.

- Пред какъв избор са поставени честните и почтени социалисти и защо все още да искат да подкрепят партията?
- Този въпрос се отнася за всички българи, които искат просперитет на България. За всички членове на всички партии, които искат развитие на България, благоденствие, демокрация и добър живот за техните деца. Този въпрос кореспондира и с въпроса защо българите не гласуват, защо гласуват само твърдите ядра, които често имат и някакви лични облаги от партиите, за които гласуват.
За да знаят пред какъв избор са поставени честните, почтени българи, имащи за единствена цел от гласуването просперитета на България, за да се повиши изборната активност, политическата класа е длъжна на обществото и трябва да се направят много промени като:
-- да се промени Законът за политическите партии и те да не могат да се превръщат в лични проекти и авторитарни организации
-- да се промени Изборният кодекс и да има някакъв мажоритарен елемент в изборите, за да може народните представители и общински съветници да работят за избирателите си, а не да са верни на шефовете на партиите си
-- реформи в образованието
-- реформи в здравеопазването
-- реформи в местната власт
-- дори промяна на Конституцията било и чрез Велико народно събрание за балансиране независимостта на властите – законодателна, изпълнителна, съдебна, медии и местна
-- БСП и България са в много тежка ситуация и затова предстоящите избори и решенията след изборите ще са от изключителна важност за бъдещето не само на БСП, но и на страната
-- надявам се на помъдряване на всички ни - на избиратели, медии, политици и управляващи в държавата, за да спрем най-накрая този 35 годишен тренд на упадък и да намерим начин за градивни взаимоотношения, модернизация и просперитет на България.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.

Свързани новини